Γερά και με τσαμπουκά!

1
776

o-SENIOR-EXERCISE-facebook

Νέοι για πάντα παραμένουν οι ηλικιωμένοι που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα ενώ, παρά το πέρασμα των χρόνων μοιάζουν νεότεροι και υγιέστεροι. Τελικά το πώς γερνάμε είναι στο χέρι μας. Ζήστε καλύτερα χρόνια λοιπόν με έντονη σωματική άσκηση

Η διαδικασία της γήρανσης παραμένει μυστηριώδης. Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές από τις σωματικές και κυτταρικές διαδικασίες μεταβάλλονται κατά μη επιθυμητούς τρόπους με το πέρασμα των ετών. Ωστόσο, η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει με σαφήνεια κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα του περάσματος των ετών ή του τρόπου ζωής μας, κάτι που θα σήμαινε ότι μπορούμε να τις καθορίσουμε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όσον αφορά στην έλλειψη δραστηριότητος. Οι ηλικιωμένοι ακολουθούν καθιστική ζωή κάτι το οποίο επηρεάζει την υγεία τους. Είναι, ωστόσο, πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιες είναι οι συνέπειες της αδράνειας και ποιες της γήρανσης. Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες του King College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Birmingham αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία διαφορετική προσέγγιση. Εξέτασαν 85 άνδρες και 41 γυναίκες, ηλικίας από 55 έως 79 ετών, που έκαναν τακτικά ποδήλατο. Δεν έκαναν αγωνιστική ποδηλασία, όλοι τους ποδηλατούσαν για το κέφι τους.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε πολλά σωματικά τεστ, και συνέκριναν τα αποτελέσματα τόσο μεταξύ τους όσο και έναντι κάποιων μετρήσεων που θεωρούνται φυσιολογικές για την τρίτη ηλικία. Όταν τα αποτελέσματα ενός τεστ ήταν παρόμοια για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, τότε οι επιστήμονες σημείωναν ότι η συγκεκριμένη μέτρηση εξαρτάτο από την άσκηση και όχι από την ηλικία.

iStock_000012558059Large-web

Τα γηρατειά είναι διαφορετικά αν παραμείνουμε δραστήριοι σωματικά.

Όπως αποδείχθηκε, οι ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν επίπεδα αντανακλαστικών, ισορροπίας, μεταβολικής υγείας και ικανότητα απομνημόνευσης ανάλογα με αυτά πολύ νεότερων ατόμων. Βέβαια, κάποια σημάδια γήρανσης ήταν σαφή ακόμα και στην περίπτωση αυτών των καλογυμνασμένων ηλικιωμένων. Οι πιο ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν λιγότερη μυϊκή δύναμη και μάζα από αυτούς που βρίσκονταν στα πενήντα και τα εξήντα και χαμηλές αεροβικές δυνατότητες. Τα χρόνια περιορίζουν την αντοχή και, μέχρι κάποιο σημείο, τη δύναμη. Ακόμα και έτσι οι ηλικιωμένοι ποδηλάτες είχαν μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή από αυτή που θεωρείται φυσιολογική για τα 70 χρόνια.

HEA_2014-07-14_LIF_024_32232572_I2

newOldAgep2

Τα γράφω για να τα βλέπω και εγώ ο ίδιος που όλη μέρα κάνω καθιστική ζωή, τρώω και καπνίζω. Και επιπλέον… μεγαλώνω. Μαμά γερνάωωωωωωωωωωωω

dailyweighin-fit-middle-aged-woman-exercise-650x400

Διαβάστε επίσης: Το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

https://www.nikosonline.gr/?p=8011

——————————————-

Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.