Αν την είχε κοντά του…..

1
686

ImageHandler

θα ήταν ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (ελπίζουμε και μελλοντικός), έχει κερδίσει όλες τις εντυπώσεις από όλες τις πλευρές. Πάνω, κάτω και πλαγίως… Εξαιρετικός επιστήμων, με δεκάδες πτυχία από Αγγλία και Αμερική, συγκροτημένο άτομο και πολύ σέξυ άντρας.

Είναι μορφωμένος, σπουδαγμένος, μιλάει στο εξωτερικό χωρίς να χρειάζεται να διαβάζει ή να θέλει μεταφραστή, τους παίζει στα δάχτυλα, τους παίζει σαν ίσος προς ίσο… κι’ αυτό δεν αρέσει καθόλου. Τον θεωρούν είρωνα, ξερόλα, αλαζόνα κτλ. κτλ. κτλ. Όλες οι ντόπιες βολεμένες μικροαστούλες τον σιχαίνονται, όπως και όλοι οι «συνάδελφοι» του στο εξωτερικό που δεν αντέχουν την σύγκριση μαζί του. Μόνο ο Κώστας Γαβράς ήταν απ’ τους πρώτους που τον στήριξε με νύχια και με δόντια.

Όταν χώρισε, η γυναίκα του πήρε την κόρη τους και πήγε στην Αυστραλία. Αυτή η απόσταση τον έχει τσακίσει, μια και η Ξένια είναι η λατρεία του. Μιλάει καθημερινά μαζί της στο skype, αλλά αυτό δεν του φτάνει. Την ήθελε εδώ, μαζί του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Ώστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Corporation, στο Seattle των ΗΠΑ.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015 (με περισσότερους από 135.000 σταυρούς). Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Πατέρας του είναι ο χημικός, πανεπιστημιακός καθηγητής και πρόεδρος της Χαλυβουργικής Γεώργιος Βαρουφάκης, που είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Ως μαθητής, είχε δάσκαλο σε ιδιαίτερα μαθήματα τον φιλόλογο Πέτρο Μώραλη, μετέπειτα Υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πατέρα του σημερινού Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας κάνοντας τη διδακτορική του διατριβή στην οικονομική θεωρία, στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ. Για να γίνει δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, πήρε συστατική επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου (με την ιδιότητά του ως καθηγητή Οικονομικών), τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια μέσω του Μώραλη.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, αργότερα, το 1985, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Ίστ Άνγκλια, στο Νόριτς της Αγγλίας για δύο χρόνια και το 1987 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 1988 έως το 2000 δίδασκε οικονομική θεωρία και πολιτική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Παράλληλα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία) ενώ κατέχει ερευνητική θέση στον τομέα της πολιτικής και οικονομικής φιλοσοφίας, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν (Λουβέν Λα Νεβ, Βέλγιο). Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

628x471 pp

Βασικοί ερευνητικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται είναι η Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, η Πειραματική Οικονομική και η Πολιτική Φιλοσοφία. Τα βιβλία του στα ελληνικά, περιλαμβάνουν τα:

  • Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης, Αθήνα: Λιβάνης 2012.

  • Κρίσης Λεξιλόγιο: Οι όροι που μας καταδυναστεύουν («Το λεξικό τούτο από την μία, εξηγεί τους όρους που αιωρούνται παντού (CDS, spreads κλπ) ενώ από την άλλη, ελπίζει να διαταράξει την κοινή μας μελαγχολία θέτοντας τους όρους της Κρίσης στο φως της κριτικής»), Αθήνα: Ποταμός 2011.

  • Θεωρία Παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

  • Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής, Αθήνα: Gutenberg, 2007.

  • Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχάρακη), Αθήνα: Τυπωθήτω, 2005

danai_stratoy-giani_varoyfaki_708

Με την δεύτερη σύζυγό του, την εικαστικό Δανάη Στράτου. Εκείνος 56, εκείνη 51 χρόνων.

ptzccudlke54caa3e2a1e29

Με την αγάπη της ζωής του, την κόρη του Ξένια

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.