Αλκοολικός, τρελός και καταθλιπτικός

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ήταν καταθλιπτικός, αλκοολικός, τρελός αλλά μεγάλος καλλιτέχνης. Ήταν ο εφευρέτης του dripping ή του action painting αν θέλετε.

1
847

Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ήταν καταθλιπτικός, αλκοολικός, τρελός αλλά μεγάλος καλλιτέχνης. O Jackson Pollock ήταν ο εφευρέτης του dripping ή του action painting αν θέλετε.

Μεγαλοφυής μέσα στην τρέλα και την κατάθλιψη του, ο Jackson Pollock, ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής.

Jackson Pollock,

Γεννήθηκε στο Γουαϊόμινγκ και μεγάλωσε στην Αριζόνα. Η οικογενειακή του κατάσταση κατά τα νεανικά του χρόνια περιγράφεται ως ιδιαίτερα περίπλοκη, με συχνές μετακινήσεις σε διάφορες πόλεις και πολιτείες της Αμερικής. Το 1929 εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Τόμας Χαρτ Μπένσον.  Τα πρώτα έργα του θεωρούνται επηρεασμένα από τους Μεξικανούς ζωγράφους Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος και Ντιέγκο Ριβέρα, ωστόσο μετά από την πρώτη του επαφή με έργα του Πικάσο και των υπερρεαλιστών οι πίνακες γίνονται περισσότερο συμβολικοί. Επιπλέον – πιθανά και λόγω του γεγονότος ότι έπασχε από κατάθλιψη την οποία προσπαθούσε να αντιμετωπίσει μέσω της ψυχανάλυσης– είναι επηρεασμένος από τις ψυχολογικές θεωρίες του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ.Τα έργα του της περιόδου 1938-1944 είναι βασισμένα σε αυτές, αν και δεν πήραν καθόλου καλές κριτικές.

Το 1944 παντρεύτηκε την – επίσης ζωγράφο – Lee Krasner και ένα χρόνο αργότερα μετακόμισαν στο Long Island. Η Κράσνερ εργαζόταν για τη συντήρησή τους, ενώ ο Πόλοκ αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη ζωγραφική. Την περίοδο αυτή, η οποία θεωρείται από τις δημιουργικότερες για τον Πόλοκ, επινοεί την τεχνική του dripping. Οι τεχνικές που αναπτύσσει καλούνται συχνά και με τον ευρύτερο όρο action painting. Παρά τον φαινομενικά τυχαίο χαρακτήρα που εμπεριέχεται στην τεχνική του, ο Πόλοκ επεξεργάζεται σχολαστικά τους πίνακές του, οι οποίοι αποτελούν ως επί το πλείστον αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων (murals).

Οι πρώτοι πίνακες με την τεχνική του dripping εκτίθενται για πρώτη φορά το 1948, στην Betty Friedman Gallery και τυγχάνουν καθολικής καλλιτεχνικής αναγνώρισης, αλλά και μεγάλης εμπορικής επιτυχίας. Το περιοδικό Time φιλοξένησε εκτενές άρθρο για τον Πόλοκ το 1951, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον “μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη“. Οι πίνακες του Πόλοκ μετά το 1951, διαφοροποιούνται και χαρακτηρίζονται από περισσότερο σκοτεινά χρώματα.

Κατά την τεχνική αυτή ο Πόλοκ τοποθετούσε στο έδαφος τον καμβά και έσταζε με χαοτικό τρόπο τη μπογιά πάνω του. Λόγω της ιδιαιτερότητας του ζωγράφου, τα δημιουργήματά του αποκτούσαν φράκταλ δομή και θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αναπαραχθούν από μιμητές, καθώς αντανακλούν την ιδιαίτερη εσωτερική δομή του Πόλοκ. Η καλλιτεχνική πορεία του Τζάκσον Πόλοκ πήρε τέλος απότομα, καθώς σκοτώθηκε το 1956 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, οδηγούσε μεθυσμένος.

Jackson Pollock,

Jackson Pollock,

Όταν ζωγραφίζω, δεν έχω επίγνωση του τι κάνω”

Jackson Pollock, zografos, τζάκσον Πόλλοκ, ζωγραφική, nikosonline.gr

Jackson Pollock,

Jackson Pollock,

Το περιοδικό Time έκανε εκτενές άρθρο για τον Pollock το 1951, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον “μεγαλύτερο εν ζωή Αμερικανό καλλιτέχνη“.

Jackson Pollock,

Jackson Pollock,

Jackson Pollock,

Υπάρχει και ταινία με την ζωή του, με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Ed Harris.

Jackson Pollock,

Στην ταινία, τον ρόλο του Jackson Pollock παίζει ο Ed Harris. Επίσης πρωταγωνιστούν: Marcia Gay Harden, Tom Bower, Jennifer Connelly, Val Kilmer κ.α. 

Δείτε το trailer της ταινίας

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Jackson Pollock,

1 COMMENT

  1. […] 1956 – Τζάκσον Πόλοκ: Ο Jackson Pollock, ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αποτελεί έναν από τους μείζονες αλλά και δημοφιλέστερους ζωγράφους της Αμερικής. Η καλλιτεχνική πορεία του διακόπηκε απότομα, καθώς σκοτώθηκε το 1956 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και ενώ, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, οδηγούσε μεθυσμένος. Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο «Αλκοολικός, τρελός και καλλιτέχνης»: https://www.nikosonline.gr/%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%81… […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here