Γιατί του άλλαξε τον τίτλο;

Ο «Φύλακας στη σίκαλη» άλλαξε τίτλο, και έγινε «Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης». Η μεταφράστρια του πασίγνωστου και αγαπημένου βιβλίου του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ μετέφρασε εκ νέου τον «Φύλακα» και τον έκανε «Πιάστη». Η πρώτη φορά που το μετέφρασε ήταν το 1978, όταν η ίδια ήταν 28 χρόνων. Τώρα το είδε με άλλη ματιά….

0
680

Ο «Φύλακας στη σίκαλη» άλλαξε τίτλο, και έγινε «Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης». Η μεταφράστρια του πασίγνωστου και αγαπημένου βιβλίου του Τζ. Ντ. Σάλιντζερμετέφρασε εκ νέου τον «Φύλακα» και τον έκανε «Πιάστη». Η πρώτη φορά που το μετέφρασε ήταν το 1978, όταν η ίδια ήταν 28 χρόνων. Τώρα το είδε με άλλη ματιά….

Τζένη Μαστοράκη, Ο φύλακας στην σίκαλη

Η σπουδαία μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη

ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ: «Ο «Φύλακας στη σίκαλη» κλείνει τα 59, αλλά δεν το δείχνει καθόλου: δεν έχει γεράσει ούτε μία ώρα από τα δεκαεννιά μου που τον πρωτοδιάβασα και πέρασαν στο μεταξύ 42 χρόνια», λέει η ίδια και συνεχίζει. «Ο Χόλντεν Κόλφιλντ δεν είναι εύκολη περίπτωση. Δεν σου επιτρέπει να τον συμπονέσεις, δεν θέλει να τον αγαπήσεις, να τον κάνεις φίλο σου, να ταυτιστείς μαζί του έστω: είναι αδιαπέραστη η ερημιά του. Βλέπει τον κόσμο σαν αμείλικτος τριαντάρης, αλλά εκφράζεται με λεξιλόγιο και συντακτικό ενός πιτσιρικά. Δεν πουλάει επανάσταση. Απολύτως τίποτα δεν πουλάει. Απελπίζεται, αλλά δεν το λέει φωναχτά. Παραιτείται, αλλά δεν το κάνει ζήτημα. Έχει απίστευτο μεγαλείο και η απελπισία του και η παραίτησή του. Ίσως γι αυτό να έχει αντισταθεί ως τώρα στις σχολικές αναλύσεις των αμερικανόπαιδων, στην άρνηση και στη λατρεία, στην παθολογία των φανατικών του και -προπάντων- στον χρόνο: γιατί μιλάει σε ό,τι πιο απελπισμένο έχουμε όλοι μέσα μας. Ο Χόλντεν, ένας κυνηγός (ελέω καπέλου), έχει καταδικαστεί να παραδέρνει μέσα στον ασφυκτικό χρόνο ενός βιβλίου: δυο μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σάλιντζερ, ένας κυνηγημένος, είχε καταδικαστεί να παραδέρνει μισόν αιώνα, μέρα νύχτα, μέσα στους δικούς του τοίχους, που ποτέ δεν τον προστάτεψαν αρκετά. Πάντα τους σκέφτομαι σαν ένα αυτούς τους δυο. Στη λίστα με τους δημοφιλέστερους φανταστικούς ήρωες από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σήμερα, ο Χόλντεν κρατάει σταθερά τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις του κοινού. Εκεί θα τον έβαζα κι εγώ. Και στην πρώτη- πρώτη, τον Σάλιντζερ. Γιατί κι αυτός, με τον καιρό, ένας φανταστικός ήρωας έγινε. Και όχι μόνο για μένα».

Τζένη Μαστοράκη, Ο φύλακας στην σίκαλη

Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης

Συγγραφέας: Τζ. Ντ. Σάλιντζερ – Εκδότης: Γράμματα –Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη – Σελίδες: 271 Ημερομηνία Έκδοσης: 01/01/2014

——————————–

Στην ενότητα ΒΙΒΛΙΑ θα βρείτε πολλά άρθρα με βιβλία, λευκώματα και συγγραφείς.

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1/

————————

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.