Ανοικτό και για το κοινό….

0
192

eikona23

Η κατασκευή του συνδέεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Λειτούργησε για έξι περίπου αιώνες, αλλά ένας σεισμός κατέστρεψε το δεύτερο όροφο της σκηνής. Ένας δεύτερος, ισχυρότατος σεισμός του 7ου αιώνα επέφερε την περαιτέρω καταστροφή του μνημείου. Στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο….

Όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας από την 1η Απριλίου 2016 το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα είναι επιτέλους ανοικτό και για το κοινό. Ένα πολύ όμορφο και κομψό θέατρο μέσα στην πόλη, που εγώ το θεωρώ κόσμημα για την πόλη της Λάρισας. Έχει χωρητικότητα 10.000 θεατών περίπου, οικοδομήθηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά, και συνδέεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου.

Λειτούργησε για έξι περίπου αιώνες, μέχρι το τέλος του 3ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα. Ένας σεισμός στις αρχές του 3ου μ.Χ αιώνα κατέστρεψε το δεύτερο όροφο της σκηνής με τη δωρική ανωδομή της καθώς και τμήμα του επιθεάτρου. Ένας δεύτερος, ισχυρότατος σεισμός του 7ου μ.Χ. Αιώνα προξένησε την περαιτέρω καταστροφή του μνημείου, και στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε σαν νεκροταφείο.

Το θέατρο, πέρα από ιεροτελεστίες και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις της εκκλησίας του λαρισαϊκού δήμου, η οποία στην αρχαία Λάρισα ονομαζόταν «Αγορά». Επιπλέον σε αυτό συνεδρίαζαν και οι αντιπρόσωποι, σύνεδροι, των θεσσαλικών πόλεων που συμμετείχαν στο Κοινό των Θεσσαλών, μία ομοσπονδία με έδρα τη Λάρισα. Τον 1ο αιώνα π.Χ. το θέατρο μετατράπηκε από τους Ρωμαίους σε αρένα για την τέλεση εορταστικών εκδηλώσεων, μονομαχικών αγώνων, θηριομαχιών και κωμικών παραστάσεων μίμων.

Το θέατρο αυτό αποτελούσε πάντα κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των αρχαίων Λαρισαίων. Αυτό αποδεικνύεται από ένα πλήθος ευρημάτων, κυρίως επιγραφών και γλυπτών, που έχει φέρει στο φως η ανασκαφή του.

image701

Από την 1η Απριλίου 2016 λοιπόν, το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα είναι ανοικτό στο κοινό, καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. (Χμμμμ 3 ώρες όλο κι’ όλο;). Η είσοδος στο μνημείο θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται από την οδό Βενιζέλου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση οργανωμένων επισκέψεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο τηλέφωνο 2413-508282. Ας ελπίσουμε ότι θα φανεί χρήσιμο αυτό το τρίωρο. Εμένα θα μου άρεσε όταν έχει καλό καιρό, κάποιος καθηγητής να έπαιρνε τους μαθητές του και να έκαναν το μάθημα τους εκεί…. Χωρίς όμως να τρώνε, να γράφουν με μαρκαδόρους πάνω στα μάρμαρα και χωρίς να κολλάνε τσίχλες…..

Περισσότερες πληροφορίες: www.larissa-theatre.com

13

Μακάρι κάποια στιγμή να βρει χρήματα ο δήμος Λάρισας και να φτιάξει και τις κερκίδες του θεάτρου για να αρχίσουν και πάλι να γίνονται παραστάσεις…. Θα πάρει άλλη αίγλη η πόλη.

DSC_4988

Πριν λίγα χρόνια φωτογραφημένος μπροστά στο αρχαίο θέατρο, σε επίσκεψη μου στην Λάρισα.

0018-02

201409211820233562

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.