Από τι ήταν φτιαγμένες αυτές οι γυναίκες;

Η Καλλιρρόη Παρρέν ήταν η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, φιλάνθρωπος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότρια. Την χλεύασαν, την πολέμησαν, την εξόρισαν αλλά εκείνη δεν το έβαλε κάτω ποτέ. Αυτό που ήθελε να κάνει, έπρεπε να το τελειώσει.

4
2923

Η Καλλιρρόη Παρρέν ήταν η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, φιλάνθρωπος, δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότρια. Την χλεύασαν, την πολέμησαν, την εξόρισαν αλλά εκείνη δεν το έβαλε κάτω ποτέ. Αυτό που ήθελε να κάνει, έπρεπε να το τελειώσει.

Το όνομα της ήταν Καλλιρρόη Σιγανού, αλλά έγινε γνωστή με το επώνυμο του συζύγου της, Παρρέν. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1861 και πέθανε στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου του 1940. Εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στην Αθήνα το 1867, τέλειωσε την Γαλλική σχολή των καλογραιών στον Πειραιά και το 1878 παίρνει το πτυχίο της δασκάλας από το Αρσάκειο. Στη συνέχεια ανέλαβε διευθύντρια του Παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας Οδησσού. Ύστερα από δύο χρόνια επέστρεψε στην Αθήνα και παντρεύτηκε τον Κωνσταντινουπολίτη Ιωάννη Παρρέν, γιο Γάλλου πατέρα και Αγγλίδας μητέρας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Έχοντας την υποστήριξη του συζύγου της, ο οποίος την ενθάρρυνε στους αγώνες της, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια διεκδικεί και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας όταν το 1888 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα Εφημερίς των Κυριών, με κείμενα που συντάσσονταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά. Η εφημερίδα αυτή συνέχισε να εκδίδεται για τριάντα σχεδόν χρόνια μέχρι το 1918 όταν η Καλλιρρόη εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα. Στόχος της εφημερίδας ήταν να εισάγει και στην Ελλάδα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς που ήδη απασχολούσαν τις γυναίκες των δυτικοευρωπαϊκών κρατών και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των γυναικών της τότε εποχής.

Καλλιρρόη Παρρέν

Η Καλλιρρόη Παρρέν συμμετείχε σε διάφορα διεθνή συνέδρια στο Παρίσι και το 1893 αντιπροσώπευσε τις Ελληνίδες στο Διεθνές Συνέδριο του Σικάγου. Την ίδια χρονιά ίδρυσε την “Ένωση υπέρ της Χειραφετήσεως των Γυναικών” προς βοήθεια περισσότερο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των απόρων γυναικών. Ίδρυσε επίσης πολλά κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις.

Παράλληλα έκανε κινήσεις υπέρ της παροχής ίσων ευκαιριών συμμετοχής στην εκπαίδευση και την πολιτική ζωή της χώρας, στις γυναίκες, που όλες δυστυχώς από τις κρατούσες τότε κυβερνήσεις ατύχησαν.

Το πάθος της για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων», το οποίο ξεκίνησε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ η δράση του είναι γνωστή μέχρι και σήμερα, αριθμώντας σε Ελλάδα και εξωτερικό πολλά μέλη.

Καλλιρρόη Παρρέν Καλλιρρόη Παρρέν

Μετά από δικά της διαβήματα, η κυβέρνηση Δηλιγιάννη επέτρεψε τη φοίτηση των γυναικών στο Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, όταν πλέον αυτό είχε γενικευθεί στην Ευρώπη. Επίσης, η Παρρέν ήταν η πρώτη που κίνησε το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890, που όμως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε, ούτε του Βενιζέλου, ούτε του Παπαναστασίου, μέχρι που κατέληξε να γίνει πραγματικότητα μετά από 70 χρόνια.

Η Καλλιρρόη Παρρέν έγραψε επίσης πολλά άρθρα, δοκίμια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα με βασικό θέμα πάντα τη θέση της γυναίκας στα τότε κοινωνικά προβλήματα, όπως: “Ιστορία της γυναικός” (1889), “Η μάγισσα” (1901), “Το νέον συμβόλαιον” (1901), “Η νέα γυναίκα”, “Η Χειραφετημένη” (1915) και “Επιστολές Αθηναίας προς Παρισινή”

52 χρόνια μετά το θάνατό της, στις 6 Ιουνίου 1992, η Καλλιρρόη Παρρέν τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, αριστερά της εισόδου προ των μεγάλων μαυσωλείων. 52 χρόνια μετά τον θάνατο της! Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Ήταν η πρώτη που κίνησε το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890.

Καλλιρρόη Παρρέν

 Άρθρα και για άλλες ενδιαφέρουσες γυναίκες.

Αυτή καθιέρωσε την “Ημέρα της Μητέρας”: https://bit.ly/3ftnoD6

Isabella Stewart Gardner: Αφιέρωσε την ζωή της στην τέχνη https://bit.ly/3nSqML6

Η Iris Apfel έγινε 100 ετών: https://bit.ly/3ropSIq

Colette: Φεμινίστρια, τσαμπουκάς και bisexual https://bit.ly/3nPxqlo

Edith Sitwell: Η γυναίκα φαινόμενο https://bit.ly/3urhl7W

Leni Riefenstahl: Η σκηνοθέτρια του Χίτλερ πέθανε 101 χρόνων https://bit.ly/3vJglfJ

Οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες όλων των εποχών: https://bit.ly/3gENunY

————————————————-

ΓΥΝΑΙΚΕΣ & Δικαιώματα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ https://bit.ly/3bqpgeU

Αυτές οι γυναίκες άλλαξαν την ιστορία https://bit.ly/2PxZVqH

Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες / 100 χρόνια πριν https://bit.ly/3ccU95G

Μια ταινία για τις σουφραζέτες https://bit.ly/2OffROh

Από τι ήταν φτιαγμένες αυτές οι γυναίκες; https://bit.ly/3sZQleQ

Οι αγρότισσες γυναίκες και μανάδες: https://bit.ly/3mgYZ5c

Οι 15 πιο ισχυρές γυναίκες όλων των εποχών https://bit.ly/3broz4V

Οι πιο ισχυρές λεσβίες όλων των εποχών https://bit.ly/38f7r0j

Καλλιρρόη Παρρέν

————————————————————-

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] 1940 – Καλλιρρόη Παρέν, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιδρύτρια του «Λυκείου των Ελληνίδων». Μεγάλη προσωπικότητα, απίστευτη γυναίκα.  Διαβάστε περισσότερα πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/?p=13597 […]

  2. […] 1940 – Καλλιρρόη Παρρέν: Ελληνίδα φεμινίστρια, δημοσιογράφος, συγγραφέας και η ιδρύτρια του «Λυκείου των Ελληνίδων». Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Από τι ήταν φτιαγμένες αυτές οι γυναίκες;» – πατώντας τον σύνδεσμο: https://www.nikosonline.gr/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%86%CF%84%CE%… […]

  3. Θέλω να σ ευχαριστήσω αγαπητέ Νικόλα ! Για τα θέματα που μας δίνεις ! Μαθαίνω για προσωπικότητες που δεν ηξερα αν υπήρξαν ποτε! Εισαι σπουδαίος!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.