… και αυτός κατάκλεψε χιλιάδες αρχαία ευρήματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αγάλματα, αγαλματίδια, πήλινα, χρυσά κοσμήματα, νομίσματα, κτερίσματα, ζωγραφισμένα πιθάρια και αμφορείς… έφυγαν μέσα σε μια νύχτα για την Μεγάλη Βρετανία.
Ποιος θα το πίστευε ότι ένας μικρόσωμος, ύψους μόλις 1,58 μ., μύωπας Βρετανός θα ευθυνόταν για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας. Μάλιστα! Ο Άρθουρ Έβανς είναι ο άνθρωπος που το 1900, γοητευμένος από τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, «ξετύλιξε τον μίτο της Αριάδνης» και έφερε στο φως την πόλη της Κνωσού, βασισμένος βέβαια και σε πρότερες ανασκαφές που είχε κάνει ο Έλληνας αρχαιολόγος Μίνωας Καλοκαιρινός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την αληθινή ιστορία της ανασκαφής της Κνωσού, εδώ: https://bit.ly/2VGDAXw
Ο Sir Arthur John Evans, ήταν αρχαιολόγος που η Αγγλία και το Βρετανικό Μουσείο του χρωστάνε πολλά. Ήταν αυτός που έστειλε εκατοντάδες από τα ευρήματα του στην Μεγάλη Βρετανία. Ενστερνιζόμενος το ενδιαφέρον του πατέρα του στην αρχαιολογία, ο Άρθουρ ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την Κρήτη ως πηγή σφραγίδων που περιείχαν πρώιμες επιγραφές μη αποκρυπτογραφημένες. Η αρχαία πόλη του Κεφαλά (Κνωσός) στη βόρεια ακτή της Κρήτης, κοντά στο Ηράκλειο, ήταν γνωστή στους ντόπιους, που ξέθαβαν αρχαία κεραμικά και νομίσματα, καθώς καλλιεργούσαν τους αγρούς. Ωστόσο, ο πρώτος που ανέσκαψε την Κνωσό ήταν ένας Ηρακλειώτης έμπορος και αρχαιοδίφης, ο Μίνως Καλοκαιρινός, ο οποίος το 1878 αποκάλυψε τα θεμέλια αποθηκευτικών χώρων γεμάτα πίθους.
Οι Τούρκοι “ιδιοκτήτες” της περιοχής, όμως, σύντομα σταμάτησαν τις έρευνες του Καλοκαιρινού. Λίγο μετά ο Γερμανός και ήδη διάσημος αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν (Heinrich Schliemann), προσπάθησε να αγοράσει τον «λόφο του Κεφαλά», εγκατέλειψε, όμως την προσπάθεια, γιατί θεώρησε τις τιμές που του πρόσφεραν εξοργιστικές. Το 1894 επισκέπτεται την Κρήτη ο Έβανς, και οι τότε πολιτικές αλλαγές ευνόησαν την πρόθεση του να ξεκινήσει ανασκαφές στην Κρήτη- εκεί που ήδη ο Καλοκαιρινός είχε ξεκινήσει. Το 1899, χρησιμοποίησε τα χρήματα της πατρικής κληρονομιάς για να αγοράσει την περιοχή στον Κεφαλά. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο για την εποχή δυναμικό, ο Έβανς ξεκίνησε μιας μεγάλης κλίμακας συστηματική ανασκαφή. Στο τέλος του 1903 είχε αποκαλύψει ένα μεγάλο μέρος των θεμελίων ενός εκτεταμένου συμπλέγματος, το οποίο προσδιόρισε ως Ανάκτορο της Κνωσού, κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού.
