Στην σειρά των πολύ πετυχημένων άρθρων “Αχ αυτά τα νιάτα”, σήμερα σας παρουσιάζω την 9η συνέχεια. Αγαπημένοι καλλιτέχνες που στην μνήμη μας είναι χαραγμένοι σε μια κάπως πιο προχωρημένη ηλικία, αποκαλύπτονται πως ήταν στα νεανικά τους χρόνια… (οι απαντήσεις για το ποιοι είναι, στο τέλος του άρθρου)
Αχ αυτά τα νιάτα…(1): https://bit.ly/3dXAHZU
Αχ αυτά τα νιάτα… (2): https://bit.ly/2M2wgkH
Αχ αυτά τα νιάτα… (3): https://bit.ly/30r4ExP
Αχ αυτά τα νιάτα (4): https://bit.ly/3iwM3q5
Αχ αυτά τα νιάτα (5): https://bit.ly/32CGyj0
Αχ αυτά τα νιάτα (6): https://bit.ly/3ns4Zsr
Αχ αυτά τα νιάτα (7): https://bit.ly/2UNZpEF
Αχ αυτά τα νιάτα (8): https://bit.ly/3jNh2Ql
Γεννήθηκε στην Κρήτη παραμονή της Παναγίας – 14 Αυγούστου 1908 – κι’ έγινε ηθοποιός. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά ενός εμπόρου. Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα καθώς οι δουλειές του πατέρα δεν πήγαιναν και τόσο καλά και θεώρησαν πως η πρωτεύουσα θα προσέφερε περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες από τη Μεγαλόνησο. Κάποια στιγμή σε νεαρή ηλικία αναγκάζεται να γίνει ο προστάτης της οικογένειας, καθώς ο πατέρας του λείπει πια συνεχώς και ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης έφυγε για την Αμερική. Στα νεανικά του χρόνια έπαιξε ποδόσφαιρο και αγωνιζόταν στην θέση του σέντερ Μπακ. Έπαιζε αρχικά στην ανεξάρτητη ομάδα του «Κεραυνού Πολυγώνου» και το 1925 μεταπήδησε στον Αθηναϊκό.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 1915 – από Ηπειρώτες γονείς. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και έμαθε μαντολίνο, βιολί και μπουζούκι. Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, του οποίου τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα. Το φθινόπωρο του 1936 βρέθηκε στην Αθήνα με κύριο σκοπό να σπουδάσει στη Νομική, αλλά γρήγορα τα παράτησε για να ασχοληθεί με την μουσική. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής έμεινε στη Θεσσαλονίκη.
Γεννήθηκε 19 Μαΐου 1938 στην Θεσσαλονίκη. Οι γονείς της ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ποντιακή καταγωγή. Είναι το τέταρτο και νεότερο μέλος της οικογένειας. Μια οικογένεια φτωχή αλλά δεμένη με αρχές, που τα περισσότερα μέλη της τραγουδούσαν πολύ καλά. Από τεσσάρων έως πέντε χρονών, συμμετείχε στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή “Παιδική ώρα” στην οποία έτυχε να τραγουδήσει και ένα κομμάτι του Schubert. Η φωνή της ακουγόταν και σε διαφημίσεις παιδικών ειδών. Μεγαλώνοντας έγινε μέλος σε περιοδεύοντες θιάσους μέχρι να το πάρει απόφαση και να βρεθεί στην Αθήνα για να κάνει καριέρα τραγουδίστριας.
Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1949, είναι ηθοποιός και μουσικός. Προέρχεται από γνωστή οικογένεια υποκριτικής και έχει δουλέψει από παιδί με τον πατέρα του και τον αδερφό του στην τηλεόραση, απ’ την οποία ξεκίνησε την καριέρα του…
Γεννήθηκε 13 Σεπτεμβρίου 1908 – στην Προύσα της Μικράς Ασίας – και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Φοίτησε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1929 διορίστηκε καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1942 ίδρυσε την δική του θεατρική στέγη και την σχολή, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς.
Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1950 και από μικρή ήθελα να γίνει τραγουδίστρια. Τα κατάφερε και μάλιστα άφησε πολύ μεγάλο αποτύπωμα στο Ελληνικό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους τραγουδιστές, μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς, παλαιότερους και νεότερους, είτε δισκογραφικά είτε σε μουσικές σκηνές, πίστες και συναυλίες: Έχει εμφανιστεί στις κορυφαίες αίθουσες του κόσμου και έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.
Γεννήθηκε 15 Ιουλίου 1943 στην Κυψέλη και σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Αθήνας), χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Η καλλιτεχνική πορεία του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για μια θεατρική παράσταση. Παντρεύτηκε γνωστή ηθοποιό, με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε…
Μάνος Κατράκης
Βασίλης Τσιτσάνης
Μαρινέλλα
Jeff Bridges
Κάρολος Κουν
Χάρις Αλεξίου
Λουκιανός Κηλαηδόνης
——————————————————————–
Δείτε και τα προηγούμενα
Αχ αυτά τα νιάτα…(1): https://bit.ly/3dXAHZU
Αχ αυτά τα νιάτα… (2): https://bit.ly/2M2wgkH
Αχ αυτά τα νιάτα… (3): https://bit.ly/30r4ExP
Αχ αυτά τα νιάτα (4): https://bit.ly/3iwM3q5
Αχ αυτά τα νιάτα (5): https://bit.ly/32CGyj0
Αχ αυτά τα νιάτα (6): https://bit.ly/3ns4Zsr
Αχ αυτά τα νιάτα (7): https://bit.ly/2UNZpEF
Αχ αυτά τα νιάτα (8): https://bit.ly/3jNh2Ql
—————————————————-