Αριστοκράτης και κομουνιστής

Ήταν οι εποχές που οι άνθρωποι είχαν ιδεολογίες, πίστευαν κάπου και δεν επέτρεπαν ούτε στον εαυτό τους ούτε στους άλλους να επέμβουν και να αλλάξουν τα πιστεύω τους. Ο Χρήστος Τσαγανέας ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος, και γι΄ αυτό πρέπει να τον θυμόμαστε και να τον μνημονεύουμε.

2
1011

Ήταν οι εποχές που οι άνθρωποι είχαν ιδεολογίες, πίστευαν κάπου και δεν επέτρεπαν ούτε στον εαυτό τους ούτε στους άλλους να επέμβουν και να αλλάξουν τα πιστεύω τους. Ο Χρήστος Τσαγανέας ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος, και γι΄ αυτό πρέπει να τον θυμόμαστε και να τον μνημονεύουμε.

Καταγόταν από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια Ελλήνων της Ρουμανίας και από μικρός έδειξε μεγάλη αγάπη για το θέατρο. Οι γονείς του, όμως, του το είχαν ξεκαθαρίσει: Θα έπρεπε να τελειώσει κάποια πανεπιστημιακή σχολή και μετά ας έκανε ότι ήθελε. Έτσι όταν αποφοίτησε από το ελληνικό γυμνάσιο της Ρουμανίας τον έστειλαν στην Αθήνα για ακαδημαϊκές σπουδές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr

Ο νεαρός Τσαγανέας γράφτηκε αρχικά στην Ιατρική, αλλά σύντομα την παράτησε και πήγε στην Νομική από την οποία δεν πήρε ποτέ πτυχίο. Η αιτία αυτού του γεγονότος ήταν η γνωριμία και ο έρωτάς του για την κατά εφτά χρόνια μεγαλύτερή του ηθοποιό Νίτσα Βιτσώρη, για χάρη της οποίας εγκατέλειψε τις σπουδές του και άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο. Όταν η Βιτσώρη χώρισε από τον πρώτο της σύζυγο, ο Τσαγανέας όχι μόνο την παντρεύτηκε αλλά γράφτηκε και στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να πάρει σωστές βάσεις και πτυχίο υποκριτικής.

Για αυτήν την επαγγελματική του επιλογή είχε αρκετούς καβγάδες με τους γονείς του, με τους οποίους ήρθε τελικά σε ρήξη και του έκοψαν την χρηματοδότηση και τον αποκλήρωσαν. Και παρ΄ όλο που αντιμετώπισε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μέχρι να αρχίσει να βγάζει χρήματα από το επάγγελμά του, ποτέ δεν μετάνιωσε για την απόφαση του. Ήταν ερωτευμένος με την Νίτσα και με την υποκριτική, όπου τα χρήματα δεν τον ενδιέφεραν καθόλου. Τότε λοιπόν που ήταν μπατίρης, για αρκετό καιρό είχε για σπίτι του ένα πλοιάριο στο λιμάνι του Πειραιά ενώ αναγκάστηκε να λάβει μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων, (τα γνωστά μπουλούκια) για να μπορέσει να ζήσει.

Ο Χρήστος Τσαγανέας είναι από τις περιπτώσεις των ανθρώπων που γεννιούνται και πεθαίνουν την ίδια ημερομηνία (2 Ιουλίου 1906 – 2 Ιουλίου 1976)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr

Εμφανίστηκε σε πάνω από 65 ταινίες και αρκετές θεατρικές παραστάσεις, που σημάδεψαν την καριέρα του. Λόγω της αριστοκρατικής καταγωγής και της αρχοντικής του εμφάνισης, έκανε συνήθως τον κύριο της υψηλής κοινωνίας, τον πλούσιο, τον υπερόπτη, τον διεφθαρμένο επιχειρηματία κλπ. αλλά ίσως ο πιο γνωστός του ρόλος είναι στην ταινία Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο, όπου ενσάρκωσε τον διευθυντή του κολεγίου, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη – της οικογενείας Παπασταύρου βεβαίως, βεβαίως – και με τις υπόλοιπες κακομαθημένες μαθήτριες…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΘΕΑΤΡΟ, ΤΟ ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, nikosonline.gr

Ο Χρήστος και η σύζυγός του Νίτσα Τσαγανέα, ήταν μέλη του ΕΑΜ και ένθερμοι υποστηρικτές του κομουνιστικού κόμματος.

