Ο Γιάννης Κουνέλλης έχει ασκήσει και ασκεί τεράστια επιρροή στην σύγχρονη εικαστική κοινωνία και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη των εικαστικών τεχνών. Ήταν εκπρόσωπος του κινήματος Arte Povera (τέχνη φτωχή), και μέσα στους top εικαστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης (contemporary art).
Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, να σας πω ότι όταν λέμε «Σύγχρονη Τέχνη», δεν εννοούμε την «Μοντέρνα Τέχνη». Οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούν την «Σύγχρονη Τέχνη», μπορεί να έχουν σπουδάσει ζωγραφική και γλυπτική, αλλά αυτό που κάνουν κυρίως είναι εικαστικά δρώμενα, συνθέσεις και εγκαταστάσεις (installations).
Τον απέρριψαν στην Αθήνα και έτσι έφυγε στο εξωτερικό, όπου και έγινε κορυφαίος.
Ο Γιάννης Κουνέλλης (Janis Kounellis), από την δεκαετία του ’60 όταν ξεκίνησε την καριέρα του, ήταν απόλυτα πρωτοπόρος και επηρέασε δεκάδες σύγχρονους εικαστικούς. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1936 στον Πειραιά και πέθανε (81 ετών) στις 16 Φεβρουαρίου του 2017 στην Ρώμη, στην οποία και ζούσε μόνιμα από τα 20 του. Βρήκε καταφύγιο εκεί, μια και απορρίφθηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έτσι το 1956 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και αργότερα ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ.
Από το 1960 έως το 1966 ζωγράφιζε και εξέθετε έργα ζωγραφικής, όπου σε πολλά απ’ αυτά έβαζε πάνω κάποια σήματα, λέξεις και αριθμούς. Μια έκθεση του στην Galleria La Tartaruga, που είχε χρησιμοποιήσει στα έργα του σήματα οδικής κυκλοφορίας συζητήθηκε ευρέως. Ο ίδιος ήθελε πάση θυσία να ξεφύγει από την παραδοσιακή τέχνη και να παρουσιάζει εικαστικά δρώμενα. Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί εφημερίδες, ζωντανά ζώα, χώμα, φυτά, πέτρες, σχοινιά αλλά και φωτιά. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα, όλες οι κορυφαίες γκαλερί ήθελαν να του οργανώσουν εκθέσεις και όλα τα μεγάλα Μουσεία του κόσμου αγόραζαν έργα του.
Στην Ελλάδα ερχόταν πολύ συχνά και ζούσε στην Καστέλα την οποία υπεραγαπούσε, ενώ το 2005, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη και διανοητή με την διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.
Έργο του Γιάννη Κουνέλλη στο καινούργιο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ)
Σκηνικό του για θεατρική παράσταση
Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική
Διαβάστε επίσης
Απεβίωσε ο Έλληνας γλύπτης Takis: https://bit.ly/2RVlKh9
Αλέξης Ακριθάκης, Ο πατέρας του μοντερνισμού: https://bit.ly/2yfQQEX
Το φωτογράφησα όταν είχα πάει στην Tate Modern στο Λονδίνο και το είδα μπροστά μου. Υπέροχο έργο του Γιάννη Κουνέλλη, σε ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του Κόσμου.
[…] 2017 – Γιάννης Κουνέλλης (φωτογραφία δεξιά). Αναλυτικό πορτραίτο του μεγάλου καλλιτέχνη- πατώντας τον σύνδεσμο. https://www.nikosonline.gr/%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AD… […]