Αόρατη στις σκέψεις των άλλων

0
101
Όλγα Βλαχοπούλου

Όλγα Βλαχοπούλου

Η γνωστή στιχουργός Όλγα Βλαχοπούλου γράφει αποκλειστικά για το nikosonline

Αόρατη στις σκέψεις των άλλων

Από πολύ μικρή θυμάμαι μου άρεσε να παίζω ένα παιχνίδι. Ήμουν λέει αόρατη και παρακολουθούσα τους άλλους, που πήγαιναν, τι έλεγαν, τι σκεφτόταν, για ποιον ή για τι μιλούσαν. Το έβρισκα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Είχα εφεύρει θυμάμαι διαλόγους και καταστάσεις, περιπέτειες με το μυαλό μου… έπλαθα ιστορίες και τους έδινα την κατάληξη που ήθελα εγώ να έχουν. Κατέγραφα με μανία ότι με την φαντασία μου δημιουργούσα και τα διάβαζα ξανά και ξανά… είχα κατακτήσει το κόσμο… και μαζί όλους όσους ήθελα να έχω με ένα τρόπο στην ζωή μου.

Μεγαλώνοντας βέβαια τα πράγματα άλλαξαν και διαπίστωνα όλο και περισσότερο ότι αυτό το αθώο παιχνίδι δεν θα δημιουργούσε σε κανένα ευχάριστα συναισθήματα, μιας και καμιά φορά όσο λιγότερα ξέρεις και βλέπεις είναι καλύτερα. Προστατεύεσαι με ένα τρόπο. Δυστυχώς ή ευτυχώς για μένα μπορεί να μην απόκτησα ποτέ αυτές τις υπερφυσικές δυνάμεις, μου έμεινε όμως απωθημένο να μπορώ να καταλαβαίνω τους άλλους και αφού δεν μπορούσα να μαντέψω τις σκέψεις τους, άρχισα να αποτυπώνω στο χαρτί τις δικές μου…τι ένιωθα εγώ, τι σκεφτόμουν, τι έλεγα… και έτσι το παιχνίδι αντιστράφηκε.

Άρχισαν λοιπόν οι ιστορίες να γίνονται τραγούδια, τα τραγούδια κομμάτια των άλλων, τα λόγια, λόγια των άλλων, σκέψεις των άλλων, πράξεις των άλλων..και δικαιωματικά είχα κερδίσει πια…ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα. Και ταυτόχρονα κατάλαβα πως οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν όπως εγώ, νιώθουν, ερωτεύονται, απογοητεύονται και συνεχίζουν όπως και εγώ. Με μία όμως μικρή ειδοποιό διαφορά: Οι Άνδρες και οι γυναίκες είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι πόσο μάλιστα δύο διαφορετικοί τρόποι σκέψεις και πόλοι του ίδιου μαγνήτη που δεν θα συναντηθούν ποτέ.

Έτσι στην πορεία ένιωσα πως το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο. Θα καταλάβουν ποτέ οι γυναίκες τον τρόπο που σκέφτονται οι άνδρες; και το αντίστροφο; Νομίζω πως όσο οι γυναίκες θα υπέρ αναλύουν, τόσο οι άνδρες θα απλοποιούν και εκεί δημιουργείτε όλη η σύγχυση και το “δράμα” των ανθρωπίνων σχέσεων! Όχι ότι δεν είναι θέμα χαρακτήρα, σαφέστατα και είναι!

Είμαστε ξεχωριστοί, μοναδικοί και αλίμονο αν μοιάζαμε και φερόμασταν όλοι με τον ίδιο τρόπο..θα χανόταν όλη η μαγεία. Κάποια πράγματα όμως είναι αποτυπωμένα με τέτοιο τρόπο στο DNA μας και τα κουβαλάμε μέσα μας ανεξαρτήτως χαρακτήρα, ιδιοσυγκρασίας και ταυτότητας..

Οι άνδρες από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη λοιπόν, όπως πολύ εύστοχα φέρει ως τίτλο το βιβλίο του John Gray, είναι ταγμένοι να ζουν τελικά στον ίδιο πλανήτη, χωρισμένο όμως σε δύο διαφορετικές διαστάσεις.

  • “Μια φορά κι έναν καιρό, οι κάτοικοι του Άρη συναντήθηκαν με τις κατοίκους της Αφροδίτης. Αγαπήθηκαν κι έζησαν ευτυχισμένα μαζί για πολλά χρόνια, κι αυτό γιατί είχαν αποδεχτεί -και σεβαστοί- τις διαφορές τους. Κάποτε, όμως, ήρθαν στη Γη και έπαθαν αμνησία: Ξέχασαν ότι είναι από διαφορετικούς πλανήτες -και επομένως διαφορετικοί.”

