Με αφορμή τις τελευταίες δημοσιεύσεις που αφορούν στα 3 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι καιρός να ληφθούν δραστικά μέτρα όσο αφορά στην βία ενάντια στις γυναίκες, που έχει πάρει μορφή πανδημίας.
Έχουμε φτάσει στο σημείο δεκαεννέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα να καταγράφονται από την ΕΛ.ΑΣ., με το φαινόμενο να βρίσκεται σε έξαρση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν 6.834 δικογραφίες, σε σχέση με τις 4.619 που είχαν σχηματιστεί το 2020.
Επίσης να προσθέσουμε και τις 60 υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας. Δηλαδή για να καταλάβουμε το 2021 ήταν έτος γυναικοκτονιών, ενδοοικογειακής βίας, βιασμών και «εκδικητικής πορνογραφίας». Ωραία κοινωνία έχουμε φτιάξει.
Η βία κατά των γυναικών παραμένει ένα γενικευμένο και ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο με ολέθριες επιπτώσεις. Εκτιμάται ότι, ακόμα και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες στον κόσμο είχε βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. Το φαινόμενο παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και στη χώρα μας, με γυναικοκτονίες, ενδοικογενειακή βία, ακόμα και την «βία» που ασκεί η δημοσιοποίηση προσωπικών στιγμών στο διαδίκτυο, το αποκαλούμενο «εκδικητικό πορνό». Κάποιοι χρήστες – του Instagram κυρίως – τραβούν video τις σεξουαλικές τους συνευρέσεις και κατόπιν τις δημοσιοποιούν για να εκθέσουν τις κοπέλες.
Η εκδικητική πορνογραφία ή όπως είναι γνωστό το «revenge porn» πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα.
Το 2021 είχαμε δεκατρείς (13) υποθέσεις «εκδικητικής πορνογραφίας» – πέντε (5) με ανήλικα θύματα και οκτώ (8) με ενήλικα. Επιπρόσθετα υπήρξαν σαράντα επτά (47) υποθέσεις ανάρτησης υλικού πορνογραφικού περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος.
Είναι κακούργημα
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει πως ήδη μελετάται η μετατροπή σε κακούργημα της εκδικητικής πορνογραφίας. Ναι, αλλά αργούν. Πρέπει άμεσα το υπουργείο να εξετάσει την αυστηροποίηση της ποινής που προβλέπεται για το αδίκημα της παράνομης διοχέτευσης και διακίνησης μέσω διαδικτύου και social media ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν την προσωπική ζωή του ατόμου. Πρέπει άμεσα να αναβαθμιστεί σε κακούργημα.
Όλα αυτά περί “ασθενούς φύλου” και περί “νταήδων”, είναι αναχρονιστικές και επικίνδυνες αντιλήψεις.
Επίλογος
1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Η γραμμή SOS 15900
Η Γραμμή SOS 15900 είναι υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Τοξική αρρενωπότητα https://bit.ly/3lo0uRR
Δολοφόνοι, βιαστές, τρελοί & νταήδες: https://bit.ly/3BZBuq9
Γλυκά νερά – Πικρή γεύση: https://bit.ly/3igEqXB
Συμμορίες ανηλίκων: https://bit.ly/3tGhuHh
——————————————————–