Όταν μια γυναίκα ηθοποιός δεν είναι απλά μόνο ηθοποιός, τότε είναι η Όλια Λαζαρίδου. Και θέλω να σας πω, πως αν γνωρίσεις αυτό το πολύχρωμο πλάσμα, δύσκολα ξαναγυρνάς πίσω στην μαυρόασπρη πεζή πραγματικότητα.
Η Όλια Λαζαρίδου, για όσους δεν την ξέρουν, είναι Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια. Είναι απ’ αυτές τις καλλιτέχνιδες που δεν κάθονται ήσυχες και συνέχεια κάτι ψάχνουν, κάτι τις απασχολεί. Για να φανταστείτε, η Όλια έχει δοκιμάσει και άλλα είδη σκηνικής τέχνης, εκτός απ’ το θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε performance με τα συγκροτήματα Lost Bodies και Active Member, έχει οργανώσει επίσης την θεατρική ομάδα “18 Μποφόρ”, αποτελούμενη από τέως χρήστες ναρκωτικών της θεραπευτικής κοινότητας 18 Άνω, με την οποία μάλιστα συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Αθηνών…
Γεννήθηκε στο Κολωνάκι το 1954 και ο πατέρας της ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και διαφημιστής. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης (Καρόλου Κουν), και εκεί έκανε και τα πρώτα της βήματα, παίζοντας σε τραγωδίες και στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη. Το 1986 εξαφανίστηκε απ’ όλους κι’ από όλα. Πήγε στη Γαλλία – για να βελτιώσει τις δυνατότητες της – όπου παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του Antoine Vitez.
Έχει παίξει και στο σινεμά, και στην τηλεόραση, αλλά πάντα το θέατρο ήταν η καλλιτεχνική προτεραιότητα της. Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους νεώτερους σκηνοθέτες του Θεάτρου μας όπως: Μάγια Λυμπεροπούλου, Βίκτωρα Αρδίτη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Λευτέρη Βογιατζή, Γιάννη Χουβαρδά, Θόδωρο Τερζόπουλο, Βασίλη Μαυρομάτη, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Γιάννη Κόκκο, Θοδωρή Γκόνη, Δημήτρη Μαυρίκιο, Άντζελα Μπρούσκου κ.α. Μόνο και μόνο αυτά τα ονόματα μαζεμένα, μπορούν άνετα να δείξουν πόσο μεγάλης αποδοχής τυγχάνει και από τους πιο απαιτητικούς σκηνοθέτες. Ίσως μόνο η Καραμπέτη να την συναγωνίζεται.
Στο ευρύ κοινό η Λαζαρίδου έγινε γνωστή από τις κινηματογραφικές της εμφανίσεις της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη της κινηματογραφική συμμετοχή ήταν σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία 1922 του Νίκου Κούνδουρου (1978). Έχει πρωταγωνιστήσει συνολικά σε 17 ταινίες και έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου του Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τις ταινίες Το Στίγμα (1982) και Τεριρέμ (1987) ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε και το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Αρχάγγελος του πάθους. Το 2005 βραβεύθηκε για το σύνολο του έργου της. Η ίδια διατηρεί αμφίθυμη στάση απέναντι στις κινηματογραφικές της εμφανίσεις.
Στην τηλεόραση οι συμμετοχές της είναι λιγότερες αλλά έχει και εκεί βραβευθεί για τη δουλειά της στη σειρά Προδοσία από τα βραβεία “Πρόσωπα” το 1997.
Έχει δουλέψει με τους καλύτερους και πιο απαιτητικούς σκηνοθέτες. Αυτό και μόνο λέει πολλά.
Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου του Φεστιβάλ ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για τις ταινίες Το Στίγμα (1982) και Τεριρέμ (1987)
——————————
Στην ενότητα ΓΥΝΑΙΚΕΣ θα διαβάσετε άρθρα για πολλές ενδιαφέρουσες γυναίκες.
https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82/
www.nikosonline.gr
Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ
Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).
Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:
Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr
Instagram: https://instagram.com/nikosonline/
Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/
Εξελιχθηκε σε καταπληκτικη ηθοποιο ειμασταν συμμαθητριες στο γυμνασιο στο Αρσακειο Ψυχικου
Απο το γυμνασιο ειχε αποφασισει να γινει ηθοποιος και πετυχε πληρως.