Ο Γιώργος Κωνσταντίνου είναι από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες ηθοποιούς, με μεγάλη καριέρα, με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο αλλά και την τηλεόραση. Μ΄ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω το πορτραίτο του και την πορεία του στην ζωή και στην τέχνη.
Είναι σχεδόν ακατόρθωτο να χωρέσεις μια τόσο πλούσια ζωή και καριέρα σε ένα αφιέρωμα, μια που όπως είπα, έχουμε να κάνουμε με έναν απ’ τους πιο δημοφιλείς και δημιουργικούς ηθοποιούς μας. Τον γνώρισα το 2002 στο θέατρο Ήβη, όταν έκανα την μουσική επιμέλεια στην παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου «Τα λέμε», στην οποία έπαιζε ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο ανερχόμενος τότε Αλέξης Γεωργούλης. Έκτοτε, όποτε συναντιόμαστε χαιρετιόμαστε με θέρμη.
Επειδή μου αρέσουν οι βιογραφίες, όταν πριν δύο χρόνια κυκλοφόρησε το βιβλίο του Showtime, το πήρα και το ρούφηξα. Έτσι έμαθα πολλά πράγματα που δεν ήξερα. Δεν ήξερα ας πούμε για το πάθος του με τα τυχερά παιχνίδια. Κάτι είχε πάρει το αφτί μου, αλλά ο ίδιος στο βιβλίο του, το ανέδειξε σε μείζον θέμα. Για πρώτη φορά μιλάει για την μάχη του με τον τζόγο και τα εφιαλτικά βράδια που πέρασε εξαιτίας του εθισμού του. Ενός εθισμού που αποδείχθηκε καταστροφικός:
– Μου άρεσαν τα τυχερά παιχνίδια. Και, τελικά, μου έγινε ένα καταστροφικό πάθος που δεν μπόρεσα να ελέγξω. Δεν ήμουνα από τους τυχερούς παίκτες. Και ποιος είναι άλλωστε;
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου γεννήθηκε 26 Οκτωβρίου 1934 στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην πλατεία Βάθη, μια περιοχή που βρισκόταν ανάμεσα στην καθώς πρέπει αστική γειτονιά και απ΄ την άλλη μέσα στους οίκους ανοχής. Ο πατέρας του Μιχαήλ Κωνσταντίνου ήταν τενόρος και η μητέρα του Νίτσα Φιλοσόφου ηθοποιός και τραγουδίστρια της οπερέτας. Από μωρό λοιπόν βρέθηκε μέσα στο θέατρο.
Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε, όταν ήταν 6 μηνών, ενώ πολλά χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας του του στοίχησε αφάνταστα πολύ. Ήταν σαν να είχε πεθάνει και εκείνος μαζί της.
Από την εφηβεία είχε παίξει σε πολλούς ερασιτεχνικούς θιάσους προτού αποφασίσει να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός μετά από προτροπή της μητέρας του. Και έδωσε εξετάσεις για την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, που τον απέρριψαν ως “εντελώς ατάλαντο”. Δεν πτοήθηκε. Πήγε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου τον δέχτηκαν αμέσως.
Έχει πάααααρα πολλά χρόνια πορείας στο καλλιτεχνικό χώρο, και ακόμα είναι «ζωντανός» σαν νεαρός. Στον κινηματογράφο τον απολαύσαμε και τον αγαπήσαμε σε κλασσικές ταινίες και αξέχαστους ρόλους. Από τον γκρινιάρη και φωνακλά Αντωνάκη («Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα»), τον κακόμοιρο υπάλληλο («Ξύπνα Βασίλη»), τον δασκαλάκο αγγλικών στα κορίτσια της Τρούμπας («Καλώς ήλθε το δολάριο»), τον καθηγητή ιδιωτικών μαθημάτων της Αλίκης («Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο»), μέχρι τον μικροαστό σύζυγο της Ξένιας Καλογεροπούλου στα τηλεοπτικά «Καθημερινά» του Γιάννη Δαλιανίδη.