Αυτό όμως όσο γοητευτικό μπορεί να είναι με γνώμονα την διαφορετικότητα τους ως προς την αντίληψη και τον τρόπο σκέψης τους, τόσο επίπονο μπορεί να γίνει όταν έχουμε να κάνουμε με τις σχέσεις των ανθρώπων. Για παράδειγμα ο έρωτας, φιλτράρεται αλλιώς στο μυαλό ενός άνδρα από ότι σε μίας γυναίκας. όπως ακριβώς και ένας χωρισμός ή μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν πισογυρίσματα, ανασφάλειες και αναπάντητα τηλεφωνήματα!!!

Το σίγουρο είναι πως δεν θα προασπιστώ τον γυναικείο τρόπο σκέψης και αντίδρασης σε οποιαδήποτε μορφή διαπροσωπικής σχέσεις που έχουμε με το ισχυρό φύλο, ως γυναίκα που είμαι, θα ήταν άδικο! Γιατί εκτός των άλλων δεν γνωρίζω ούτε είμαι η αρμόδια να κρίνω και να αναλύσω (ούτε ψυχολόγος είμαι ούτε ανθρωπολόγος, να μελετάω τις ανθρώπινες συμπεριφορές), ποιος τρόπος τελικά είναι και ο σωστός. Το μόνο που μπορώ να απαντήσω με σιγουριά είναι, ότι δεν υπάρχει ΣΩΣΤΟΣ τρόπος..ούτε και λάθος όμως!

Εγώ φιλτράρω τα πάντα μέσα από αυτά που γράφω, μέσα στα τραγούδια, και διαπιστώνω ότι άνδρες και γυναίκες όσο διαφορετικά και να σκέφτονται ή λειτουργούν, όταν τους κατακλύζει το συναίσθημα, φέρονται όλοι μηδενός εξαιρουμένου, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Είναι πιο ικανοί οι άνδρες να το διαχειριστούν; Είναι πιο ευάλωτες οι γυναίκες; Έχουν οι άνδρες τετράγωνη λογική και οι γυναίκες πολυεπίπεδη; Ή μήπως όλα αυτά συγχέονται μεταξύ τους και όλα έχουν τελικά να κάνουν, όχι με τον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά με την δεδομένη στιγμή και το άτομο που έχουμε απέναντι μας;

Γυρνώντας λοιπόν πάλι πίσω στα παιδικά μου χρόνια, τότε που ήθελα να μπορώ να διαβάζω τις σκέψεις των άλλων, αναθεωρώ και λέω πως είναι ένα παιχνίδι που δεν κερδίζει τελικά κανείς! Και πως οι σκέψεις είναι κάτι τόσο προσωπικό και μοναδικό όπως ο καθένας μας ξεχωριστά!

Μην προσπαθείτε λοιπόν να μπείτε στο μυαλό του άλλου. Κατανοήστε πρώτα τι θέλετε εσείς και κάντε το πράξη. Τα λόγια είναι για τους δειλούς. και οι πράξεις για τους γενναίους.

Όλγα Βλαχοπούλου

10252085_M

Η Όλγα Βλαχοπούλου γεννήθηκε Αθήνα το 1974 αλλά κατάγεται από την Δράμα. Έχει εργαστεί στη Γερμανία σε ίδρυμα για παιδιά χωρίς οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται τόσο με τη συγγραφή παραμυθιών για θεατρικό παιχνίδι στο νηπιαγωγείο όσο και με την συγγραφή στίχων. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές όπως: Πυξ Λαξ, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δημήτρης Μητροπάνος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας, Αντώνης Ρέμος, Νίκος Βέρτης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δέσποινα Βανδή κ.ά. Έχει εκδόσει το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο “Η μάγισσα Ανακακατωσούρα και τα Χριστούγεννα των ανάποδων πραγμάτων”[2010]. Σήμερα ζει στην Δράμα και είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.

olga_M

Η Όλγα με τον Αντώνη Ρέμο που τα τραγούδια τους έγιναν μεγάλες επιτυχίες

img_1254_M

Με τον Αντώνη Βαρδή και τον Νίκο Βέρτη.

———————————-

Ένας χρόνος nikosonline.gr

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here