Σε όλους όσους ακούν λαϊκά, ο Μητροπάνος είναι μέσα στους πρώτους. Γνήσια λαϊκή φωνή που συγκινεί πολύ μεγάλο μέρος ακροατών. Και όχι μόνο τους λαϊκούς εδώ που τα λέμε. Τον παραδέχονται και οι ροκάδες και οι έντεχνοι. Γιατί, εκτός από την φωνή και τα τραγούδια, ο Δημήτρης ήταν ίσιος άνθρωπος. Αριστερός, ντόμπρος, ειλικρινής, ξηγημένος και φίλος.
Πέρασαν ήδη 10 χρόνια από τον θάνατο του κι’ ακόμα δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως δεν βρίσκεται κοντά μας. Τον γνώρισα πριν 40 και κάτι χρόνια όταν πρωτομπήκα στην δισκογραφία και αμέσως συμπάθησε ο ένας τον άλλο. Ήταν και λες και γνωριζόμασταν χρόνια. Παρ’ όλο που είχε την εικόνα του βαρύ, του σοβαρού και του λιγομίλητου, με ανθρώπους που αγαπούσε και εμπιστευόταν είχε πολύ πλάκα.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα που λέει πολλά για τον χαρακτήρα του. Χρόνια μετά από την γνωριμία μας, όταν είχα φύγει πια από την δισκογραφία, έκανα μια τηλεοπτική εκπομπή στο Alter και εκείνη την εποχή μόλις είχε βγάλει το δίσκο με τον Κορκολή αλλά είχε και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν. Κανονίζουμε να έρθουν και οι δυο τους και να κάνουμε συνέντευξη & αφιέρωμα στο δίσκο. Την ημέρα της μαγνητοσκόπησης – χιόνιζε θυμάμαι – μου τηλεφωνεί ο Κορκολής και μου λέει ότι ο Δημήτρης μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Σοκ. Τελικά κάναμε την εκπομπή μόνοι μας χωρίς τον Δημήτρη.
Μετά από κάνα-δυο χρόνια πάω να τον δω στην Ιερά οδό που τραγουδούσε και βέβαια πήγα και στο καμαρίνι. Αγκαλιές, φιλιά, γέλια και μου λέει: “Σου χρωστάω μια εκπομπή”. Έμεινα να τον κοιτάζω σαν χαζός. Το θυμόταν.
Συνεχίσαμε την κουβέντα και κάποια στιγμή η Βένια – η γυναίκα του (οι τρεις είμασταν στο καμαρίνι) – του λέει ν’ αρχίζει να ετοιμάζεται για να βγει για το δεύτερο πρόγραμμα. Σηκώθηκα να φύγω. “Που πας”, μου λέει. “Να σ’ αφήσω να ετοιμαστείς” του απαντάω, “και τι, θα σε ντραπώ να με δεις με το σώβρακο; Κάτσε κάτω ρε μαλάκα”.
Με τον Δημήτρη το 1980, τον πρώτο καιρό της γνωριμίας μας
Τα πρώτα χρόνια
Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία των Τρικάλων – από την οποία καταγόταν η μητέρα του – στις 2 Απριλίου του 1948. Οικογένεια αριστερών πεποιθήσεων, στιγματισμένη και κυνηγημένη. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο, εκείνος όμως επειδή ήταν επικηρυγμένος το είχε σκάσει στην Ρουμανία.
Ο Δημήτρης μεγάλωσε με την μάνα του μεσ’ την φτώχεια και τις στερήσεις και για βοηθήσει, ξεκίνησε από μικρός να δουλεύει τα καλοκαίρια. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα στις οικοδομές και σε ξυλουργεία. Στα 12 του σε μια κατασκήνωση γνώρισε τον Γιώργο Σαμολαδά – τον στιχουργό του Καλδάρα – και έτσι τον άκουσε ο Καλδάρας να τραγουδάει. Του είπε ότι είχε ωραία φωνή αλλά ότι ήταν μικρός ακόμα και χρειαζόταν δουλειά… Χάρηκε. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, ήρθε στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Αχαρνών και προτού τελειώσει το γυμνάσιο, άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Το πρωί σχολείο, το βράδυ τραγούδι. Γράφτηκε και στην νεολαία Λαμπράκη. Ένα βράδυ πήγαν με τον θείο του ν’ ακούσουν τον Μπιθικώτση, ο οποίος ενθουσιάστηκε όταν άκουσε τον μικρό να τραγουδάει και τον πήγε στην Columbia να τον ακούσουν. Εκεί συνάντησε τον Ζαμπέτα, ο οποίος έγινε ο φύλακας άγγελος του. Σαν δεύτερος πατέρας του. Τον πήρε τον πιτσιρικά να τραγουδάει στα “Ξημερώματα” και μάλιστα με αξιοπρεπές μεροκάματο.