Στην τηλεόραση έκανε μεγάλες επιτυχίες. Το 1974 έπαιξε, έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική σειρά “Ανθρώπινες ιστορίες” της ΥΕΝΕΔ, και την επόμενη χρονιά έπαιξε και έγραψε το “Ασε τον κόσμο να γελάσει” για το ίδιο κανάλι. Επίσης μετέπειτα, κάθε σίριαλ του στον Antenna είχε τεράστια θεαματικότητα.
Ο Κωνσταντίνου έκανε τρεις γάμους, και έχει δύο παιδιά, την Άννα-Μαρία και τον Γιώργο, πιανίστα στο επάγγελμα.
Ποτέ δεν καβάλησα καλάμια, ποτέ δεν είπα «εγώ είμαι», ποτέ δεν δημιούργησα πρόβλημα σε καμία παράσταση, σε κανένα θέατρο. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι ήμουν χαμηλών τόνων αλλά ότι είχα τα πιστεύω μου.
Extra Tip: Το 1962 έπαιξε στην παράσταση «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» δίπλα στην μελαχρινή Αλίκη Βουγιουκλάκη, με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Εγγονόπουλου. Μια παράσταση που ήταν η πρώτη μεγάλη αποτυχία της Αλίκης. Διαβάστε εδώ αναλυτικό άρθρο: https://bit.ly/2Mv020s
Με την Αλίκη στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», που έκανε τον καθηγητή που θα της έκανε ιδιαίτερα…
… και στην σκηνή με το προφιτερόλ, έκλεψε την παράσταση!!!
Με την Μάρω Κοντού τότε και τώρα…
ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ: Γιατί την λένε στριμμένη; https://bit.ly/2Pk5YPW
Καλώς ήλθε το δολάριο: Άννα Καλουτά, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σωτήρης Μουστάκας, Νίκος Φέρμας.
Στην ταινία «Ξύπνα Βασίλη», η Έλενα Ναθαναήλ υποδύθηκε την αδελφή του Γιώργου Κωνσταντίνου, αλλά οι δυο τους ήταν ζευγάρι. Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22. Συζούσαν σε ένα σπίτι στην οδό Ασκληπιού και μάλιστα για την Έλενα Ναθαναήλ ο Κωνσταντίνου ήταν η πρώτη της αγάπη.
Η Ίνκα Τσαγγάρη μιλάει για την μαμά της, την Έλενα Ναθαναήλ… https://bit.ly/387MPXD
Με την Ξένια Καλογεροπούλου το 1964 στην ταινία «Γάμος αλά Ελληνικά», και δεξιά όταν ξαναβρέθηκαν το 1983 με την τηλεοπτική σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη «Τα καθημερινά». Από το πρώτο επεισόδιο, η αποδοχή των «Καθημερινών» από το κοινό ήτανε τόσο εντυπωσιακή, που ενώ αρχικά είχαν εγκριθεί 13 επεισόδια, η σειρά ολοκληρώθηκε ενάμισι χρόνο αργότερα με …62 επεισόδια.
Διαβάστε αφιερώματα και σε άλλους κωμικούς μας
ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ: Είχε δύο μεγάλα μυστικά https://bit.ly/3mUQON1
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ: Ο τζόγος ήταν το πάθος του https://bit.ly/35Ljwd8
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ: Η περίεργη καριέρα του Βέγγου https://bit.ly/2ZOyTi1
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ: Ξεψύχησε προς το νοσοκομείο https://bit.ly/2wg7V5Y
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ: Ο «Φίφης» του ελληνικού σινεμά https://bit.ly/2lVNVQV
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ: Λίγο πριν πεθάνει δεν μπορούσε να μιλήσει https://bit.ly/2yOb1PM
ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ: Ο δικός μας άνθρωπος https://bit.ly/2LN6Zfr
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πέθανε και ήταν μόνος https://bit.ly/2GLVXBG
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ: Πέθανε μπατίρης https://bit.ly/2yWd54g
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: Το φτωχόπαιδό από την Σάμο https://bit.ly/2ElwsJ3
ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ: Ξεψύχησε στο δρόμο https://bit.ly/2IKttvV
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: Χώρισε γιατί ερωτεύτηκε θαυμάστρια του https://bit.ly/2AGIHdQ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Έγινε 93 ετών https://bit.ly/2HDPkRz