Πήγε στις Η.Π.Α σε ηλικία 18 ετών, τέλειωσε το ΜΙΤ, μπήκε στο Χάρβαρντ (Harvard School of Design), μαθήτευσε υπό την διδασκαλία του Walter Gropius, τέλειωσε, παντρεύτηκε, έγινε καθηγητής, άρχισε να δουλεύει και το 1954 έγινε πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο I.M. Pei είναι ο μύθος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής – είναι ο άνθρωπος που έβαλε μια γυάλινη πυραμίδα στο Λούβρο.
Ο I.M.Pei είναι πρωτοπόρος αρχιτέκτονας – από τους κορυφαίους της εποχής μας – με δεκάδες βραβεία και παγκόσμιες διακρίσεις. Στις 26 Απριλίου 2019 γιόρτασε τα 102 χρόνια του, και λίγες μέρες αργότερα – 16 Μαϊου – απεβίωσε. Τα κτίρια του, που θα δείτε πιο κάτω, θα μας τον θυμίζουν για πάντα. Έίναι έργα του που τον έκαναν “αθάνατο”.
Ο Ιεό Μινγκ Πέι (κινεζικά: 貝聿銘), γεννήθηκε 26 Απριλίου 1917, και έγινε γνωστός ως I.M. Πέι. Είναι Κινέζος αρχιτέκτονας, ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Αποφοίτησε από το τμήμα αρχιτεκτονικής του ΜΙΤ το 1940, αγαπάει να δουλεύει με αφηρημένες μορφές, χρησιμοποιώντας ως υλικά την πέτρα, το σκυρόδεμα, το γυαλί και το χάλυβα. Ο Πέι κέρδισε το κορυφαίο αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker το 1983, και είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε στο Guangzhou, της επαρχίας Guangdong της Κίνας, γιος ενός εξέχοντα τραπεζίτη. Εκπαιδεύτηκε αρχικά στο πανεπιστήμιο St. John στη Σανγκάη και έπειτα στο κολέγιο St. Paul του Χονγκ Κονγκ, πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών. Το 1935 μετακόμισε στις ΗΠΑ και έκανε αίτηση για το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στο τμήμα αρχιτεκτονικής, αλλά γρήγορα μεταφέρθηκε στο Massachusetts Institute of Technology ίδρυμα τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT). Και στα δύο πανεπιστήμια οι σπουδές αρθρώνονταν με βάση το καλλιτεχνικό ρεύμα Beaux Art που είχε τις ρίζες του στις κλασικές αρχές της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στη Ρώμη.
Αμέσως μετά την αποφοίτησή του απ’ το ΜΙΤ είχε σκοπό να επιστρέψει άμεσα στην Κίνα, αλλά λόγω των πολιτικών καταστάσεων παρέμεινε στις ΗΠΑ και εργάστηκε για δύο χρόνια (1940-1942) στην κατασκευαστική εταιρεία Stone & Webster στη Βοστώνη. Το 1954 έγινε Αμερικανός πολίτης και την ερχόμενη χρονιά, το 1955, με τους στενούς συνεργάτες του σχημάτισαν την ανεξάρτητη εταιρία I. M. Pei & Associates, η οποία στη συνέχεια, το 1966, μετονομάστηκε σε I. M. Pei & Partners.
Δείτε τα σημαντικότερα αριστουργήματα του
Παρεκκλήσι Luce Memorial Chapel, στην Ταϊβάν. Προκειμένου το κτίσμα να αντέξει στο κλίμα της Ταϊβάν με την υγρασία και τους τυφώνες, κατασκευάστηκε από ενισχυμένο σκυρόδεμα, ενώ η πυραμιδοειδής μορφή παρέχει επιπλέον σεισμική αντοχή. Όταν το έφτιαξε πριν 56 χρόνια (1963), ο κόσμος είχε μείνει άναυδος.
Το προσωπικό αρχιτεκτονικό στυλ του, καθορίστηκε με το σχέδιό του για το Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (Center for Atmospheric Research) στο Κολοράντο (1965-67). Η απεραντοσύνη στα Βραχώδη όρη, τον οδήγησε στη μεγαλύτερη πρόκληση από άποψη σχεδιασμού.
Το έργο με το οποίο απέσπασε τη διεθνή προσοχή ήταν το ανατολικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ουάσινγκτον (East Building of the National Gallery of Art in Washington 1968). Στο κτιριολογικό πρόγραμμα απαιτούνταν δύο διαφορετικά κτίρια: ένα μουσείο και ένα για να στεγάσει ένα κέντρο μελέτης και γραφειακούς χώρους. Τα καινούρια και τα παλιά κτίρια ενώνονται λειτουργικά σε ένα ομοιογενές σύνολο, μέσω ενός υπόγειου τούνελ.
Βιβλιοθήκη John Fitzgerald Kennedy, στην Βοστώνη
Τράπεζα της Κίνας, Bank of China Tower, Hong Kong (1989). Η πρόκληση στο σχεδιασμό αυτού του κτιρίου ήταν η ανέγερση ενός ψηλού κτιρίου σε μια περιοχή που πλήττεται από τυφώνες. Το αποτέλεσμα, εντυπωσιακό και γερό.
Μουσείο του Λούβρου, Grand Louvre, Παρίσι (1989). Το έργο του εκσυγχρονισμού του μουσείου του Λούβρου περιελάβανε επέκταση και νέες λειτουργικές υποδομές. Η λύση της γυάλινης πυραμίδας ως νέα είσοδος στο Μουσείο αρχικά προξένησε πολλές αντιδράσεις. Κόντεψε να γίνει επανάσταση. Τώρα όλοι λατρεύουν την γυάλινη πυραμίδα του I.M.Pei! Και την εξωτερική και την ανάποδη πυραμίδα στο εσωτερικό του Μουσείου (κάτω).
To 2003 σχεδίασε και έφτιαξε μια προέκταση για το Deutsches Historisches Museum (German history museum), στο Βερολίνο.
Διαβάστε άρθρα για αρχιτεκτονική και μεγάλους αρχιτέκτονες
Ιδιοφυής και ντυμένος στα μαύρα: https://bit.ly/2Bfdlgw
Μια γυναίκα σχεδιάζει μεγαλειώδη κτίρια: https://bit.ly/2zs1v4b
Ο ιδρυτής του Bauhaus: https://bit.ly/2rLafvQ
Αρχιτέκτων με άλφα κεφαλαίο: https://bit.ly/2H45KXK
Ο άκρως πρωτοποριακός Δημήτρης Πικιώνης: https://bit.ly/2wGCiB9
Ο κορυφαίος Έλληνας μοντέρνος αρχιτέκτονας: https://bit.ly/2HqVlVF
Προέβλεψε την λαίλαπα των κατεδαφίσεων: https://bit.ly/2vlWuZQ
Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: https://bit.ly/2ioHHVp
Η Αθήνα απέκτησε έργο του Renzo Piano: https://bit.ly/2wpe9Qh
Υπέροχα αρχιτεκτονικά παντρέματα: https://bit.ly/2N2BLm8
Έκλεψαν την αρχαία Ελληνική αρχιτεκτονική: https://bit.ly/2ve5Gyg