Αναστηλώνουν το Δεσποτικό

0
178

21s13desp1-thumb-large

Ξεκινούν τα έργα αναστήλωσης στις αρχαιότητες στο ακατοίκητο νησάκι, που ονομάζεται Δεσποτικό. Στην αρχαιότητα ήταν μια «μικρή Δήλος», και βρίσκεται απέναντι από τη νοτιοδυτική ακτή της Αντίπαρου.

Η σημασία του αρχαϊκού ιερού, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, αλλά και το πλήθος των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια κατά τις συστηματικές ανασκαφές, τις οποίες διενεργεί ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Γιάννος Κουράγιος, αποδεικνύουν, ότι το νησί ήταν τόπος ιερός.

Έτσι μια αναστήλωση των δύο σημαντικότερων κτιρίων του, του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου (που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο), με αρχαίο υλικό διάσπαρτο στην περιοχή αλλά και με αρκετό νέο, είναι κίνηση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα υποδηλωθεί η τρίτη διάσταση του συνόλου, γεγονός που θα το καταστήσει κατανοητό και ευανάγνωστο. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και το αναστηλωτικό έργο αφορά τρεις κίονες του ναού και τρεις του εστιατορίου, που θα «ακουμπούν» σε μεσοτοιχία, μαζί με τα κιονόκρανα και τα επιστύλια, καθώς και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη, όπου υπάρχουν (π.χ. μετόπες, τρίγλυφα, γείσα). Η μεσοτοιχία θα έχει ύψος περίπου 5 μ., οι δε τοίχοι των δωματίων του εστιατορίου και του ναού θα υψωθούν κι εκείνοι ως έναν βαθμό για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η γεωμετρία του μνημείου, ενώ θα τοποθετηθούν και οι παραστάδες των θυρών.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, η ολοκλήρωση του έργου έχει ως απώτερο σκοπό την οργάνωση και ανάδειξη του χώρου σε έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο, ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στις Κυκλάδες, με εποπτικό ενημερωτικό υλικό και διαδρομές περιήγησης σε όλο το νησί, αφού πρόκειται για ένα από τα μοναδικά ακατοίκητα νησιά στις Κυκλάδες, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Το Δεσποτικό και η Αντίπαρος ήταν κάποτε ενωμένα με την Πάρο, αλλά με την πάροδο δύο χιλιετιών, έχει βυθιστεί περίπου 6 μέτρα, με αποτέλεσμα το ένα νησί να γίνουν τρία.

Paros_Andiparos_Despotiko_Luftbild_01

Πάρος, Αντίπαρος και Δεσποτικό.

Μια ιδιαιτερότητα του ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό, είναι ότι τα θυρόφυλλα άνοιγαν προς τα έξω (στους άλλους ναούς, όπως στον Παρθενώνα, προς τα μέσα), ενώ η στοά, που προστέθηκε αργότερα, φέρει διάφορες οικοδομικές φάσεις, οι οποίες έχουν κατανοηθεί και δημοσιευτεί πλήρως, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για μία επιτυχή αναστήλωση. Επίσης, είναι αναπόφευκτη η χρήση νέου υλικού, λόγω του ότι έχουν κλαπεί πολλά αρχαία μάρμαρα και γλυπτά, κυρίως κατά τον Μεσαίωνα από τις δυνάμεις της Μεσογείου, τη Βενετία και τη Γένοβα, που στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξαν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

21--27-thumb-large

58C6C52971F4FEAC6A436EFE331C3D46

Η λατρεία στο Δεσποτικό, όπου ιδρύθηκε το μεγαλύτερο ιερό του Απόλλωνα (μετά της Δήλου), είχε ξεκινήσει από τον 7ο αιώνα π. Χ.

7th-july-054-Copy

despotiko (1)

Τη μεγαλύτερη ακμή του τη γνώρισε τον 6ο αι. π.Χ., ενώ τα πρωιμότερα ίχνη λατρείας χρονολογούνται στον 9ο και 8ο αι. π.Χ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dsc_0802

Γίνετε μέλη στην σελίδα “Ελλάδα λέμε…” / https://www.facebook.com/Ελλαδα-λέμε-1071846639572810/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.