Ποτέ δεν έκανε ταινίες με την Φίνος φιλμ, ήταν ο αγαπημένος της Art Films του Τζέιμς Πάρις, ο οποίος προσπαθούσε να τον επιβάλει ως μεγάλο πρωταγωνιστή και ως αντίπαλο δέος του Κούρκουλου. Πολλοί τον λένε «Ο πρωταγωνιστής της χούντας», αλλά το θεωρώ άδικο, μια και δεν ευθύνεται αυτός που έγινε γνωστός την περίοδο που κυβερνούσαν οι χουντικοί.
Υπήρξαν κάποιοι ηθοποιοί που τους χαρακτήρισε η χούντα. Πιθανά γιατί έπαιζαν σε εθνικοπατριωτικές ταινίες και σε παραγωγές του Τζέιμς Πάρης που ήταν φιλο-χουντικός κτλ. Ήταν ο Λάκης Κομνηνός, ο Γιάννης Κατράνης, η Βέρα Κρούσκα, ο Χρήστος Πολίτης και κάποιοι ακόμα, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, που κατάλαβε σύντομα τι συνέβαινε, αποτραβήχτηκε και γι’ αυτό είναι και η μόνη που έκανε μεγάλη καριέρα.
Ο Γιάννης Κατράνης γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1943 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Ήταν τόσο όμορφος που οι κοπέλες τον έβλεπαν και τους κοβόταν η ανάσα. Παρ’ όλα αυτά δεν έκανε τίποτα σπουδαίο στο θέατρο και στο σινεμά έπαιξε σε 15 περίπου ταινίες, όλες από το 1970 μέχρι το 1975. Αναρωτιόμουν, κουβεντιάζοντας σε καλλιτεχνική παρέα, γιατί δεν κατάφερε να γίνει μεγάλος πρωταγωνιστής, και η απάντηση από έναν παλιό σκηνοθέτη, μου τα ξεκαθάρισε όλα: “Σε περιπτώσεις όπως του Κατράνη, μην αναρωτιέσαι. Πάντα φταίει είτε το ταλέντο ή οι λάθος επιλογές”.
Ένας ηθοποιός που χαρακτηρίστηκε από την χούντα, που έπαιζε σε λάθος ταινίες, φτηνοπαραγωγές με άθλια σενάρια, που όπως ο Πρέκας και κάποιοι άλλοι προσπαθούσαν να γίνουν Κούρκουλος, και μετά στην μεταπολίτευση προσπαθούσε να “την χωθεί” μέσω Νέας Δημοκρατίας. Οι εποχές όμως είχαν αλλάξει. Κανείς δεν ήθελε να θυμάται τις ενθικοπατριωτικές ταινίες της δικτατορίας, κανείς δεν ήθελε ψεύτικους ήρωες.
Σήμερα διαμένει μόνιμα στην Στυλίδα.
Έπαιξε τον Κόγκα Δράκο στην ταινία «Σουλιώτες» με την Κάτια Δανδουλάκη.
Τα περιοδικά της εποχής προσπάθησαν να προβάλλουν τον Κατράνη και την Δανδουλάκη, ως το νέο ανερχόμενο δίδυμο.
Έπαιξε τον πράκτορα του σοβιετικού μπλοκ στην τηλεοπτική σειρά “Στα δίχτυα της αράχνης” με συμπρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη (1972 – 1973), που μετά την ολοκλήρωση της έκαναν μοντάζ και την έβγαλαν στους κινηματογράφους -ως ταινία – σε δύο μέρη, χωρίς καμία επιτυχία.
Ο Ιπποκράτης και η Δημοκρατία (1972): Ο μέγας Ιπποκράτης, ο “πατέρας της Ιατρικής” ήταν ο άνθρωπος που αντιμετώπισε την πιο φοβερή επιδημία που χτύπησε ποτέ την Ελλάδα, τον φοβερό και φονικό λοιμό στα χρόνια του εμφύλιου Πελοποννησιακού Πολέμου, το 430 π.Χ. Στην ταινία ο Γιάννης Κατράνης έπαιζε τον Θουκιδίδη.
