Τα τρία προηγούμενα άρθρα με αυτό το θέμα είχαν απίστευτη επιτυχία, οπότε συνεχίζω. Η ιδέα είναι, να βρίσκω νεανικές φωτογραφίες κάποιων γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών – που τους μάθαμε σε μεγάλη ηλικία, και όταν τους βλέπουμε νέους, μένουμε με το στόμα ανοιχτό.
Τα τρία πρώτα άρθρα είναι εδώ
Αχ αυτά τα νιάτα…(1ο): https://bit.ly/3dXAHZU
Αχ αυτά τα νιάτα… (2ο): https://bit.ly/2M2wgkH
Αχ αυτά τα νιάτα… (3ο): https://bit.ly/30r4ExP
Θανάσης Βέγγος
Ναι, είχε κάποτε μαλλιά!!! Ο Θανάσης Βέγγος (29 Μαΐου 1927 – 3 Μαΐου 2011) γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο, και γονείς του ήταν ο Βασίλης και η Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης. Μετά τον πόλεμο εκδιώχθηκε από τη δουλειά του εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυση του πατέρα του προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην οικογένεια του Θανάση, κάτι που τον ανάγκασε να ριχτεί στον αγώνα για το μεροκάματο. Κυριότερη, μεταξύ των επαγγελμάτων με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν η απασχόλησή του σε επεξεργασίες δερμάτων. Παράλληλα έκανε διάφορα θελήματα στη γειτονιά. Τις χρονιές 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως “ανεπιθύμητος” στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο…
Αναλυτικό άρθρο με τα πάντα για την ζωή και την καριέρα του εδώ: https://bit.ly/2ZOyTi1
Ταϋγέτη
Η Ταϋγέτη Μπασούρη (1914 – 28 Ιανουαρίου 2003), περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου, με δάσκαλο στο τραγούδι τον Μ. Κουνελάκη και αργότερα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 1943 έγινε μέλος του ΣΕΗ. Είχε ενεργό συμμετοχή στο ΕΑΜ Θεάτρου και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση εξορίστηκε στη Χίο, στη Μακρόνησο, στο Τρίκερι και στον Αϊ-Στράτη. Από το 1951 υπηρέτησε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) υποδυόμενη κυρίως κωμικούς ρόλους. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες που συμμετείχε ανήκουν “Η Κάλπικη λίρα”, “Ο παπατρέχας” και “Οι Δυο τρελοί και ο ατσίδας”. Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στη σειρά «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή». Από το 1984 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1992.
Βασίλης Λογοθετίδης
Ο Βασίλης Λογοθετίδης (1898 – 20 Φεβρουαρίου 1960) γεννήθηκε στην Θράκη και το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης. Καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919. Έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση. Πηγαίο ταλέντο. Το 1918 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο έκανε την εμφάνισή του ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη με τον οποίο και συνεργάσθηκε μέχρι το 1935. Η μετέπειτα πορεία του υπήρξε λαμπρή.
Γεωργία Βασιλειάδου
Η Γεωργία Βασιλειάδου (1 Ιανουαρίου 1897 – 12 Φεβρουαρίου 1980) γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά η ίδια το άλλαξε σε Βασιλειάδου όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της κατόπιν πτώσης από άλογο, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού. Την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση έκανε το 1922 σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στο έργο “Ερνάνη” του Τζουζέπε Βέρντι, μάλλον συμπτωματικά, οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή το 1923 και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες όπερες. Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με… Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους. Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από ένα γάμο της που υπήρξε όμως ατυχής. Στη συνέχεια γνώρισε.. Η συνέχεια και αναλυτικό άρθρο εδώ: https://bit.ly/2sXmiqO
————————————————————
Διαβάστε επίσης
Αχ αυτά τα νιάτα…(1ο): https://bit.ly/3dXAHZU
Αχ αυτά τα νιάτα… (2ο): https://bit.ly/2M2wgkH
Αχ αυτά τα νιάτα… (3ο): https://bit.ly/30r4ExP
“Οι γέροι πιστεύουν τα πάντα. Οι μεσήλικες υποπτεύονται τα πάντα. Οι νέοι ξέρουν τα πάντα” Oscar Wilde
“Η τρίτη νεότητα είναι η καλύτερη” Αριστοτέλης Ωνάσης
——————————————