Η πολιτεία τίμησε τον Χρήστο Τσαγανέα με τον Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α’, ένα παράσημο που απονεμόταν σε πολίτες που διακρίθηκαν με τις πράξεις τους υπέρ της πατρίδας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr

Της οικογενείας Παπασταύρου βεβαίως, βεβαίως….

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ, ARISTOKRATIS, XRISTOS TSAGANEAS, ΗΘΟΠΟΙΟΣ, nikosonline.gr

Για αρκετά χρόνια υπήρξε από τους πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου, σε σημαντικούς ρόλους του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

————————————————–

Διαβάστε κι΄ άλλα αφιερώματα σε μεγάλους πρωταγωνιστές. 

Δημήτρης Χορν, “Ο θεατρίνος”: https://bit.ly/2DshAcF

Δημήτρης Παπαμιχαήλ, “Πήγαινε στην σχολή με τα πόδια”: https://bit.ly/2PFsU7L

Μάνος Κατράκης, “Μια μεγάλη μορφή”: https://bit.ly/2fYAJYS

Ανδρέας Μπάρκουλης, “Ένας εμβληματικός ζεν πρεμιέ”: https://bit.ly/2OnRrNU

Πέτρος Φυσούν, “Ο χαμηλών τόνων ηθοποιός”: https://bit.ly/2zOVz4p

Νίκος Κούρκουλος, “Ο Ωραίος του Ελληνικού σινεμά”: https://bit.ly/2CRNeQu

Αλέκος Αλεξανδράκης, “Το απόλυτο αρσενικό”: https://bit.ly/2jyLKhG

Γιώργος Φούντας, “Ο σκληρός άντρας, ο λαϊκός” : https://bit.ly/2FHq6WG

Μαρίκα Κοτοπούλη- Bisexual και ναρκομανής: https://bit.ly/2HCJHHY

Τζένη Καρέζη – Βίος και πολιτεία: https://bit.ly/2DVB1r4

Άννα Συνοδινού – Η τελευταία μεγάλη τραγωδός : https://bit.ly/2mZngQq

Έτσι γνώρισα την Κατίνα Παξινού: https://bit.ly/2qIjgso

Έλλη Λαμπέτη – «Έπαιζε» με άντρες και γυναίκες: https://bit.ly/2eVV51r

—————————————————————-

2 COMMENTS

  1. Ας μην εξωραίζουμε ανθρώπους σαν τον Τσαγανέα μόνο και μόνο επειδή υπήρξαν θεοτράνθρωποι. Ηθοποιός είναι αυτός που ποιεί ήθος και ο συγκεκριμένος έπαιξε βρώμικο ρόλο στην δολοφονία της συναδέλφου του ηθοποιού Έλλης Παπαδάκη! Έχει γράψει γι’αυτόν και για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους ηθοποιούς ο Μάνος Ελευθερίου αλλά και πολλοί άλλοι.Απορώ πώς βραβεύτηκε από την πολιτεία για την προσφορά του, αλήθεια δεν το γνώριζα και εκπλησομαι δυσάρεστα! Αυτά….

  2. Κυρία Ερκεκογλου επειδή τυγχάνει να αναφέρεστε στον προπάππου μου, ο οποίος ήταν ο δεύτερος σύζυγος της αγαπημένης μου προγιαγιάς (εξ αίματος) Νίτσας Τσαγανέα, θα σας πρότεινα πριν μπείτε στην διαδικασία να γράψετε ένα πικρόχολο κείμενο γεμάτο ανακρίβειες, να ενημερώνεστε καλύτερα για την ιστορία του κάθε ανθρώπου! Πόσο μάλλον όταν δεν είναι εν ζωή… Είναι απρεπές και θα μπορούσα άνετα να σας κάνω μήνυση. Ο συνδυασμός της ημιμάθειας με το σύνδρομο του ξερόλα είναι δυστυχώς μια μάστιγα της εποχή μας. Πιο πολύ με λυπεί πάρα με εκνευρίζει. Σας εύχομαι λοιπόν λιγότερη τοξικότητα στην ζωή σας και καλό καλοκαίρι!

    Κύριε Μουρατίδη σας ευχαριστούμε οικογενειακώς για αυτό το υπέροχο αφιέρωμα!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.