Άνοιξε μετά από 40 χρόνια διαβάζω και εντυπωσιάζομαι. Μπαίνω να διαβάσω και λέει ότι το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας από 21- 23 Σεπτεμβρίου υποδέχτηκε κόσμο για 3 παραστάσεις. Ουάου… μην μου το πεις! 3 παραστάσεις;;;
Και συνεχίζω το διάβασμα: Οι εργασίες αναστήλωσης του εμβληματικού θεάτρου που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ αιώνα, πραγματοποιούνται ήδη, με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Γρήγορα γρήγορα αρχιζω να ψάχνω να βρω φωτογραφίες να το δω….
Λοιπόν αγαπητοί μου, πέραν του γεγονότος ότι οι μόνες φωτογραφίες που υπάρχουν είναι αυτές που δημοσιεύω – χωρίς ίχνος αναστήλωσης, χωρίς εκσκαφείς, αρχαιολόγους, σκαλωσιές, εργάτες κλπ. – μερικά πολύ «καλά» site είχαν και λάθος φωτογραφίες, δημοσιεύοντας το θέατρο στην αρχαία Μεσσήνη.
Και απορώ: 40 χρόνια κλειστό τι έκαναν; Υπάρχει κάποιος να μας διαφωτίσει;
Εν πάση περιπτώσει το θέατρο λειτούργησε για 3 βραδιές για ένα πιλοτικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος, που είναι καρπός μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Ερέτριας και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ), και παρουσίασαν σε πρεμιέρα έργα και των τριών αρχαίων τραγικών:
1. Πέρσες του Αισχύλου από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και θεάματος του Παντείου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη.
2. Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή με σύμπραξη της εταιρείας «Λάιος» της Θήβας και του συλλόγου «Δήλια Δρώμενα» της Τανάγρας σε μετάφραση Μίνωα Βολανάκη και σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου
3. Ελένη του Ευριπίδη του Θεάτρου Χαλκίδας σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Γιάννη Κατσάνου.
Καθώς έψαχνα να μάθω για το θέατρο έπεσα πάνω και σε ένα πολύ κατατοπιστικό σημείωμα: «Από το εν μέρει λαξευμένο και εν μέρει επιχωμένο κοίλο διατηρείται περίπου το ένα πέμπτο του αρχικού συνόλου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των πέτρινων εδωλίων έχει κλαπεί. Από τα αναλήμματα που στήριζαν τις επιχώσεις του κοίλου στις παρόδους και από το σκηνικό οικοδόμημα σώζονται οι κατώτεροι δόμοι. Η χαλάρωση των τοίχων και η προϊούσα φυσική διάβρωση των πρανών και του δομικού υλικού αποτελούν σοβαρές απειλές για την κατάρρευση του μνημείου και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων στερέωσης των τοίχων, σταθεροποίησης των πρανών και συντήρησης του λίθου.» Ροζίνα Κολώνια (Αρχαιολόγος)
Αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα
ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj
Ένα μουσείο στον βυθό των Αντικυθήρων https://bit.ly/2IUaduU
ΔΩΔΩΝΗ: Οι μικροί εθελοντές αρχαιολόγοι… https://bit.ly/2UcxNbp
ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U
ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/3d8pLc7
Αρχαίο θέατρο Λάρισας: Ανοικτό και για το κοινό… https://bit.ly/2IW7Ozy
Η γραφιστική αναγέννηση των Δελφών https://bit.ly/39YgrFZ
Αναστηλώνουν το Δεσποτικό https://bit.ly/2WvedtV
Έχετε πάει στην Κεχροπουλα; https://bit.ly/2wddX7W
Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος στην Εύβοια https://bit.ly/2QlSDDX
Ασύλητος τάφος βρέθηκε στην Ιεράπετρα https://bit.ly/2x08K3m
Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc
ΚΩΣ: Ο ναός του Ασκληπιού https://bit.ly/33nm65X