Απαγορέψτε τα πάντα να δούμε τι θα καταλάβετε!

0
870
Μετέωρα, Καλαμπάκα, αναρριχητές,

meteora-thumb-large

Μυαλό δεν θα βάλει αυτό το κεφάλι, λέει ο φίλος μου ο Γιώργος Παυριανός σε ένα στίχο του και στην περίπτωση που θα διαβάσετε ταιριάζει γάντι.

Θέλουμε η Ελλάδα να έχει τουρισμό; Θέλουμε.

Θέλουμε να έχει κίνηση, χειμώνα καλοκαίρι; Θέλουμε

Θέλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να έχουμε δημοσιότητα; Θέλουμε

Θέλουμε να αναδείξουμε όλα τα μνημεία μας; Θέλουμε

Θέλουμε να γίνουν γνωστοί όλοι οι νομοί της χώρας; Θέλουμε.

Ε, λοιπόν το διεθνές φεστιβάλ υπό τη σκέπη των βράχων βρίσκεται στον αέρα και οι αναρριχητές έχουν μείνει έκθαμβοι. Ακούστε πως έχει η ιστορία. Στην Καλαμπάκα και στα Μετέωρα, έχει προγραμματιστεί διεθνές αναρριχητικό φεστιβάλ, το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), έχει σταλεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα σήμα πως το φεστιβάλ δεν επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί.

Ήδη από σήμερα σε κάμπινγκ της Καλαμπάκας συγκεντρώνονται Έλληνες αναρριχητές (υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 200), ενώ τη Δευτέρα θα έρθουν περίπου 110 ξένοι αναρριχητές από 50 χώρες του κόσμου, με πρόγραμμα να μείνουν έως τις 4 Οκτωβρίου. Κι’ αντί όλο αυτό να φροντίσουμε να το προβάλλουμε για να μαζεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι, εμείς το σαμποτάρουμε.

  • «Εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία για να αναδείξουμε την περιοχή και να κάνουμε γνωστά τα μοναδικά της βράχια και στο εξωτερικό. Η δραστηριότητά μας είναι αθλητική – τουριστική και είναι απολύτως συμβατή με όσα γίνονται χρόνια στα Μετέωρα. Για δεκαετίες γίνεται αναρρίχηση, με τους αθλητές να σέβονται τον χώρο και την πολιτιστική κληρονομιά. Για παράδειγμα, δεν γίνεται αναρρίχηση σε βράχους που έχουν στην κορυφή τους μοναστήρια», λέει ο πρόεδρος των Ελλήνων αναρριχητών.

Το υπουργείο Πολιτισμού απ’ την άλλη, φαίνεται να αναζητεί μια νέα ισορροπία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χρήσεων στην περιοχή [όπου ακούτε τέτοια σημαίνει ότι δεν κάνουν τίποτα] και λένε:

  • « Η παρουσία των μοναστηριών, ο θρησκευτικός τουρισμός, η αναρρίχηση και οι άλλες αθλητικές – τουριστικές δραστηριότητες σε μια περιοχή με μοναδικό περιβάλλον δεν συνδυάζονται πάντα με αρμονία. Τα Μετέωρά έχουν χαρακτηρισθεί «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» (1967) και «ιερός χώρος» (1995), ενώ το 1999 καθορίστηκαν τα όρια του ιερού χώρου για την «προστασία της πνευματικότητας και του ιδιαίτερου θρησκευτικού χαρακτήρα».

Ωραία κρατήστε το «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», και τον «ιερό χώρο» και κάντε τα τουρσί! Ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Μην αφήνετε να γίνεται τίποτα, μην αφήνετε να έχει τουρισμό ο τόπος, να μην έχει ανάπτυξη, να μην δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Μην αφήνετε να μαζεύονται οι αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο, να φέρνουν τους φίλους τους και τις οικογένειες τους και να κάνουν ένα παγκόσμιο φεστιβάλ με διεθνή ακτινοβολία σε όλη τη γη. Απαγορέψτε το να δούμε τι θα καταλάβετε.

Μετέωρα, Καλαμπάκα, αναρριχητές,

Μετέωρα, Καλαμπάκα, αναρριχητές,

Μετέωρα, Καλαμπάκα, αναρριχητές,

Μετέωρα, Καλαμπάκα, αναρριχητές,

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.