Αλλιώς μας τα μαθαίνουν στο σχολείο

1
1334

Ο Αθανάσιος Διάκος υπήρξε ένας πανέμορφος νέος, που προτίμησε να σφάξει ένα Τούρκο αγά, από το να υποκύψει στις ερωτικές του ορέξεις.  Γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα του Νομού Φωκίδας (σήμερα το χωριό λέγεται Αθανάσιος Διάκος) το 1788 και το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Μασαβέτας.

Όταν κάτι μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ακόμα και αν είναι ιστορικό γεγονός, υπόκειται σε αλλαγές. Ανάλογα με την παιδεία, την κουλτούρα, την σεμνοτυφία τους κτλ. κτλ. η ιστορία αλλάζει. Όταν είμαστε πιτσιρίκια στο σχολείο δεν μπορούν να μας πουν «στα ίσια» τι έγινε. Έψαξα  πολύ και διάβασα διάφορες μαρτυρίες και συγγράμματα… Θα σας τα μεταφέρω στην καθομιλουμένη.

Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr

Ο Αθανάσιος Διάκος λοιπόν ήταν ένα πανέμορφο λεβεντόπαιδο. Περπατούσε και έτριζαν οι δρόμοι. Συγκέντρωνε όλα τα βλέμματα πάνω του- αρσενικά και θηλυκά. Από παιδί ήταν έτσι, και στην εφηβεία του τα πράγματα έγιναν ακόμα καλύτερα. Κούκλος με τα όλα του. Ήταν γεμάτος ομορφιά, υγεία και ερωτισμό. Ο πατέρας του Νικόλαος, μη μπορώντας να αντέξει τα βάρη της πολυμελούς οικογένειάς του, τον έστειλε δόκιμο μοναχό στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, σε ηλικία 12 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος κι από τότε του έμεινε το Αθανάσιος Διάκος.

Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr

Μια μέρα ένας Τούρκος αγάς τον είδε μέσα στο μοναστήρι και γυάλισε το μάτι του. Ο πόθος για τον δόκιμο 17χρονο μοναχό τον αναστάτωσε. Ήθελε να τον ρίξει στο κρεβάτι – ερωτικά- πάση θυσία. Μετά από μερικά ποτηράκια κρασί, επήλθε η χαλάρωση και έφυγαν οι όποιες αναστολές. Χωρίς να σεβαστεί τη στρατιωτική του ιδιότητα, και μάλιστα μέσα στο μοναστήρι, άρχισε να φλερτάρει απροκάλυπτα τον νεαρό διάκο και να του φέρεται απρεπώς. Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε. Μεθυσμένος καθώς ήταν τον φώναξε στο δωμάτιο του, και του όρμησε. Ήταν το λάθος της ζωής του. Το ελληνόπουλο του ‘κοψε το λαρύγγι και την ίδια στιγμή η ελληνική επανάσταση κέρδισε ένα φανατικό αγωνιστή, μία από τις πλέον ρομαντικές φυσιογνωμίες του 1821.

Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr

Ο μικρός εξαφανίστηκε από προσώπου γης, και πήγε στα βουνά με τους επαναστάτες. Χρόνια μετά, στην Μάχη της Αλαμάνας τον συλλαμβάνουν. Όταν ανακαλύπτουν ότι είναι ο επικηρυγμένος μοναχός βγάζουν όλη τους την λύσσα. Δεν υπέκυψες τότε στις ορέξεις του αγά; Τώρα θα σε παλουκώσουμε. Ναι ακριβώς. Τον παλούκωσαν, δεν τον σούβλισαν. Θάνατος με ανασκολοπισμό. (Σκόλοψ είναι ο πάσσαλος). Θεώρησαν ότι αυτή ήταν η καταλληλότερη τιμωρία για κάποιον που δεν υπέκυψε στις ερωτικές ορέξεις Τούρκου αξιωματούχου. 

Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr

Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

witter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Αθανάσιος Διάκος, 1821, ανασκολοπισμός, Athanasios Diakos, nikosonline.gr

1 COMMENT

  1. Mου αρεσε πολυ η ροη της ιστοριας του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ. Μας επιβεβαιωνει οτι μετα απο καθε κακο γεννιεται ενα καλο.Ετσι ακριβως μετα την προσωπικη του ασχημη εμπειρια δημιουργηθηκε ενας δυναμικος και ρομαντικος επαναστατης. Αν μεταφερθω στη σημερινη εποχη νομιζω οτι κοινως θα επαιζα σε αλλο ταμπλω……

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.