Αυξημένη η σοδειά ηρωίνης

0
1081

paragogi-opiou-sti-mianmar

Οι καλλιέργειες της οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν επεκτείνονται συνεχώς και η φετινή σοδειά οπίου και ηρωίνης έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Λόγω της άφθονης, φθηνής ηρωίνης που καταφθάνει στη Δύση, η υπηρεσία ναρκωτικών του ΟΗΕ ήδη καταγράφει αύξηση των θανάτων.

Και η ερώτηση είναι: Αφού το ξέρουν το θέμα και το παρακολουθούν, γιατί δεν κάνουν κάτι να το σταματήσουν; Δηλαδή όταν πρόκειται να ισοπεδώσουν χωριά και πόλεις εξαπολύουν τους πυραύλους τους, αλλά τις φυτείες με τα ναρκωτικά δεν τα αγγίζουν; Τόσο μεγάλα συμφέρονται παίζονται; Αχ… τι όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος!!!
Από αρχαιοτάτων χρόνων, τα βότανα που φύτρωναν στη γη, βοηθούσαν τους ανθρώπους να θεραπευτούν. Από κάποιο σημείο και μετά, ο πανούργος και δόλιος άνθρωπος μετέτρεψε αυτά τα αθώα βότανα στην μεγαλύτερη μάστιγα: Σε ναρκωτικά, που σκοτώνουν τους ανθρώπους.

Το 2014, τα χωράφια με οπιούχο παπαρούνα, από την οποία παράγονται το όπιο, η μορφίνη και η ηρωίνη, επεκτάθηκαν κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας έκταση 2,24 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC). Δεδομένου ότι το Αφγανιστάν αντιστοιχεί στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, η επέκταση επηρεάζει σημαντικά τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία: σε όλο τον κόσμο οι καλλιέργειες παπαρούνας επεκτάθηκαν στα 3,1 εκατομμύρια στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του UNODC, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οπιοειδών διπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια από τους 3.700 τόνους το 2012 στους 7.554 τόνους το 2014. (κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με την κοκαΐνη).

E6B0C42C1DC92645C4E3D6D5DFDBD667«Στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την ηρωίνη καθώς και ενδείξεις για τη διαθεσιμότητα περισσότερης και φθηνότερης ηρωίνης. Το ίδιο ισχύει και στη Βρετανία, όπου οι θάνατοι πρόσφατα αυξήθηκαν»

Επισημάνθηκε επίσης ότι μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θάνατοι στις ΗΠΑ σχετίζονταν με συνταγογραφούμενα οπιοειδή φάρμακα. Σήμερα, η ηρωίνη «σχεδόν αντικαθιστά» αυτά τα φάρμακα. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το 2013 περισσότεροι από 8.250 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία δεκαετία. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 32,4 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι χρήστες οπιοειδών ουσιών όπως η μορφίνη, η ηρωίνη και η κωδεΐνη.
Ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να περιορίσει την καλλιέργεια και τη διακίνηση, τα οπιοειδή σίγουρα θα συνεχίσουν να προκαλούν θανάτους: Η οπιούχος παπαρούνα παραμένει η μόνη πηγή οπιοειδών ουσιών, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, καθώς πρόσφατες μελέτες άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή συνθετικών μορφών.

«Προειδοποίηση για αύξηση θανάτων» λέει, και δεν καταλαβαίνω. Αφού το ξέρουν γιατί δεν το σταματούν;

42-thumb-large

59540DEA306289FC68AA84C59CB1C0B2-540_M

Παιδιά στο Αφγανιστάν χαράζουν τις παπαρούνες για να τρέξει φρέσκο όπιο. Τα κίνητρα για καλλιέργεια είναι μεγάλα. (Φωτογραφία: Reuters)

32-33-2--2-thumb-large

Και βέβαια οι καλλιέργειες φυλάσσονται με οπλισμένους άντρες.

ohe1--thumb-large

———————————-

Ένας χρόνος nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

afganistan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.