Αρχαιολογικοί χώροι και χορηγοί

Γιατί αυτή η καχυποψία; Απ’ την μια παραπονιόμαστε ότι οι πλούσιοι δεν βοηθάνε σε διάφορους τομείς, κι’ απ’ την άλλη όταν ένα μεγάλο ίδρυμα προτείνει να βάλει χρήματα για ένα πολύ καλό σκοπό, του το απορρίπτουμε.

0
1209

Γιατί αυτή η καχυποψία; Απ’ την μια παραπονιόμαστε ότι οι πλούσιοι δεν βοηθάνε σε διάφορους τομείς, κι’ απ’ την άλλη όταν ένα μεγάλο ίδρυμα προτείνει να βάλει χρήματα για ένα πολύ καλό σκοπό, του το απορρίπτουμε.

Αυτό ακριβώς έγινε στην περίπτωση των αρχαιολογικών χώρων του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, που το κοινωφελές ίδρυμα, το Ίδρυμα Νιάρχου θέλησε να προσφέρει στο ελληνικό κράτος τρία εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση δύο αρχαιολογικών χώρων και το Ελληνικό κράτος αρνήθηκε.

Χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία παρ’ όλο που ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι ο ρόλος του Ιδρύματος Νιάρχου θα ήταν ανάλογος του κοινωφελούς χαρακτήρα του, χωρίς καμία απολύτως εμπλοκή στην καθεαυτή υλοποίηση του σχεδίου (που αυτονόητα θα ήταν στην αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού). Αλλά ο ελεγχόμενος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2014 είχα δημοσιεύσει σχετικό άρθρο: https://www.nikosonline.gr/?p=11957

Ανάλογη καχυποψία, σχεδόν στα όρια της εχθρότητας έχουν επιφυλάξει οι συνδικαλιστές των Ελλήνων αρχαιολόγων και στο «Διάζωμα», τη μη κυβερνητική οργάνωση που ίδρυσε ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος, έχει αφιερώσει την ζωή του στην αναστήλωση αρχαίων θεάτρων και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη ζωή. Ο εξαίρετος αυτός άνθρωπος θέλει να κινητοποιήσει χορηγούς και βρίσκει συνεχώς εμπόδια. Και μέχρι στιγμής χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος, το «Διάζωμα» έχει συντάξει μελέτες αναστήλωσης θεάτρων έτσι ώστε το υπουργείο Πολιτισμού να μπορεί αμέσως να εντάξει τους συγκεκριμένους φακέλους στο ΕΣΠΑ.

cms-image-000016460

Ο Εξαίρετος κ. Σταύρος Μπένος μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης θα πάρει δραστικά μέτρα, ή θα γίνει κι’ αυτός έρμαιο των στενόμυαλων συνδικαλιστικών φορέων;

arta-katerreuse-apo-tin-isxuri-broxoptosi-to-istoriko-gefuri-tis-plakasΟρίστε που έχουμε και ένα παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρει για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας: «Εκεί συστήνεται ενδιάμεσος φορέας για να “τρέξει” το έργο, με συμμετοχή του υπουργείου, της περιφέρειας, του δήμου, του ΤΕΕ, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Συλλόγου Προστασίας του Άραχθου, με αναθέσεις μελετών σε ανεξάρτητα γραφεία και χρηματοδότηση κατά κύριο λόγο χορηγική». Και προσθέτει ότι «ο κύριος δωρητής σήμερα, η οικογένεια Λούλη, ήταν και ο υποστηρικτής της κατασκευής της γέφυρας δύο φορές, το 1863 και το 1866!». Εδώ δεν ενοχλούνται οι Έλληνες αρχαιολόγοι;

fontana-di-trevi

Υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά το παράδειγμα της Ιταλίας που αντίθετα με τη χώρα μας, ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μια πολύ πιο «επιθετική» πολιτική, απορροφώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων πολιτισμού, που προέρχονται από γνωστές βιομηχανίες της μόδας, κατά κύριο λόγο. 

—————————————————————-

Κι΄ άλλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας και η ιστορία τους

Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας https://bit.ly/2LeLlAJ

Αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα: https://bit.ly/2NxIjoy

Τα 4 Λιοντάρια της Ελλάδας: https://bit.ly/2xwzmX4

Έχετε πάει στην Πάφο; https://bit.ly/2Wn7MtV

Βραυρώνα – Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE

Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ

Ντροπή κύριοι: https://bit.ly/2vtj0NQ

Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr

——————————————————————–

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.