Αυτός ανακάλυψε την Κνωσό…

... και αυτός κατάκλεψε χιλιάδες αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αγάλματα, αγαλματίδια, πήλινα, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, κτερίσματα, ζωγραφισμένα πιθάρια και αμφορείς… έφυγαν μέσα σε μια νύχτα για την Μεγάλη Βρετανία.

3
1436

… και αυτός κατάκλεψε χιλιάδες αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αγάλματα, αγαλματίδια, πήλινα, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, κτερίσματα, ζωγραφισμένα πιθάρια και αμφορείς… έφυγαν μέσα σε μια νύχτα για την Μεγάλη Βρετανία.

Ποιος θα το πίστευε ότι ένας μικρόσωμος, ύψους μόλις 1,58 μ., μύωπας Βρετανός θα ευθυνόταν για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας. Μάλιστα! Ο Άρθουρ Έβανς είναι ο άνθρωπος που το 1900, γοητευμένος από τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, «ξετύλιξε τον μίτο της Αριάδνης» και έφερε στο φως την πόλη της Κνωσού, βασισμένος βέβαια και σε πρότερες ανασκαφές.

Κνωσός, Κρήτη, Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Ο Sir Arthur John Evans, ήταν αρχαιολόγος που η Ελλάδα του χρωστάει πολλά, όπως επίσης του χρωστάει πολλά και το Βρετανικό Μουσείο, που έστειλε εκατοντάδες από τα ευρήματα του. Ενστερνιζόμενος το ενδιαφέρον του πατέρα του στην αρχαιολογία, ο Άρθουρ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κρήτη ως πηγή σφραγίδων που περιείχαν πρώιμες επιγραφές μη αποκρυπτογραφημένες. Η αρχαία πόλη του Κεφαλά (Κνωσός) στη βόρεια ακτή της Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, ήταν γνωστή στους ντόπιους, που ξέθαβαν αρχαία κεραμικά και νομίσματα, καθώς καλλιεργούσαν τους αγρούς. Ωστόσο, ο πρώτος που ανέσκαψε την Κνωσό ήταν ένας Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιοδίφης, ο Μίνως Καλοκαιρινός, ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους.

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της περιοχής, όμως, σύντομα σταμάτησαν τις έρευνες του Καλοκαιρινού. Λίγο μετά ο Γερμανός και ήδη διάσημος αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν (Heinrich Schliemann), προσπάθησε να αγοράσει τον «λόφο του Κεφαλά», εγκατέλειψε, όμως την προσπάθεια, γιατί θεώρησε τις τιμές που του πρόσφεραν εξοργιστικές. Το 1894 επισκέπτεται την Κρήτη ο Έβανς, και τότε οι πολιτικές αλλαγές ευνόησαν την πρόσθεση του Έβανς να ξεκινήσει ανασκαφές στην Κρήτη μετά την Κρητική Επανάσταση. Το 1899, χρησιμοποίησε τα χρήματα της πατρικής κληρονομιάς για να αγοράσει την περιοχή στον Κεφαλά. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο για την εποχή δυναμικό, ο Έβανς ξεκίνησε μιας μεγάλης κλίμακας συστηματική ανασκαφή. Στο τέλος του 1903 είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος των θεμελίων ενός εκτεταμένου συμπλέγματος, το οποίο προσδιόρισε ως Ανάκτορο της Κνωσού, κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού.

Όχι μόνο αποκάλυψε τα θαμμένα ερείπια και τα δημοσίευσε αλλά τα συντήρησε ουσιαστικά με τις μεθόδους της εποχής του και τα αναστήλωσε εν μέρει. Εκτός από το πρωτοποριακό για την εποχή ανασκαφικό του έργο στην περιοχή του ανακτόρου, σημαντική ανακάλυψη του Έβανς θεωρείται η αποκάλυψη περίπου 3.000 πινακίδων Γραμμικής Α και Γραμμικής Β. Η Γραμμική Β αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη μορφή της Ελληνικής γλώσσας από την Υπομινωική περίοδο. Η Γραμμική Α, η γλώσσα των Μινωιτών παραμένει έως σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της μη αποκρυπτογραφημένη.

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Ο Έβανς χρίστηκε ιππότης το 1911 για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία, την Κνωσό, (και για ευρήματα που φυγάδευσε στην Βρετανία- αλλά αυτό δεν το λένε οι επίσημες πηγές πληροφόρησης).

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Το 1935 ολοκληρώθηκε το τετράτομο έργο του που περιέγραφε λεπτό προς λεπτό το χρονικό της ανακάλυψης και των ανασκαφών στην Κνωσό με τίτλο The Palace of Minos at Knossos

Sir Arthur Evans, Κνωσός, Κρήτη

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Ο Arthur Evans, ο Theodore Fyfe, και ο Duncan Mackenzie στην Κνωσό.

evans, grand staircase, Knossos, Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Μόλις αποκαλύπτεται μέρος του παλατιού. Φωτογραφία πιθανά από το 1905

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

Αυτά τα ευρήματα από το παλάτι της Κνωσού, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο….

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

. Όπως και αυτά…

Arthur Evans, Άρθουρ Έβανς, αρχαιολόγος, Κνωσός, Κρήτη, Knossos, nikosonline.gr

όπως κι’ αυτό, κι’ άλλα χιλιάδες!!!

——————————-

Διαβάστε ακόμα/ Όλος ο Μινωικός πολιτισμός:  http://www.nikosonline.gr/?p=2054

———————————————————————-

Στην ενότητα ΕΛΛΑΔΑ θα βρείτε άρθρα που σίγουρα θα σας ενδιαφέρουν: http://www.nikosonline.gr/category/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-2/

————————————

nikosonline.gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Sir Arthur Evans, Κνωσός, Κρήτη

3 COMMENTS

  1. Μα πως αλλιώς Νίκο, θα γέμιζαν τα Μουσεία τους, αφού δεν είχαν σχεδόν τίποτα δικό τους να εκθέσουν μέσα σ’ αυτά…
    Όλοι τους πήραν…πήραν… και παίρνουν… και πάλι γεμάτη είναι η Ελλάδα μας!!!!!

  2. Κανονικα ολλα τα αρχαια μας θα επρεπε να ειναι εδω. Αλλα μονο μια ειχαι παλεψει για να γυρισουν πισω στην Ελλαδα μας Η Μελινα απο και περα κανενας αλλος πολιτικος δεν ενδιαφερθηκε. Κανονικα θα επρεπε να ειχε χυθει αιμα να τα φερουν πισω, Υπεροχο αφιερομα κυριε Νικο, ευχαριστω.

  3. ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΛΕΣ ΚΙ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ……. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ…… ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here