Αυτός ο λατρεμένος… Μικρός πρίγκιπας

0
1928

Ο Μικρός Πρίγκιπας αποφασίζει να αφήσει την παιδική του αφέλεια για να γνωρίσει το δώρο που εμείς οι άνθρωποι με τόση στενοκεφαλιά θεωρούμε δεδομένο. Την ανθρώπινη παρουσία μας στη γη, το δώρο της ελεύθερης βούλησης, την ικανότητα να αγαπάμε και την ικανότητα να διαλέγουμε το καλό ή το κακό. Όλες αυτές οι έννοιες βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε ένα παραμύθι, σε ένα παιδικό βιβλίο…

Ο Μικρός Πρίγκιπας, το Λουλούδι η Αλεπού, ο Πιλότος είναι οι ήρωες που λατρεύουν διαισθητικά τα μικρά παιδιά. Η φιλοσοφία του βιβλίου είναι αυτό που κάνει τους μεγάλους να διαβάζουν το «παραμύθι» ξανά και ξανά σε πολλές φάσεις της ζωής τους και σε διάφορες ηλικίες μέχρι να κατανοήσουν τους συμβολισμούς και να ταυτιστούν βιωματικά με την αλήθεια του. Με όλα αυτά σαν αφορμή, η αξέχαστη, Μαριάννα Τόλη διασκεύασε και σκηνοθέτησε το υπέροχο αυτό παραμύθι για την θεατρική σκηνή, προσφέροντας ένα θέαμα με ουσία για τα μικρά παιδιά.

“Ο Μικρός Πρίγκιπας” είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint-Exupery. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του – που έχει πάθει βλάβη – στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο “ανθρώπινοι”. Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν’ απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.

"Ο Μικρός Πρίγκιπας", βιβλίο, Antoine de Saint-Exupery, Θέταρο, Μαριάννα Τόλη, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ,nikosonline.gr

Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση, γι’ αυτό και έχει γίνει αγαπητός σ’ όλο τον κόσμο.

le-petit-prince, ο μικρός πρίγκιπας

Τον Μικρό πρίγκιπα ερμηνεύει ο νεαρός ταλαντούχος ηθοποιός Ορέστης Καρύδας. Ο Ορέστης είναι γεννημένος στην Αθήνα το 1989, σπούδασε θέατρο στη Δραματική σχολή «Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν» και Ιστορία της Τέχνης, στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Επίσης, έχει σπουδάσει χορό και τραγούδι. Η Μαριάννα Τόλη λέει γι’ αυτόν: «Είμαι τυχερή που ο Μικρός μου Πρίγκιπας είναι ο Ορέστης Καρύδας, ένα ιδιαίτερο πλάσμα που έχει πολλά προσόντα. Στα γαλάζια του μάτια φαίνεται η δύναμη και το βάθος που χρειάζεται για να ερμηνεύσει αυτό το ρόλο. Δε χρειάστηκε να κάνω ιδιαίτερη δουλειά μαζί του διότι κατάλαβε απόλυτα το ρόλο η μάλλον είναι ο ρόλος.»

"Ο Μικρός Πρίγκιπας", βιβλίο, Antoine de Saint-Exupery, Θέταρο, Μαριάννα Τόλη, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ,nikosonline.gr

 

Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ  ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός στο ευρύ κοινό από το βιβλίο του Ο μικρός πρίγκιπας, το οποίο μεταφράστηκε σε 250 γλώσσες και είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στο κόσμο. Ο Εξυπερύ δεν ήταν όμως ένας διηγηματογράφος, αλλά ένας βαθύς φιλόσοφος που αποτύπωνε τη ζωή κι ανέλυε τον προορισμό της.

le-petit-prince, ο μικρός πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας

Δραματοποιημένο Διήγημα του Antoine de Saint-Exupery Σκηνοθεσία – Διασκευή: Μαριάννα Τόλη, Επιλογή Τραγουδιών – Στίχοι: Μαριάννα Τόλη, Ενορχηστρώσεις – Μουσική διδασκαλία: Αλέξανδρος Μπαζάνης, Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς, Χορογραφίες: Αλέξανδρος Κουζίτσκιν, Κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος, Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, Video Art: Στάθης Αθανασίου, Κινηματογράφηση βυθού: Morris Gormezano, Ειδικές κατασκευές Puppets: Δήμητρα Καίσαρη, Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ, Υπεύθυνη Προγραμματισμού: Ευγενία Πομώνη

le-petit-prince, ο μικρός πρίγκιπας

Ο Μικρός Πρίγκιπας πάντα θα είναι επίκαιρος

le-petit-prince, ο μικρός πρίγκιπας

le-petit-prince, ο μικρός πρίγκιπας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.