Αυτές είναι οι πιο εθιστικές ουσίες

1
487

cocaine+copy

Υπάρχουν ερευνητές που πιστεύουν ότι μια ουσία μπορεί να είναι εθιστική ανάλογα με τη βλάβη που προκαλεί, την αξία που έχει, το βαθμό στον οποίο ενεργοποιεί το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου, το πόσο «ευχάριστη» είναι και το κατά πόσο προκαλεί συμπτώματα στέρησης. Ο χημικός David Nutt και οι συνεργάτες του έδωσαν δημοσιότητα και παρουσιάζουν τις 5 πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο.

iroini4-540_M

Ηρωίνη
Έχει αξιολογηθεί ως το πιο επιβλαβές ναρκωτικό. Η ευφορική και αναλγητική επίδραση της εμποδίζει τα ερεθίσματα του πόνου και διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Λένε ότι αν την καπνίσεις ή την σνιφάρεις μπορεί να υπάρξει σωτηρία. Αν όμως την κάνεις ενδοφλέβια με ένεση δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η αγορά των παράνομων οπιούχων, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης, εκτιμάται ότι ήταν 68 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο.

mathe-giati-den-prepi-na-pinis-alkool-se-chamilo-potiri

Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει πολλές άσχημες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, αλλά σε εργαστηριακά πειράματα σε ζώα φάνηκαν αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου κατά 40% έως 360%. Πράγμα που σημαίνει ότι κάνει κακό, αλλά ευχαριστεί; Κάποια στιγμή γύρω στην δεκαετία του ‘ 20, στην Αμερική έγινε μια κίνηση να απαγορευτεί το αλκοόλ (η εποχή της ποτοαπαγόρευσης), αλλά ήταν μεγάλη η οικονομική χασούρα και το επανέφεραν στο εμπόριο.

cocaine-540_M

Κοκαΐνη
Η κοκαΐνη σχετίζεται άμεσα με τη ντοπαμίνη του εγκεφάλου που μεταφέρει μηνύματα από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Η κοκαΐνη μπορεί να μην εθίζει σωματικά όπως η ηρωίνη, αλλά εθίζει ψυχολογικά. Παίρνοντας κοκαΐνη αισθάνεσαι «άρχοντας», όλα λειτουργούν πιο γρήγορα και συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να μην έχει αναστολές και ηθικούς φραγμούς. Υπάρχει βέβαια και η «κατασκευασμένη» κοκαΐνη που παράγεται στα εργαστήρια από διάφορες χημικές ουσίες και όχι από το φυτό, που είναι ακόμα πιο επιβλαβής η χρήση της. Εκτιμάται ότι η αγορά κοκαΐνης ήταν αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η καφεΐνη και το χασίς άραγε σε τι θέση βρίσκονται;

4-barbiturates-downers

Τα βαρβιτουρικά
Τα βαρβιτουρικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία του άγχους και για την πρόκληση ύπνου. Σε χαμηλές δόσεις προκαλούν ευφορία, αλλά σε υψηλότερες μπορεί να είναι θανατηφόρα επειδή καταστέλλουν την αναπνοή. Οι διαταραχές της συμπεριφοράς και η πιθανότητα σωματικής εξάρτησης από τα βαρβιτουρικά άρχισαν να αναγνωρίζονται τη δεκαετία του 1950.

tsigaro-ipopgr-540_M

Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι το κύριο εθιστικό συστατικό του καπνού. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, η νικοτίνη απορροφάται ταχέως από τους πνεύμονες και παραδίδεται στον εγκέφαλο. Αν λοιπόν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές στον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι το μέγεθος του εθισμού είναι τεράστιο.

Απ’ ότι είδατε, στις 5 πιο εθιστικές ουσίες οι 2 είναι απαγορευμένες, η μία δίνεται με συνταγή γιατρού και οι άλλες δύο κυκλοφορούν ελεύθερες. Το συμπεράσματα δικά σας.

1 COMMENT

  1. ΕΛΑ ΒΡΕ ΑΓΑΠΑΚΙ…………..
    ΔΥΟ ΠΑΚΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΘΕΛΩ………………
    ΑΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.