Τέσσερεις ήταν οι πρωταγωνίστριες του Ελληνικού θεάτρου που χαρακτηρίστηκαν μεγάλες «τραγωδοί». Πρώτη και μεγαλύτερη (ηλικιακά) η Μαρίκα Κοτοπούλη (γεν. 1887), δεύτερη η Κατίνα Παξινού (γεν. 1900), Τρίτη η Ελένη Παπαδάκη (γεν. 1903) και τέταρτη η Ασπασία Παπαθανασίου (γεν. 1918).
Η Κοτοπούλη ήταν φιλοβασιλικιά, η Παξινού Κεντρώα-Δημοκράτισσα, η Ελένη Παπαδάκη Δεξιά και η Ασπασία Παπαθανασίου ήταν το… “παλιοκουμούνι”, όπως έγραφαν στο τοίχο του σπιτιού της, την εποχή του εμφυλίου.
Η Ασπασία Παπαθανασίου πέθανε 9 Ιουνίου 2020 σε ηλικία 102 ετών
Η Ασπασία Παπαθανασίου είναι ηθοποιός, από τις γνωστότερες τραγωδούς, βραβευμένη με πολλές διακρίσεις. Πραγματοποίησε κλασικές σπουδές στη θεατρική τέχνη, ενώ ταξίδεψε στο εξωτερικό (ΕΣΣΔ) όπου συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας ερμηνεύοντας όλους τους σπουδαίους ρόλους.
Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1918 στην Άμφισσα, κόρη του καθηγητή γυμνασίου Ευθύμιου Παπαθανασίου. Αριστούχος, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά ως ηθοποιός το 1940 με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Εκτός της καλλιτεχνικής της ενασχόλησης, ασχολήθηκε με την συγγραφή και την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής βρισκόταν στις τάξεις του εφεδρικού ΕΛΑΣ και είχαν φτιάξει μαζί με την Αλέκα Παΐζη, τον Αλέξη Δαμιανό, τον Μάνο Ζαχαρία, την Άλκη Ζέη και με επικεφαλής τον Γιώργο Σεβαστίκογλου το «Λαϊκό Θέατρο». Μόλις έγινε η απελευθέρωση, η ίδια ζήτησε να φύγει από τον ΕΛΑΣ, γιατί ήξερε ποια θα είναι η εξέλιξη. Και έφυγε… Με μια ομάδα ηθοποιών, νοίκιασαν Πατησίων και Στουρνάρα το θέατρο Παπαϊωάννου και με μεγάλο ενθουσιασμό το ετοίμαζαν για να οργανώσουν παραστάσεις.
Την εποχή των Δεκεμβριανών επιστρατεύτηκε στον τομέα της ψυχαγωγίας. Ο άνδρας της που δεν ήταν στο θέατρο (είχαν παντρευτεί με τον Κώστα Μαυρομάτη έναν μήνα πριν τα Δεκεμβριανά), πρωτοστατούσε στην πλευρά των αριστερών. Το σπίτι τους στην οδό Χαλκοκονδύλη ήταν κόμβος επικοινωνίας και συνάντησης. Όσοι ηθοποιοί συμμετείχαν είχαν πάρει εντολή από το κόμμα να κάνουν ομάδες ψυχαγωγίας και να πηγαίνουν στους μαχητές, στην πρώτη γραμμή. Δεν έπαιζαν Αισχύλο φυσικά… έφτιαχναν και παρουσίαζαν κάποια αυτοσχέδια κωμικά σκετσάκια.
Αργότερα, το 1957 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στο “Πειραϊκό Θέατρο” του Δημήτρη Ροντήρη, ενώ δέκα χρόνια μετά, το στρατιωτικό απριλιανό πραξικόπημα, την βρίσκει σε περιοδεία της στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτοεξορίζεται και αποφασίζει να μείνει στο Λονδίνο. Όλα τα χρόνια της Χούντας, παίρνει ενεργό μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες. Το Σεπτέμβρη του 1969, δίνει μια σειρά παραστάσεων για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Μπερλιόζ, με τους “Τρώες”. Μετά από πρόσκληση της Όπερας του Covent Garden, θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ανδρομάχης. Στην Ελλάδα γύρισε το 1975.
Έως σχεδόν πρόσφατα, παρέμβαινε με δημόσιες δηλώσεις της, στα πολιτικά τεκταινόμενα, ενώ – εγώ τουλάχιστον – πρώτη και τελευταία φορά που την είδα, ήταν στην Επίδαυρο στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας με την Λυδία Κονιόρδου – Ηλέκτρα. Ήταν καθηλωτική.