Κατά τα άλλα, όχι μόνο αποκάλυψε τα θαμμένα ερείπια και τα δημοσίευσε αλλά τα συντήρησε με τις μεθόδους της εποχής του και τα αναστήλωσε εντελώς λάθος. Λένε μάλιστα ότι είχε πάθει τέτοια εμμονή με την ανασκαφή που έχτισε ξανά το παλάτι της Κνωσσού, το έβαψε κιόλας, μόνο και μόνο για να πάρει τη δόξα πως το αναστύλωσε. Γι αυτο και υπάρχουν τυφλά σημεία που δεν οδηγούν πουθενά. Δεν βασίστηκε σε αρχιτεκτονικές του αρχαίου κόσμου αλλά σε δικά του σχέδια. Φυσικά η ζημιά δεν μπορεί πια να διορθωθεί…
Εκτός των άλλων, στην ανασκαφή βρέθηκαν περίπου 3.000 πινακίδες Γραμμικής Α και Γραμμικής Β. Η Γραμμική Β αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμη μορφή της Ελληνικής γλώσσας από την υπομινωική περίοδο. Η Γραμμική Α, η γλώσσα των Μινωιτών, παραμένει έως σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της μη αποκρυπτογραφημένη.
Ο Έβανς χρίστηκε ιππότης στην Αγγλία το 1911 για τις υπηρεσίες του στην αρχαιολογία και την Κνωσό, (για τα ευρήματα που φυγάδευσε νύχτα στην Βρετανία, οι επίσημες πηγές πληροφόρησης δεν λένε τίποτα. Μόκο!)
Το 1935 ολοκληρώθηκε το τετράτομο έργο του που περιέγραφε λεπτό προς λεπτό το χρονικό της ανακάλυψης και των ανασκαφών στην Κνωσό με τίτλο The Palace of Minos at Knossos.
Ο Arthur Evans, ο Theodore Fyfe, και ο Duncan Mackenzie στην Κνωσό. Αυτοί έκαναν το πλιάτσικο…
Αφού όλη την προεργασία την είχε κάνει ο Μίνωας Καλοκαιρινός, ύστερα ανέλαβε ο Έβανς και εδώ μια φωτογραφία που μόλις αποκαλύπτεται μέρος του παλατιού, με τον Evans να καμαρώνει. (Φωτογραφία πιθανά από το 1905)
Αυτά τα ευρήματα από το παλάτι της Κνωσού, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο….
…. Όπως και αυτά…
… όπως κι’ αυτό, και δεκάδες άλλα !!!
——————————-
Διαβάστε ακόμα/ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/2UDUYKR
Κι’ άλλα σχετικά άρθρα
Όλη η αληθινή ιστορία της ανασκαφής της Κνωσού https://bit.ly/2VGDAXw
Κρήτη ντροπή σου: https://bit.ly/2LtwbZr
Οι Ανασκαφές στην Σαντορίνη: https://bit.ly/2wQEsju
Μια μεγαλειώδης ανασκαφή: https://bit.ly/2NzI3cp
Πως βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου: https://bit.ly/2vhPtKe
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας https://bit.ly/2LeLlAJ
Αρχαιολογικό πάρκο που θα μπορούσε να είναι υπόδειγμα: https://bit.ly/2NxIjoy
Τα 4 Λιοντάρια της Ελλάδας: https://bit.ly/2xwzmX4
Έχετε πάει στην Πάφο; https://bit.ly/2Wn7MtV
Βραυρώνα – Ντροπή στην εφορία αρχαιοτήτων: https://bit.ly/2wpwcmE
Αρχαιολογικοί χώροι και χορηγοί: https://bit.ly/2MX1mb9
Ζωντανέψτε τους αρχαιολογικούς μας χώρους: https://bit.ly/2XtDwNQ
Ντροπή κύριοι: https://bit.ly/2vtj0NQ
Μα πως αλλιώς Νίκο, θα γέμιζαν τα Μουσεία τους, αφού δεν είχαν σχεδόν τίποτα δικό τους να εκθέσουν μέσα σ’ αυτά…
Όλοι τους πήραν…πήραν… και παίρνουν… και πάλι γεμάτη είναι η Ελλάδα μας!!!!!
Κανονικα ολλα τα αρχαια μας θα επρεπε να ειναι εδω. Αλλα μονο μια ειχαι παλεψει για να γυρισουν πισω στην Ελλαδα μας Η Μελινα απο και περα κανενας αλλος πολιτικος δεν ενδιαφερθηκε. Κανονικα θα επρεπε να ειχε χυθει αιμα να τα φερουν πισω, Υπεροχο αφιερομα κυριε Νικο, ευχαριστω.
ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΛΕΣ ΚΙ ΕΙΧΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ……. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ…… ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας!