Ξεκίνησε από την Τήνο…

Υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άντρες της εποχής του, και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους με παγκόσμια ακτινοβολία. Τέτοιοι καλλιτέχνες δεν γεννιούνται ούτε συχνά, ούτε τυχαία….

3
8837

Υπήρξε ένας από τους ωραιότερους άντρες της εποχής του, και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους με παγκόσμια ακτινοβολία. Τέτοιοι καλλιτέχνες δεν γεννιούνται ούτε συχνά, ούτε τυχαία…

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου έργα όλων των εποχών, είναι η “Ιστορία” του Νικόλαου Γύζη. Όταν το πρωτοείδα το ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά. Μετά έπιασα τον εαυτό μου να το χαζεύει με τις ώρες. Ο Νικόλαος Γύζης έγινε από τους πιο αγαπημένους μου εικαστικούς καλλιτέχνες. Το παιδί που γεννήθηκε στο Σκλαβοχώρι της Τήνου την 1η Μαρτίου του 1842, έμελλε να διαπρέψει με την τέχνη του και να γίνει παγκόσμια γνωστός.

Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Διακρίθηκε σε όλα τα χρόνια των σπουδών του και πήρε τα πρώτα βραβεία στην ξυλογραφία, τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία. Ο Νικόλαος Γύζης ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ξυλουργού Ονούφριου Γύζη και της Μαργαρίτας Γύζη. Το 1850, η οικογένειά του μετοίκησε στην Αθήνα και ο μικρός Νικόλαος άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στο Σχολείο των Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), αρχικά ως ακροατής και, από το 1854 έως το 1864, ως κανονικός σπουδαστής.

Με το τέλος των σπουδών του, γνωρίστηκε με τον πλούσιο φιλότεχνο Νικόλαο Νάζο, με την μεσολάβηση του οποίου κέρδισε υποτροφία από το Ευαγές Ίδρυμα του Ναού της Ευαγγελίστριας της Τήνου, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Έτσι λοιπόν τον Ιούνιο του 1865, ο Γύζης έφθασε στο Μόναχο, όπου συνάντησε τον συνάδελφο και φίλο του Νικηφόρο Λύτρα, ο οποίος τον βοήθησε στο να εγκλιματιστεί γρήγορα στο γερμανικό περιβάλλον. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Μόναχο το 1871 και τον Απρίλιο του 1872 επέστρεψε στην Αθήνα, για να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι επί της οδού Θεμιστοκλέους σε ατελιέ. Μαζί με τον Νικηφόρο Λύτρα, ταξίδεψε το 1873 στην Μικρά Ασία.

Απογοητευμένος από τις συνθήκες της Ελλάδας, τον Μάιο του 1874 εγκατέλειψε την Αθήνα και επέστρεψε στο Μόναχο, όπου έμελλε να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του. Το 1876, ταξίδεψε παρέα με τον Νικηφόρο Λύτρα στο Παρίσι. Έναν χρόνο αργότερα νυμφεύθηκε την Άρτεμη Νάζου, με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες, την Πηνελόπη (1878, πέθανε μόλις δώδεκα ημερών), την Μαργαρίτα-Πηνελόπη (1879), την Μαργαρίτα (1881) και την Ιφιγένεια (1890), και έναν γιο, τον Ονούφριο-Τηλέμαχο (1884).

Ο Νικόλαος Γύζης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ακαδημαϊκού Ρεαλισμού του ύστερου 19ου αιώνα, του συντηρητικού εικαστικού κινήματος που είναι γνωστό ως «Σχολή του Μονάχου», τόσο σε ελληνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετείχε και βραβεύτηκε σε πάρα πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές εκθέσεις, από το 1870 έως το 1900. Μάλιστα, μετά τον θάνατό του το 1901, τιμήθηκε με έκθεση έργων του στην 8η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση του Glaspalast.

Το 1880, ανακηρύχθηκε σε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και το 1888 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο ίδιο ίδρυμα. Το 1881, πέθανε η μητέρα του και έναν χρόνο μετά πέθανε και ο πατέρας του. Το 1895, επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Ελλάδα, την οποία ποτέ δεν ξέχασε και πάντα νοσταλγούσε. Προσβεβλημένος από λευχαιμία, πέθανε στο Μόναχο στις 4  Ιανουαρίου του 1901. Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν:

«Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!».

