Αυτός εφηύρε το www

Αγαπητοί μου, αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε την μεγαλύτερη επανάσταση όλων των εποχών. Η επινόηση του Timothy John Berners-Lee, άλλαξε όλα τα δεδομένα, αναστατώνοντας και μεταμορφώνοντας τον κόσμο. Όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, ταξίδια, ενημέρωση, διασκέδαση, μουσική, χρηματοοικονομικές συναλλαγές κ.α. Είναι ο άνθρωπος που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

2
1575

Αγαπητοί μου, αυτός είναι ο άνθρωπος που έκανε την μεγαλύτερη επανάσταση όλων των εποχών. Η επινόηση του Timothy John Berners-Lee, άλλαξε όλα τα δεδομένα, αναστατώνοντας και μεταμορφώνοντας τον κόσμο. Όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, ταξίδια, ενημέρωση, διασκέδαση, μουσική, χρηματοοικονομικές συναλλαγές κ.α. Είναι ο άνθρωπος που πραγματικά άνοιξε το Διαδίκτυο σε πολύ ευρεία μάζα χρηστών σε ολόκληρο τον πλανήτη, γιατί εφηύρε το www 

Βεβαίως οι Άγγλοι που ξέρουν να προβάλουν και να προωθούν τους ανθρώπους τους, αμέσως τον τοποθέτησαν εκεί που του αξίζει. Η Βασίλισσα τον έχρισε Sir και έκτοτε απολαμβάνει όλες τις τιμές. Είναι μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Μηχανικής, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών κλπ. κλπ.

Timothy John Berners-Lee, ΤΙΜΟΘΙ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ, WWW, INTERNET, ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, http, URL, nikosonline.gr

Ο Tim Berners-Lee, είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web)

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 1955. Φοίτησε στο Emanuel School του Wandsworth και στη συνέχεια στο Queens College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Εκεί κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι. Στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε Φυσική, συνελήφθη ως hacker, με συνέπεια να αποκλειστεί από τη χρήση του πανεπιστημιακού υπολογιστή.

  • Είναι ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web),

  • Είναι διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web η οποία επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του.

  • Είναι ερευνητής και κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT.

  • Είναι ο διευθυντής του Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού στο Διαδίκτυο

  • Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρονικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Σαουθάμπτον (Ην. Βασίλειο).

  • Το 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο Τούρινγκ.

  • Είναι ο άνθρωπος που μαζί με τους συνεργάτες του δημιούργησε το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου, δηλαδή το hyper text transfer protocol (http), δηλαδή τη “γλώσσα” επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο.

  • Αυτός επινόησε το URL (Uniform Resource Locator), τον τρόπο δηλαδή αναγνώρισης κάθε “εγγράφου”, αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό.

  • Το 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML (Hyper Text Markup Language).

Timothy John Berners-Lee, ΤΙΜΟΘΙ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ, WWW, INTERNET, ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, http, URL, nikosonline.gr

Η υπηρεσία του Παγκόσμιου Ιστού είναι σήμερα η δημοφιλέστερη στο Διαδίκτυο, με περισσότερες από 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες και περίπου 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως, αριθμός που αυξάνεται μέρα με την ημέρα.

Timothy John Berners-Lee, ΤΙΜΟΘΙ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ, WWW, INTERNET, ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, http, URL, nikosonline.gr

Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ πολλών άλλων έγινε Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2004) από την Βασίλισσα της Αγγλίας και έλαβε το παράσημο εξαιρέτων υπηρεσιών (Order of Merit) από την ίδια το 2007.

Timothy John Berners-Lee, ΤΙΜΟΘΙ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ, WWW, INTERNET, ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, http, URL, nikosonline.gr

Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα.

Timothy John Berners-Lee, ΤΙΜΟΘΙ ΜΠΕΡΝΕΡΣ-ΛΙ, WWW, INTERNET, ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ, http, URL, nikosonline.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ναι σωστά τα λες Νίκο οι Βρετανοί ξέρουν να τιμούν τους ανθρώπους τους αφού έκαναν πρώτα την μεγαλύτερη λαλακια του 20ου αιώνα.
    Θα μπορούσε η Αγγλία να ηγείται στον κόσμο τον p.c software hardware κτλ οταν είχαν κατανοήσει, πρωτοδημιουργήσει τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή και είχαν το καταληλο άνθρωπο να τους πάει στην ψηφιακή εποχή την εποχή που οι Κινέζοι ήταν στην κοσμάρα τους με την μεγάλη πορεία του Μαο..
    Αλλα αντί να φερθούν αγγλοσαξονικα φέρθηκαν… Ελληνικά! είχαν μια διάνοια στα χέρια τους τον τεράστιο Άλαν Τουρινγκ και το κόμπλεξ της εποχής όχι μόνο δεν τον άφησε να αφήσει εποχή αλλά τον κατέστρεψε..
    Η τιμωρία τους ήταν να χάσουν έναν άνθρωπο που κατά την γνώμη μου θα την έκανε πρωτοποριακή δύναμη στην νέα ψηφιακή εποχή αν και νομίζω ότι οι “αποικίες” θα τον αρπαζαν με συνοπτικές διαδικασίες..
    Και μετά το πάθημα έβαλαν μυαλό τον Μπερνερς φυσικά ήταν και άλλη εποχή και δεν ήταν γκέι..

  2. Έχεις απόλυτο δίκιο. Τον Alan Turing τον ξεφτίλισαν… Αλλά μερικές φορές υπερβάλω σε κάποια πράγματα γιατί με πιάνει το γμτ! Εδώ, σ΄ αυτήν την χώρα, δεν τιμούμε κανέναν, δεν βραβεύουμε κανέναν και ίσως μόνο όταν κάποιος πεθάνει κάτι να του κάνουν… (και αν). Είδαμε πρόσφατα με τον θάνατο του Γιάννη Σπανού: Δεν έφεραν την σωρό του στην Μητρόπολη Αθηνών για προσκύνημα, η κηδεία δεν έγινε δημοσία δαπάνη, κανείς πολιτικός δεν πήγε στην κηδεία, η άχρηστη υπουργός πολιτισμού έστειλε ένα στεφάνι… και ΟΥΤΕ μία κάμερα- ούτε ένα κανάλι- δεν πήγαν να κάνουν ρεπορταζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.