Αμφίπολη: Θα ξέρουμε τα πάντα το αργότερο μέχρι τις γιορτές

0
739

12s1kariat1-thumb-large

Τότε περίπου θα έχουμε κάποια νέα, σύμφωνα με την κα Αικατερίνη Περιστέρη. Αν βέβαια όλα πάνε κατ’ ευχή μπορεί να μας λυθούν όλες μας οι απορίες και σε ένα μήνα. Τότε θα μάθουμε αν πράγματι είναι θαμμένη η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

«Ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα σχετικά με τον Τύμβο Καστά», δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Αικατερίνη Περιστέρη, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αρχαιολόγος επανέλαβε ότι ο τάφος σε καμία περίπτωση δεν είναι ρωμαϊκός: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται το τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ., δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325–300 π.Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη».

Όσο για τους «ενοίκους» του τάφου, η ταυτότητά τους δεν έχει τόση σημασία, υποστήριξε η κ. Περιστέρη. «Όλο το μνημείο είναι σημαντικό και μας δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ», πρόσθεσε. Τέλος, η κ. Περιστέρη υπενθύμισε πως η Αμφίπολη υπήρξε μία από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις στον ελλαδικό χώρο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή: «εντοπίζονται στοιχεία με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα».

Νωρίτερα, οι αρχαιολόγοι είχαν επιβεβαιώσει την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος στον Τύμβο Καστά. Ανέφεραν μάλιστα ότι γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, τους έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαν, δηλαδή το πάνω μέρος του. Διευκρινίζοντας ότι είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής, ξαναείπαν ότι η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα για πάρα πολλά χρόνια.

Αμφίπολη, Τύμβος Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη, Ολυμπιάδα, τάφος

Γενική άποψη του χώρου, όπου φαίνεται και η είσοδος

Αμφίπολη, Τύμβος Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη, Ολυμπιάδα, τάφος

Οι υπέροχες Καρυάτιδες

Αμφίπολη, Τύμβος Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη, Ολυμπιάδα, τάφος

Ολυμπιάδα και Φίλιππος

2207-1_M

Στην ταινία Alexander του Oliver Stone το ρόλο της Ολυμπιάδας έπαιζε η Angelina Jolie

Αμφίπολη, Τύμβος Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη, Ολυμπιάδα, τάφος

Η κ. Αικατερίνη Περιστέρη

karyatides9-amfipoli

Το σχεδιάγραμμα των θαλάμων, με τα σκαλιά που κατεβαίνεις για να μπεις μέσα

Αμφίπολη, Τύμβος Καστά, Αικατερίνη Περιστέρη, Ολυμπιάδα, τάφος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.