Γιατί έγινε κι’ άλλο Μουσείο στα Χανιά;

Διάβασα για το νέο Μουσείο στα Χανιά και παραξενεύτηκα. Είχα πάει παλιότερα στο ήδη υπάρχον και ήταν μια χαρά. Απόρησα λοιπόν γιατί να φτιάξουν καινούργιο. Για να το επεκτείνουν και να βάλουν περισσότερα ευρήματα, ή για να «μασουλίσουν» κανένα ευρώπουλο;

0
1094

Διάβασα για το νέο Μουσείο στα Χανιά και παραξενεύτηκα. Είχα πάει παλιότερα στο ήδη υπάρχον και ήταν μια χαρά. Μικρό μεν, κουκλί δε. Στην παλιά πόλη σε ένα ενετικό κτίριο. Απόρησα λοιπόν γιατί να φτιάξουν καινούργιο. Για να το επεκτείνουν και να βάλουν περισσότερα ευρήματα, ή για να «μασουλίσουν» κανένα ευρώπουλο;

Το έψαξα στο Google αλλά δεν βρήκα άκρη. Όλο φωτογραφίες το καινούργιο Μουσείο απ’ έξω και μέσα τίποτα. Ούτε γράφουν τίποτα για το τι θα περιέχει. Έβαλα λοιπόν τα μεγάλα μέσα. Κινητοποίησα φίλους από το Facebook που είναι από τα Χανιά, για να μαζέψω πληροφορίες… και τα κατάφερα.

Νέο Μουσείο Χανιά

Εγώ το Μουσείο στα Χανιά το είχα δει έτσι

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανιά

Το γνωστό λοιπόν, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ιδρύθηκε το 1963 και βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν παλιά το Βενετσιάνικο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στην οδό Χάληδων στην πόλη των Χανίων. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της πόλης που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων ενώ τα εκθέματά του δίνουν μία διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του Νομού Χανίων από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Μουσείο Χανιά

Μουσείο Χανιά

Στο ανατολικό κομμάτι του κτιρίου είναι τοποθετημένα εκθέματα της προϊστορικής περιόδου ενώ στο δυτικό τμήμα τα ευρήματα τοποθετούνται χρονικά από τα Γεωμετρικά χρόνια μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Μουσείο Χανιά

Νέο Μουσείο Χανιά

Όλα τα ευρήματα εκτίθενται αναλόγως με το θέμα ή την περιοχή όπου βρέθηκαν.

 Μουσείο Χανιά

Πήλινη πινακίδα με γράμματα Γραμμικής Α γραφής. Από το Καστέλι Χανίων (1450 π.Χ.).

Μουσείο Χανιά

Ένα υπέροχο παιδικό παιχνίδι με ρόδες, που αν ήταν σε καλύτερο σημείο θα το πρόσεχαν και περισσότεροι

Μουσείο Χανιά

Το ενετικό αναβρυτήριο στον κήπο του αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, που όπως είναι φυσικό (για τα Ελληνικά δεδομένα), ο κήπος είναι παρατημένος και ακαλαίσθητος.

Νέο Μουσείο Χανιά

Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει μεγάλη συλλογή από αρχαία (αγορασμένα και δηλωμένα), την οποία παραχώρησε στο μουσείο, το οποία τα εκθέτει σε ειδική αίθουσα. Δείτε την μίζερη είσοδο, με τις ακαλαισθησίες και με τα καλώδια σε κοινή θέα….

Νέο Μουσείο Χανιά

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων κατασκευάστηκε στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη, στην συνοικία της Χαλέπας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ και αρχικό προϋπολογισμό 17,9 εκατ. ευρώ. Εδώ λοιπόν θα μετακομίσουν όλα τα ευρήματα και τα εκθέματα που βρίσκονται στο παλιό μουσείο, και το παλιό θα το χρησιμοποιήσουν μάλλον για τα Βυζαντινά.

Νέο Μουσείο Χανιά

Αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι αντάξιο αυτού της Ακρόπολης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πρωτοποριακό σχεδιασμό. Στη συνολική επιφάνεια 5.230 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνονται εκθεσιακοί χώροι μεγάλου ανοίγματος με εμβαδό 1.800 τετραγωνικά μέτρα, ενώ προβλέπονται επίσης αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμφιθέατρο 140 θέσεων, χώρος εστίασης, βιβλιοπωλείο, εργαστήρια και αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη Μπομπότη είχε αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Νέο Μουσείο Χανιά

Στη γειτονιά του νέου Μουσείου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει μεταξύ άλλων, την ιστορική οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, του πρίγκιπα Γεωργίου (γνωστή και ως ´Παλάτι´), την πρώην οικία Βλουμ στην οποία στεγάζεται το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών, σημαντικά νεοκλασικά κτήρια, στα οποία στεγάζονταν τα Προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, τον Ναό της Αγίας Μαγδαληνής καθώς και τα βιομηχανικά κτήρια στα Ταμπακαριά.

Νέο Μουσείο Χανιά

Μουσεία, nikosonline.gr, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ,

Στην ενότητα ΜΟΥΣΕΙΑ θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα

https://www.nikosonline.gr/category/μουσεία/

———————-

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

Νέο Μουσείο Χανιά

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here