Για την Ελένη Παπαδάκη
Έχουν λεχθεί και έχουν γραφτεί χιλιάδες για την Ελένη Παπαδάκη και την εκτέλεση της. Η Ασπασία Παπαθανασίου σε μια εξομολόγηση της στην εφημερίδα ΒΗΜΑ το 2004, είπε: “Ένα βράδυ έρχεται η Ολυμπία Παπαδούκα και μου λέει «Πιάσανε την Παπαδάκη». Τρέξαμε να πάμε να βρούμε την καθοδήγηση. Ώσπου να πάμε, μάθαμε ότι τη σκότωσαν…Μετά έλεγαν ότι η Παϊζη κι εγώ ήμαστε υπεύθυνες για τον θάνατο της Παπαδάκη. Ύστερα από καιρό στη Βάρκιζα έγινε μια δίκη. Διαβάζαμε τα πρακτικά της στο «Έθνος». Είχαν αποφασίσει να εκτελέσουν τον εκτελεστή τής Παπαδάκη. Τον είχαν πάει φυλακή. Στο δικαστήριο βγήκε όλη η αλήθεια, ότι την Παπαδάκη τη σκότωσε ένας πράκτορας των Εγγλέζων που είχε κάνει κι άλλα πράγματα. Εμείς δώσαμε τα πάντα στον απελευθερωτικό αγώνα και μας έγραφαν έξω από το σπίτι «θα πεθάνετε κουμμούνια»…”
Κι’ άλλα άρθρα για μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς
ΚΥΒΕΛΗ: Ζωή σαν μυθιστόρημα https://bit.ly/3uhORgc
ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Την δολοφόνησαν από ζήλια, φθόνο και μίσος https://bit.ly/347LTi4
ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ: Bisexual και ναρκομανής https://bit.ly/2HCJHHY
ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ: Έτσι την γνώρισα https://bit.ly/2qIjgso
ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ: Η τελευταία μεγάλη τραγωδός https://bit.ly/2mZngQq
ΕΛΛΗ ΛΑΜΠΕΤΗ: «Έπαιζε» με άντρες και γυναίκες https://bit.ly/2eVV51r
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ: Έκανε απεργία πείνας για να γίνει ηθοποιός https://bit.ly/2QZ5PRT
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ: Μια πολυτάραχη ζωή https://bit.ly/2JkIPXO
ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ: Είχε δύο μεγάλα πάθη https://bit.ly/2fYAJYS
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ: Γοητευτικός, έξυπνος, είρων & σνομπ https://bit.ly/2DshAcF
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ: Αριστοκράτης και κομμουνιστής https://bit.ly/2MGRinc
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ: Η κόρη του θάφτηκε ζωντανή https://bit.ly/2SfcgMX
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ: “Δεν αντέχω την μιζέρια” https://bit.ly/2X6shs8
—————————————————————
Αν και την βρηκε η χουντα στιν ΕΣΣΔ …αυτοεξοριστηκε στο Λονδινο…..ποτε δεν μαθαμε τελικα ολοι πως μπορουσαν οικονομικα…..προς θεου δεν την κρινω σαν ηθοποιος….
ευχαρηστω
Απλά δούλευαν… Η συγκεκριμένη ήταν και συγγραφέας. Είχε την άνεση να γράφει και να πληρώνεται. Συν φυσικά τις παραστάσεις της στην Ρωσία και την Αγγλία… Κάποιοι άλλοι λιγώτερο γνωστοί, επιβίωσαν χάρη σε φίλους και γνωστούς – και σε δουλειές του ποδαριού- που λέμε. Μου είχαν πει για αρκετούς Έλληνες διανοούμενους στο Παρίσι που έπλεναν πιάτα σε εστιατόρια- και έμεναν σε μια γκαρσονιέρα 3 και 4 μαζί. Ευχαριστώ
Καλημερα ευχαριστω για την επικοινωνια , χωρις να θελω να θίξω ανθρωπους , ιδανικα και πιστευω …οι περισσοτεροι διανοούμενοι αριστεροι προτιμουσαν εξορια στο Παρισι Λονδινο εστω και λιανζεριδες παρα τον παραδεισο που μας μιλήσαν τις ΕΣΣΔ,,,,συμφωνείται ?
Συγνωμη για τα Ελληνικα μου ζω 37-38 χρονια στην Νεα Υορκη …και εζησα ενα δυο διανοουμενους/ δημοσιογραφους που ειχαν καταρευσει τροπο τινα …
Με εκτιμιση
Η Ελενη Παπαδακη πρεπει να ηταν ‘φοβερη’ γυναικα στα νιατα της !!!!
@Vasilios Vordonis
Στην Δυτ. Ευρώπη πήγαιναν για να συνεχίσουν τον αντιδικτατορικό αγώνα. Στην ΕΣΣΔ τι να έκαναν;