Ανοικτό και για το κοινό…

0
1419

Η κατασκευή του συνδέεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Λειτούργησε για έξι περίπου αιώνες, αλλά ένας σεισμός κατέστρεψε το δεύτερο όροφο της σκηνής. Ένας δεύτερος, ισχυρότατος σεισμός του 7ου αιώνα επέφερε την περαιτέρω καταστροφή του μνημείου. Στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο….

Όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας από την 1η Απριλίου 2016 το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα είναι επιτέλους ανοικτό και για το κοινό. Ένα πολύ όμορφο και κομψό θέατρο μέσα στην πόλη, που εγώ το θεωρώ κόσμημα για την πόλη της Λάρισας. Έχει χωρητικότητα 10.000 θεατών περίπου, οικοδομήθηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά, και συνδέεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου.

ΛΑΡΙΣΑ, LARISA, ARXAIO THEATRO, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Λειτούργησε για έξι περίπου αιώνες, μέχρι το τέλος του 3ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα. Ένας σεισμός στις αρχές του 3ου μ.Χ αιώνα κατέστρεψε το δεύτερο όροφο της σκηνής με τη δωρική ανωδομή της καθώς και τμήμα του επιθεάτρου. Ένας δεύτερος, ισχυρότατος σεισμός του 7ου μ.Χ. Αιώνα προξένησε την περαιτέρω καταστροφή του μνημείου, και στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε σαν νεκροταφείο.

Το θέατρο, πέρα από ιεροτελεστίες και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις της εκκλησίας του λαρισαϊκού δήμου, η οποία στην αρχαία Λάρισα ονομαζόταν «Αγορά». Επιπλέον σε αυτό συνεδρίαζαν και οι αντιπρόσωποι, σύνεδροι, των θεσσαλικών πόλεων που συμμετείχαν στο Κοινό των Θεσσαλών, μία ομοσπονδία με έδρα τη Λάρισα. Τον 1ο αιώνα π.Χ. το θέατρο μετατράπηκε από τους Ρωμαίους σε αρένα για την τέλεση εορταστικών εκδηλώσεων, μονομαχικών αγώνων, θηριομαχιών και κωμικών παραστάσεων μίμων.

Το θέατρο αυτό αποτελούσε πάντα κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των αρχαίων Λαρισαίων. Αυτό αποδεικνύεται από ένα πλήθος ευρημάτων, κυρίως επιγραφών και γλυπτών, που έχει φέρει στο φως η ανασκαφή του.

image701

Από την 1η Απριλίου 2016 λοιπόν, το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα είναι ανοικτό στο κοινό, καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. (Χμμμμ 3 ώρες όλο κι’ όλο;). Η είσοδος στο μνημείο θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται από την οδό Βενιζέλου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση οργανωμένων επισκέψεων, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο τηλέφωνο 2413-508282. Ας ελπίσουμε ότι θα φανεί χρήσιμο αυτό το τρίωρο. Εμένα θα μου άρεσε όταν έχει καλό καιρό, κάποιος καθηγητής να έπαιρνε τους μαθητές του και να έκαναν το μάθημα τους εκεί…. Χωρίς όμως να τρώνε, να γράφουν με μαρκαδόρους πάνω στα μάρμαρα και χωρίς να κολλάνε τις τσίχλες τους…

13

Μακάρι κάποια στιγμή να βρει χρήματα ο δήμος Λάρισας και να φτιάξει εξ ολοκλήρου τις κερκίδες του θεάτρου.

DSC_4988

Πριν λίγα χρόνια φωτογραφημένος μπροστά στο αρχαίο θέατρο, σε επίσκεψη μου στην Λάρισα.

0018-02

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Το μοναδικό αρχαίο που έχει διασωθεί https://bit.ly/2NvbavW

ΑΧΑΡΝΕΣ: Τελειώνετε… τα χρόνια περνάνε https://bit.ly/2WVAyze

ΕΡΕΤΡΙΑ: Άνοιξε μετά από 40 χρόνια… https://bit.ly/2vx5nAI

ΚΝΩΣΟΣ: Όλη η ιστορία της ανασκαφής https://bit.ly/2VGDAXw

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Ελληνική Πομπηία https://bit.ly/2wQEsju

ΜΕΣΣΗΝΗ: Μια μεγαλειώδης ανασκαφή https://bit.ly/2NzI3cp

ΜΗΛΟΣ: Πως βρέθηκε η Αφροδίτη https://bit.ly/2vhPtKe

ΕΥΒΟΙΑ: Βρέθηκε ο ναός της Αρτέμιδος https://bit.ly/2ZbmB2O

ΛΕΣΒΟΣ: Αρχαίος τάφος κάτω απ’ τον δρόμο https://bit.ly/38SoJhj

ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ: Υπέροχη αρχαιολογική έρευνα https://bit.ly/2TTL35U

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: Βρέθηκε ασύλητος τάφος https://bit.ly/2x08K3m

Τελικά είναι ο τάφος του Αριστοτέλη; https://bit.ly/2UasTMc

———————————–

Ιδού τι διαβάζω για το αρχαίο αυτό θέατρο σήμερα

ΛΑΡΙΣΑ, LARISA, ARXAIO THEATRO, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

6/9/2020: Μόνο οργή και θλίψη προκάλεσε σε όλους εκείνους που έχουν έστω και την παραμικρή ευαισθησία για τα μνημεία του τόπου τους, η εικόνα με τις πλαστικές καρέκλες στη σκηνή του εμβληματικού αρχαίου θεάτρου της Λάρισας και μάλιστα σε μία παράσταση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Το αποκρουστικό αυτό θέαμα στην παράσταση “Βάκχες” που ανέβηκε στο πλαίσιο του νέου θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, αναμφισβήτητα αποτελεί ύβρη για το ίδιο το μνημείο και τον πολιτισμό και θα είναι απαράδεκτο αν ξανασυμβεί. Ίσως η παράσταση “Αγάλματα” του Θεσσαλικού Θεάτρου την ερχόμενη Τρίτη να είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποκατασταθεί η τάξη και να διαφυλαχθεί το κύρος του μνημείου και ο ίδιος ο πολιτισμός μας. (paidis.com)

ΛΑΡΙΣΑ, LARISA, ARXAIO THEATRO, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

8/9/2020: Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και η συγκλονιστική περιπέτεια της αποκάλυψης και αναστήλωσης του που βρίσκεται σε εξέλιξη, δείχνει την ισχυρή απόφαση όλης της πόλης να σώσει αυτό το υπέροχο μνημείο για το μέλλον ώστε σύντομα να μπορέσει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα, ως θέατρο με αποκαταστημένες τις κερκίδες των θεατών. Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο αυτή τη στιγμή είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Θεσσαλίας και ως αρχαιολογικός χώρος υποδέχεται την παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ, που αρθρώνει ένα διάλογο με το μνημείο και την πορεία διάσωσής του. Αυτές οι δοκιμές λειτουργίας του χώρου, (που ξεκίνησαν με τα Χορικά της Ηλέκτρας του Ευριπίδη σε διδασκαλία Κώστα Τσιάνου), είναι γόνιμες για τις μελλοντικές προκλήσεις του πλήρους ανοίγματος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου. (parallaximag.gr)

201409211820233562

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.