Στο πάλκο με τον Ζαμπέτα, και δεξιά ο νεαρός Δημήτρης
“Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα”
Το 1966 έμαθε από τον Ζαμπέτα ότι ο Μίκης Θεοδωράκης ψάχνει νέους τραγουδιστές για μια περιοδεία και πήγε. Ήταν και ο Πουλόπουλος μέσα στους νέους. Ο Μίκης τους πήρε και τους δύο. Την επόμενη χρονιά, ο Ζαμπέτας τον βάζει στο στούντιο και ηχογραφεί το πρώτο του δισκάκι 45 στροφών, την «Θεσσαλονίκη». Σουξέ. Τον ζήτησε μέχρι και ο Μούτσης, αλλά έπρεπε να πάει φαντάρος και πήγε, όπου στο στρατόπεδο γνώρισε τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Φαντάρος στην Κομοτηνή
Για να μπορέσει να κάνει τον δίσκο με τον Μούτση, πήρε μια 4ημερη άδεια, ήρθε στην Αθήνα και μπήκαν στο στούντιο. Μιλάμε για τον δίσκο “Άγιος Φεβρουάριος”, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος έμελλε να είναι σταθμός στην πορεία του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον Μητροπάνο να βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά και χωρίς ο ίδιος να έχει πάρει είδηση πως ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε πως το τραγούδι “Ο χάρος βγήκε παγανιά”, γράφτηκε για τον Νίκο Κοεμτζή, με αποτέλεσμα ο δίσκος να γίνει ανάρπαστος. Έτσι, όταν απολύθηκε μετά από θητεία 21 μηνών, τον Ιανουάριο του 1973, βρέθηκε από τα αζήτητα, στην κορυφή της μουσικής επικαιρότητας.
Ακολουθούν ο Τάκης Μουσαφίρης με τα υπέροχα λαϊκά του, αλλά και ο “Ο Δρόμος για τα Κύθηρα” του Γιώργου Κατσαρού, τα “Σκόρπια φύλλα” του Καλδάρα , “Τα Συναξάρια” του Γιώργου Χατζηνάσιου, κτλ. έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στο κοινό.
Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Στέφανος Κορκολής, Θάνος Μικρούτσικος, Σταμάτης Κραουνάκης κ.α. Όπως επίσης έκανε και “κόντρα” συνεργασίες οπως με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Λάκη Παπαδόπουλο κ.α.
Τα προβλήματα με την υγεία του
Κατά το 2008, η υγεία του κλονίστηκε. Ξεκίνησε μια περίοδος όπου μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και η ψυχολογία του είχε κι αυτή τα ανάλογα σκαμπανεβάσματα. Χρειάστηκε να κάνει μεταμόσχευση νεφρού και, ευτυχώς, η αδερφή του προσφέρθηκε και του έδωσε το μόσχευμα που τον κράτησε στην ζωή. Κάπως έτσι πήρε τα πάνω του και πάλι, και πραγματοποίησε εκτός από ηχογραφήσεις και πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μετά, πάλι προβλήματα υγείας. Το 2010 μάλιστα, κι ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ για συναυλίες, αφού ολοκλήρωσε την εμφάνισή του στο Radio City της Νέας Υόρκης και αποθεώθηκε από τους 3.500 θεατές, αισθάνθηκε τρομερή αδιαθεσία και εισήχθη σε ιδιωτική κλινική ακυρώνοντας όλες τις επόμενες προγραμματισμένες εμφανίσεις του. Χρειάστηκε τελικά να χειρουργηθεί και όταν πήρε εξιτήριο, αν και ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε άλλες ενέργειες και να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Στις 17 Απριλίου του 2012, ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11:00 το πρωί, σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε στις 19 Απριλίου 2012, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου (Άγιος Λάζαρος), όπου παρευρέθηκαν για έναν τελευταίο αποχαιρετισμό φίλοι, συγγενείς αλλά και χιλιάδες κόσμου.
Ήταν παντρεμένος με τη Βένια Μητροπάνου, με την οποία απέκτησε δυο κόρες.
Με την Χριστιάννα όταν έκαναν μαζί τον δίσκο “Σκόρπια φύλλα” του Απόστολου Καλδάρα και της Σώτιας Τσώτου.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ: Αντίο αγάπη μου: https://bit.ly/3rkJajQ
Εδώ είμαστε στο στούντιο με τον Τάκη Μουσαφίρη όταν ηχογραφούσε το “Κάνε κάτι να χάσω το τρένο”. (επάνω & κάτω)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχετικά άρθρα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ: Ο μέγας https://bit.ly/2TcxSdK
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια συνάντηση https://bit.ly/3LJK14k
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ: 100 χρόνια https://bit.ly/3KCGQva
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ: Κανείς δεν μιλάει καθαρά γι’ αυτόν https://bit.ly/2zcytE5
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ: Με την ίδια γυναίκα πάνω από 45 χρόνια https://bit.ly/2W5gnhd
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ: Δεν υπάρχουν πια τέτοιοι τραγουδιστές https://bit.ly/2D8yE3R
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ: Το κορίτσι από την Θήβα https://bit.ly/3qpyCxI
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ: Αντίο αγάπη μου: https://bit.ly/3rkJajQ
—————————————————–
Συναυλία προς τιμήν του Στέλιου Καζαντζίδη. Από αριστερά, Πασχάλης Τερζής, Μητροπάνος, Αλεξίου, Γλυκερία, Νταλάρας και Μαρινέλλα.
Τα τραγούδια που ερμήνευσε ο Μητροπάνος ανήκουν πλέον στην σφαίρα του καθαρού ποιοτικού λαϊκού τραγουδιού. Πέρα από την μουσική και τους στίχους, έπαιξε ρόλο και η ερμηνεία του που ήταν υψίστης σημασίας.
Στο στούντιο με τον Μίκη Θεοδωράκη
Press conference για την παρουσίαση του δίσκου του με τον Μίκη και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.
Με τον Θάνο Μικρούτσικο που του έγραψε την “Ρόζα”
Με την Χαρούλα Αλεξίου και την Μαρινέλλα