Βίλα Κοτοπούλη: Ένα χάλι και μισό

Ήταν μια από τις 3 σπουδαιότερες ηθοποιούς του Ελληνικού θεάτρου. Απ' τις πρώτες που ανέβασε παραστάσεις με έργα μεγάλων συγγραφέων και η πρώτη που έπαιξε αρχαία τραγωδία στην δημοτική γλώσσα. Πεθαίνοντας άφησε το σπίτι της στον δήμο Ζωγράφου για να γίνει κάτι μεταξύ μουσείου και πολιτιστικού κέντρου. Το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους.

0
2540

Ήταν μια από τις 3 σπουδαιότερες ηθοποιούς του Ελληνικού θεάτρου. Απ’ τις πρώτες που ανέβασε παραστάσεις με έργα μεγάλων συγγραφέων και η πρώτη που έπαιξε αρχαία τραγωδία στην δημοτική γλώσσα. Πεθαίνοντας άφησε το σπίτι της στον δήμο Ζωγράφου για να γίνει κάτι μεταξύ μουσείου και πολιτιστικού κέντρου. Το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους.

Το σπίτι που θυμίζει βίλα από κάποια βόρεια χώρα (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία), βρίσκεται μέσα σ’ ένα κήπο και ήταν από τις πρώτες περίεργες μονοκατοικίες σε προάστειο της Αθήνας που χρησίμευε σαν εξοχικό. Διάβαζα γι’ αυτό το σπίτι και βρήκα και κάποιες φωτογραφίες (φλου) που έχουν βγάλει από τον δήμο Ζωγράφου. Έφριξα.

Η βίλα Κοτοπούλη θα έπρεπε να αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής του Ζωγράφου, καθώς εδώ και πάνω από έναν αιώνα στέκεται (χωμένο μέσα σε άθλιες πολυκατοικίες πια), στη συμβολή των οδών Αλ. Παναγούλη και Υπολοχαγού Θ. Καββαθά.

Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr

Πρόκειται για τη θερινή κατοικία της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού και ήταν ένα από τα ελάχιστα σπίτια της περιοχής τα οποία αποτέλεσαν τον πυρήνα του οικισμού Ζωγράφου, από τον Ιωάννη Ζωγράφο, πολιτικό, καθηγητή πανεπιστημίου και μεγαλοκτηματία (που κατάστρεψε την περιοχή). Εκείνα τα πρώτα σπίτια χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως εξοχικά των Αθηναίων, γιατί τότε η περιοχή Ζωγράφου είχε δάσος και μποστάνια. Τα γράφω όλα αναλυτικά σ’ ένα άλλο άρθρο μου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ πως έγινε η μοιρασιά και οικοπεδοποίηση της περιοχής: https://bit.ly/3wRIFgB

Το υπέροχο και ιδιαίτερο αυτό οικοδόμημα είναι ένα αξιόλογο δείγμα εξοχικής κατοικίας της δεκαετίας του 1920 που άρχισε να κτίζεται το 1918 και ολοκληρώθηκε το 1923. Έχω πάει μια φορά και έχω δει από κοντά όλες τις ακαλαισθησίες που έχουν γίνει και το πόσο παρατημένη είναι. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο με καρφωτά παραθυρόφυλλα, εντυπωσιακή στέγη με μεγάλη κλίση σε απομίμηση ελβετικού chalet, και με ξύλινα μπαλκόνια. Όλες οι ξύλινες κατασκευές του κτιρίου – και εσωτερικά – είναι χειροποίητες από τον καλλιτέχνη Ιωακείμ. Το σπίτι ήταν του θεατρικού επιχειρηματία Γιώργου Χέλμη, ο οποίος το έκανε γαμήλιο δώρο αργότερα στη διάσημη ηθοποιό και σύζυγό του.

Η βίλα Κοτοπούλη αποτέλεσε σημείο αναφοράς όχι μόνο του πολεοδομικού ιστού της περιοχής, αλλά και κέντρο συνάντησης της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας της εποχής. Στη βίλα, εκτός από ξεκούραση, μελέτη και διαλογισμό, η αείμνηστη ηθοποιός οργάνωνε δεξιώσεις και παραστάσεις. Πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες της εποχής είχαν παρελάσει από τη βίλα, όπως ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Μήτσος Μυράτ, ο Δημήτρης Ροντήρης, η Γεωργία Βασιλειάδου, οι αδερφές Καλουτά, η Μελίνα Μερκούρη κ.α.

Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr

Σήμερα, το σπίτι της Μαρίκας Κοτοπούλη έχει μετατραπεί σε Πινακοθήκη του δήμου Ζωγράφου, που συχνά λέει φιλοξενούνται εκθέσεις, καλλιτεχνικές και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Πράγμα που σημαίνει πως δεν γίνεται τίποτα της προκοπής. Επίσης στο ισόγειο της βίλας βρίσκονται οι χώροι υποδοχής όπου οποίο τελούνται οι πολιτικοί γάμοι. Αααα μάλιστα, έτσι πες μου!

Το σπίτι στην διάρκεια των χρόνων άλλαξε χρήση αρκετές φορές: κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, το σπίτι επιτάχθηκε. Στη συνέχεια στέγασε το Αστυνομικό Τμήμα του Δήμου Ζωγράφου και εν τέλει ο δήμος Ζωγράφου το εγκαινίασε το 1990 πρώτα ως Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και αργότερα, το 2019, ως Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο νεότερο μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr

Ας πάνε μια βόλτα από το υπουργείο πολιτισμού να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι που κοντεύει να γίνει αποθήκη. Και ο δήμος ζωγράφου ας προσέχει με τις σύγχρονες προσθήκες που κάνει γιατί χαλάει όλη η αισθητική και η αρχιτεκτονική του κτίσματος. Όσο για τις φωτογραφίες που δίνει στον τύπο εκτός από άθλιες είναι και φλου.

Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr

Και εκτός από τις άθλιες φλου φωτογραφίες, κύριοι, εκεί στο δήμο Ζωγράφου, όταν θέλετε να φτιάξετε ένα σπίτι τέτοιας αξίας και σημασίας, φωνάζετε τους κορυφαίους ειδικούς αρχιτέκτονες και διακοσμητές – για να τοποθετήσουν τα έπιπλα, για να κρεμάσουν σωστά τους πίνακες και να βάλουν όπως πρέπει τα αντικείμενα. Και μην τοποθετείτε πλαστικές τέντες, και όλα αυτά που μάλλον έχει βάλει στο χώρο κάποια υπάλληλος σας ή η συννυφάδα σας.

————————– 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ: Μεγάλη και αινιγματική προσωπικότητα https://bit.ly/2HCJHHY

ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Έχετε πάει; https://bit.ly/3wRIFgB

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΥΤΑΞΙΑΣ: Το σπίτι του έγινε το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών https://bit.ly/2P5uHaf

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΟΛΑΣ: Το σπίτι του https://bit.ly/30XiPcY

Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr

Μα είναι δυνατόν; Πλαστικές τέντες;

Βίλα Κοτοπούλη, Ένα χάλι και μισό, Μαρίκα Κοτοπούλη, σπίτι, μουσείο, Marika Kotopouli, home, Zografou, Δήμος Ζωγράφου, nikosonline.gr

——————————————-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.