“Βλέπω υπέροχα πράγματα…”

Βρέθηκε πρώτος μπροστά στον τάφο του Τουταγχαμόν. Ένα σπουδαίο εύρημα που έκανε τον Howard  Carter διάσημο και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά πλουσιότερη. Γιατί η αποκάλυψη του τάφου, που είχε παραμείνει ασύλητος για περισσότερα από 3.000 χρόνια, έφερε για πρώτη φορά στο φως την τελευταία κατοικία ενός Φαραώ με όλους τους θησαυρούς που τον συνόδευαν.

4
5109

Βρέθηκε πρώτος μπροστά στον τάφο του Τουταγχαμόν. Ένα σπουδαίο εύρημα που έκανε τον Howard  Carter διάσημο και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά πλουσιότερη. Γιατί η αποκάλυψη του τάφου που είχε παραμείνει ασύλητος για περισσότερα από 3.000 χρόνια, έφερε για πρώτη φορά στο φως την τελευταία κατοικία ενός Φαραώ με όλους τους θησαυρούς που τον συνόδευαν.

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμόν, από τον Βρετανό αρχαιολόγο και Αιγυπτιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για την Αίγυπτο αλλά και για την ανθρωπότητα.

Howard Carter, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΣ, ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

Η ανακάλυψη όμως δεν έγινε τυχαία, καθώς ο Κάρτερ βρισκόταν στην Αίγυπτο από 17 χρονών προκειμένου να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, λένε σήμερα οι επιστήμονες. Και κάποιοι άλλοι κρυφογελούν και σκέφτονται πόσα από τα ευρήματα των Άγγλων κατέληξαν στο Βρετανικό μουσείο. Τα καλά τα δικά μας δηλαδή….

Ο Howard Carter γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου του 1874 και είχε εκπαιδευτεί αρχικά ως ζωγράφος. Το 1899 (25 χρόνων) διορίστηκε σαν ο πρώτος κύριος έφορος αρχαιοτήτων της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και επέβλεψε τις ανασκαφές στις Θήβες – σημερινό Λούξορ – πριν μετατεθεί, το 1904 στην Εφορεία Κάτω Αιγύπτου. Το 1907 μάλιστα είχε προσληφθεί από τον λόρδο Καρνάρβον για να επιβλέπει τις ανασκαφές του τελευταίου στην Αίγυπτο, δεχόμενος πίεση από αυτόν για να κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη.

Πράγματι η ανακάλυψη αυτή ήρθε τον Νοέμβριο του 1922: «Βρήκα τάφο κάτω από τάφο Ραμσή ΣΤ΄, τον ερεύνησα και βρήκα σφραγίσματα ανέπαφα», έγραψε ο ίδιος στο ημερολόγιό του. Λέγεται μάλιστα ότι το αρχικό άνοιγμα σ’ αυτόν τον τάφο το έκανε με ένα σκαρπέλο, δώρο της γιαγιάς του για τα 17α γενέθλιά του. Κι όταν ρωτήθηκε από τον Καρνάρβον: «Βλέπεις τίποτα

…ο Carter απάντησε με την περίφημη φράση:Ναι, βλέπω υπέροχα πράγματα!”

 Όταν ο Howard Carter ανακάλυψε την είσοδο του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών στην κοιλάδα των Βασιλέων, είπε σε μια συνεντευξή του: “Αποσύραμε πυρετώς τα τελευταία εναπομείναντα μπάζα και σκουπίδια, μέχρι που είδαμε μπροστά μας μια σφραγισμένη πόρτα”.

kingtut3

Ο Κάρτερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον τάφο του Τουταγχαμόν 33 αιώνες μετά από το θάνατό του, ενώ χρειάστηκε έναν χρόνο προκειμένου να καταγράψει τα 5.398 αντικείμενα που βρέθηκαν σ’ αυτόν: Από όπλα και άρματα μέχρι μουσικά όργανα, ρούχα, καλλυντικά, ακόμη και μια πολύτιμη τούφα από τα μαλλιά της γιαγιάς του Φαραώ! Και δεν τα φωτογράφησε μόνον αλλά και τα σκιτσάρισε, γιατί ήξερε ότι οι φωτογραφίες δεν λένε τα πάντα.

Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο διατυπώνονται και διαφωνίες για τον τρόπο της ανασκαφής ή για την διαχείριση των ευρημάτων. Για παράδειγμα ο αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής παλαιότερα των αρχαιοτήτων της Αιγύπτου είχε πει το 2005, ότι η μούμια είναι σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω άστοχων ενεργειών του Κάρτερ στη δεκαετία του 1920. Αλλά και ο αιγυπτιολόγος Ντέιβιντ Σίλβερμαν θεωρεί, ότι αν η ανακάλυψη γινόταν σήμερα, ο Κάρτερ θα ήταν πιο προσεκτικός όσον αφορά τη μούμια του Τουταγχαμών.

Howard Carter, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΣ, ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ, ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr,

howard-carter-king-tut

Ο Βρετανός αρχαιολόγος και Αιγυπτιολόγος Howard Carter ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμόν το 1922 και ένα χρόνο αργότερα άνοιξε την πόρτα του.

1Q_M

rope-tomb

Έτσι βρήκε σφραγισμένη την πόρτα του τάφου

1AA_M

Αυτό το θέαμα αντίκρισαν τα μάτια του Carter, όταν άναψε ένα δαδί μέσα στον τάφο του Tutankhamun.

Πέθανε από την κατάρα της μούμιας και την κατάρα των Φαραώ; Υπάρχει μια τέτοια φήμη, μία υποτιθέμενη θανατική ποινή για όποιον διαταράσσει τον ύπνο των αρχαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου.

Στην πραγματικότητα ο Κάρτερ πέθανε από λέμφωμα το 1939, σε ηλικία 64 ετών, επτά χρόνια μετά το πέρας της ανασκαφής και πριν προλάβει να δημοσιεύσει πλήρως τα ευρήματά του. Ποτέ όμως δεν πίστεψε ότι η ασθένειά του οφειλόταν στην λεγόμενη κατάρα της μούμιας, ή την κατάρα των Φαραώ….

1R_M

Σχέδιο του Carter για την βασίλισσα Hatshepsut.

1W_M

00012CEF00000C1D-3193092-Tutankhamen_s_tomb_was_first_discovered_in_1922_by_Howard_Carter-a-8_1439284127232

Άλλη μια original φωτογραφία στον τάφο, το 1923

TTH30_TUT_04_378562b

Carter_54354168925_54028874188_960_639

Διαβάστε ακόμα για την τηλεοπτική σειρά 4 επεισοδίων

Ο τάφος του Tutankhamun: https://bit.ly/2oP3Z9a

carter-2

Διαβάστε και για άλλες μεγάλες ανασκαφές και αρχαιολόγους

Σπυρίδων Μαρινάτος: Αφιέρωσε την ζωή του στις ανασκαφές https://bit.ly/3oiujos

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Ελληνική Πομπηία https://bit.ly/2wQEsju

Αλέξανδρος Μάντης: Η «ψυχή» της Ακρόπολης https://bit.ly/2z1hO5K

Πέτρος Θέμελης: Η μεγαλειώδης ανασκαφή στην Μεσσήνη https://bit.ly/2NzI3cp

Μανώλης Ανδρόνικος: Όλη η ιστορία της ανασκαφής της Βεργίνας https://bit.ly/3df9ftl

Παναγής Καββαδίας: Η ιστορία του θεάτρου στην Επίδαυρο https://bit.ly/3m4uK2U

Μίνωας Καλοκαιρινός: Όλη η ιστορία της ανασκαφής στην Κνωσό https://bit.ly/2VGDAXw

Arthrur Evans: Αυτός λένε ότι ανακάλυψε την Κνωσό https://bit.ly/2IIHY27

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.