Άρθρα και για άλλους μας ηθοποιούς
ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ: Ένα πολύ τυχερό κορίτσι https://bit.ly/3CIv6Tx
ΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: Ο άνθρωπος που προσπάθησε https://bit.ly/3A3kCMM
ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΟΥΝ: Μια ζωή γεμάτη δράματα https://bit.ly/2zOVz4p
ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: 20 χρόνια από τον θάνατο του https://bit.ly/3uTM3b0
ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ: 180 ταινίες και πάνω από 20 σίριαλ https://bit.ly/3EO8mmZ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα αντίο https://bit.ly/3jEuWWv
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Τι έχει απογίνει άραγε; https://bit.ly/2ZoPlr6
ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ: Μια ιδιαίτερη περίπτωση https://bit.ly/3ATlGnU
ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ: Γεννημένος ηθοποιός https://bit.ly/2ZOxCJT
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ: Ο Στέφανος και οι αδελφές του https://bit.ly/2XP0HDO
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ: Κρύφτηκε σε πηγάδι για να γλυτώσει https://bit.ly/34jR0ea
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ: Γιατί αυτοκτόνησε; https://bit.ly/3qPOOrj
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ: Ο ηθοποιός μυστήριο https://bit.ly/2T1a2lw
ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ: Φουλ αρσενικό https://bit.ly/2uxT4B4
ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ: Το πιο ωραίο ρεμάλι του σινεμά https://bit.ly/2uikKtK
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΑΒΑΣ: Γιατί δεν έγινε πρώτος των πρώτων; https://bit.ly/2h0zo3y
ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΚΑΣ: Εθνικιστής και λεβέντης https://bit.ly/2xyPK70
Το σκάνδαλο με την Ρούλα
Η πρώτη τηλεοπτική προσπάθεια της Ρούλας Κορομηλά στην ΕΡΤ έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. Όταν στην κυβέρνηση ανέβηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η ΕΡΤ άλλαξε για μια ακόμα φορά. Γενικός Διευθυντής είχε αναλάβει ο Μιχάλης Δημητρίου, ο οποίος κάνοντας το χατίρι της Μαρίκας Μητσοτάκη προσπάθησε να επιβάλει τον 49χρονο Γιάννη Κατράνη. Ήταν ο ηθοποιός που παρουσίαζε τον μελλοντικό πρωθυπουργό στις προεκλογικές συγκεντρώσεις και η δική του φωνή έπαιζε στα περισσότερα spot της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κατράνης έχοντας γίνει φίλος της οικογένειας, είχε την κ. Μαρίκα Μητσοτάκη να τον υποστηρίζει με θέρμη. Τον έβαλαν συμπαρουσιαστή της Ρούλας, η οποία στα 33 της έσκιζε όπως είπαμε, αρνήθηκε σθεναρά να έχει παρτενέρ έναν 49χρονο σε μια πρωινή εκπομπή. “Βάλτε δίπλα μου ένα νεότερο”, είχε πει και έχασε την εκπομπή της.
Έτσι λίγο πριν έρθει η άνοιξη του 1991 η Ρούλα έμεινε χωρίς εκπομπή. Ο Γιώργος Χαρώνης, σκηνοθέτης της εκπομπής της, την πήγε στο ΜΕΓΚΑ. Ο Κώστας Γιαννίκος την απέρριψε. Ευτυχώς για αυτήν, ο Ροδόλφος Μορώνης (που την είχε προωθήσει στην ΕΡΤ) είχε πάει στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Στο Μαρούσι δεν ήταν σίγουροι ότι το πείραμα της πρωινής εκπομπής θα έπιανε. Της πρότειναν λοιπόν τρίμηνη σύμβαση με 180.000 δρχ. τον μήνα (στην ΕΡΤ έπαιρνε 100.000 δρχ.) και ξεκίνησαν. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Φιλμογραφία Γιάννη Κατράνη
Ο τελευταίος των κομιτατζήδων (1970)
Στη μάχη της Κρήτης (1970)
28η Οκτωβρίου ώρα 5.30 (1971)
Παπαφλέσσας (1971)
Οι τελευταίοι του Ρούπελ (1971)
Σουλιώτες (1972)
Ως την τελευταία στιγμή (1972)
Η γυναικοκρατία (1973)
Οι πολεμισταί της ειρήνης (1973)
Στα δίχτυα της αράχνη (1973)
Ο-ΚΕΥ φίλε (1974)
Ισιδώρα (1975)
Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
———————————————-