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ, ΤΗΝΟΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ,

Η “Ιστορία”, είναι ένα από τα αριστουργήματα του. Εγώ προσωπικά το λατρεύω αυτό το έργο.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ, ΤΗΝΟΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ,

Ο Νικόλαος Γύζης και δεξιά το έργο που ονομάζεται “Το πενθούν πνεύμα”.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ, NIKOLAOS GYZIS, ZOGRAFOS, TINOS ISLAND, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, nikosonline.gr

Ο πασίγνωστος πίνακας του “Γιάντες”.

Διαβάστε τα πάντα γι΄ αυτό το περίφημο έργο, εδώ:  https://bit.ly/2EflpNR

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ, ΤΗΝΟΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ,

Κρυφό Σχολειό (1885-1886 Λάδι σε ξύλο)

Νικόλαος Γύζης

“Πόσον πτωχός είναι ο ζωγράφος απέναντι του ποιητού! Αν ξαναγεννηθώ θα γίνω ποιητής και μουσικός.” Νικόλαος Γύζης 1875

Παιδικοί Αρραβώνες, 1877. Λάδι σε μουσαμά, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ, ΤΗΝΟΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ,

“Παιδικοί Αρραβώνες” (1877). Λάδι σε μουσαμά.

Nikolaos-Gyzis, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ, ΤΗΝΟΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ,

Ο Νικόλαος Γύζης και δεξιά το έργο του, “Η Δόξα των Ψαρών”

“Αν ήτο δυνατόν να ημπορούσα να ηρχόμουν εις την Ελλάδα, ίσως κατά πρώτον εις την Κεφαλληνίαν και κατόπιν εις την Τήνον, εις τα γλυκά αυτά μέρη.” Νικόλαος Γύζης 1900

Ο Χορος Των Μουσων 1, Γυζης

Ακόμα ένα αριστούργημα του: Ο Χορός Των Μουσών

———————-

Κι΄ άλλοι Έλληνες ζωγράφοι

Κωνσταντίνος Βολανάκης: Στην κηδεία του παραβρέθηκαν μόνο 5-6 άτομα https://bit.ly/3bTSMKc

Κωνσταντίνος Παρθένης: Απομονωμένος και παράλυτος https://bit.ly/3top0Ty

Γιώργος Ιακωβίδης: Ο συντηρητικός https://bit.ly/2meFRbv

Νικηφόρος Λύτρας: Τον δηλητηρίασαν τα χρώματα https://bit.ly/2MMwX4x

Ουμβέρτος Σ. Αργυρός: Ο μεγάλος Έλληνας Ιμπρεσιονιστής https://bit.ly/2tPwen8

Ελένη Αλταμούρα: Ντύθηκε άντρας για να σπουδάσει https://bit.ly/3Fru9Be

Σοφία Λασκαρίδου: Υποτιμημένη από την πολιτεία https://bit.ly/3auDUjL

Θάλεια Φλωρά-Καραβία: Η κόρη του παππά https://bit.ly/3C2CEBq

Νικόλαος Γύζης

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτο το αριστουργημα…η Ιστορια …ειναι μεγαλειωδες , χρωματα, προσωπα ,μια ζωγραφικη εκφραση της εννοιας…ιστοριας,ελευθεριας,με την δυνατη παρουσια του λευκου περιστεριου..Οι προσωπογραφιες με τετοιες πινελλιες χρωματων_ ζωης που δινουν τοσο εντονα το συναισθημα πενθους και θλιψης…Ο Νικολαος Γυζης ενοιωθε οτι η ψυχη του ζωγραφιζε και το χερι του εδινε μορφη και σχημα στις ποιητικες ιδεες,που ισως ειχε μεσα του και ειχαν βρει την ζωγραφικη ενα τροπο εκφρασης..

  2. Μεγας τεχνιτης …Στα τελευτσια εργα του εχει απελευθερωθει απο τα ορια-δεσμα του ακαδημαισμου του Μοναχου.Βλεποντας το εργο ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…..Βλεπεις σχεδον εξπρεσιονιστη….Δυστυχως εφυγε νωρις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.