Ευχαριστούμε για την πρόθεση…

Ευχαριστούμε για την πρόθεση, αλλά καλό θα ήταν να τα λέγατε «Τα γλυπτά του Παρθενώνα», αγαπητέ κ. Jonathan Glennie. Κατά τ’ άλλα σας είμαστε υπόχρεοι για το ωραίο άρθρο σας….

0
693

Ευχαριστούμε για την πρόθεση, αλλά καλό θα ήταν να τα λέγατε «Τα γλυπτά του Παρθενώνα», αγαπητέ κ. Jonathan Glennie. Κατά τ’ άλλα σας είμαστε υπόχρεοι για το ωραίο άρθρο σας….

Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και άλλων κλεμμένων κειμηλίων έγραψε ο αρθρογράφος της μεγάλης Αγγλικής εφημερίδας The Guardian, Jonathan Glennie. Σε κείμενό του που το ονόμασε: «Από τα Ελγίνεια Μάρμαρα έως τον κόκορα του Κέιμπριτζ, είναι καιρός τα κλοπιμαία να επιστραφούν», αναφέρει δύο σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να η Βρετανία να επιστρέψει τα ξένα κειμήλια που εκθέτει στα μεγαλύτερα μουσεία της.

London-British-Museum-top-best-exhibits-Parthenon-sculptures

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την απόδοση δικαιοσύνης. «Τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται σαν αποθήκες κλοπιμαίων. Αντιθέτως παρουσιάζονται σαν φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας». Ο δεύτερος λόγος που αναφέρει έχει σχέση με το δικαίωμα άλλων λαών στη γνώση της ιστορίας τους. Αναφερόμενος κυρίως στις τριτοκοσμικές χώρες από τις οποίες έχουν κλαπεί κειμήλια, ο Glennie, περιγράφει το πόσο προνομιούχοι είναι οι Λονδρέζοι, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά τόσων χωρών από κοντά, την ίδια στιγμή που, «παιδιά επισκέπτονται τα μουσεία χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία, κολλώντας τσίχλες στα αρχαία γλυπτά», γράφει χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τον λόγο, εξηγεί ο Glennie, ότι αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκουν.

Pediments_of_the_Parthenon-British_Museum-2

Pediments_of_the_Parthenon-British_Museum-4

Dionysos_pediment_Parthenon-British_Museum-3

Ας γίνουμε μια φορά γενναιόδωροι και ας συμμετάσχουμε στην αναδιανομή του πολιτισμικού πλούτου για λόγους ηθικής ακεραιότητας” Jonathan Glennie

062267-120412-parthenon-sculptures

england-2012-part-ii-200

Εγώ πιστεύω και προτείνω, όλα τα μουσεία της Ευρωπαϊκής ένωσης να επιστρέψουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν κλαπεί σε περιόδους πολέμων και κατοχής, στις χώρες που ανήκουν. Το Μουσείο του Βερολίνου, ή το Λούβρο για παράδειγμα είναι γεμάτα με ξένα κειμήλια, πολύτιμα αντικείμενα και έργα τέχνης.

181813334

Διαβάστε για τα κλεμμένα γλυπτά μας

BritishMuseum

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.