Το νέο Μουσείο στα Χανιά ανοίγει το 2021

Διάβασα για το νέο Μουσείο στα Χανιά και παραξενεύτηκα. Είχα πάει παλιότερα στο ήδη υπάρχον και ήταν μια χαρά. Απόρησα λοιπόν γιατί να φτιάξουν καινούργιο. Για να το επεκτείνουν και να βάλουν περισσότερα ευρήματα, ή για να «μασουλίσουν» κανένα ευρώπουλο;

0
3399

Διάβασα για το νέο Μουσείο στα Χανιά και παραξενεύτηκα. Είχα πάει παλιότερα στο ήδη υπάρχον και ήταν μια χαρά. Μικρό μεν, κουκλί δε. Στην παλιά πόλη σε ένα ενετικό κτίριο. Απόρησα λοιπόν γιατί να φτιάξουν καινούργιο. ΜΟΥΣΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ, MOUSEIO, CHANIA, CRETE, nikosonline.grΓια να το επεκτείνουν και να βάλουν περισσότερα ευρήματα, ή για να «μασουλίσουν» κανένα ευρώπουλο;

Το έψαξα στο Google αλλά δεν βρήκα άκρη. Όλο φωτογραφίες το καινούργιο Μουσείο απ’ έξω και μέσα τίποτα. Ούτε γράφουν τίποτα για το τι θα περιέχει. Έβαλα λοιπόν τα μεγάλα μέσα. Κινητοποίησα φίλους από το Facebook που είναι από τα Χανιά, για να μαζέψω πληροφορίες… και τα κατάφερα. Το καινούργιο Μουσείο φτιάχνεται. Δεν είναι έτοιμο. Θα ανοίξει το 2021. Ήδη το παλιό έκλεισε πριν 2 μήνες για να αρχίσει η διαδικασία της μεταφοράς των ευρημάτων στο καινούργιο.

Εγώ το Μουσείο στα Χανιά το είχα δει έτσι

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανιά

Το γνωστό λοιπόν Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ιδρύθηκε το 1963 και βρίσκεται στο σημείο όπου βρισκόταν παλιά το Βενετσιάνικο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στην οδό Χάληδων στην πόλη των Χανίων. Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της πόλης που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων ενώ τα εκθέματά του δίνουν μία διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του Νομού Χανίων από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Μουσείο Χανιά

Μουσείο Χανιά

Στο ανατολικό κομμάτι του κτιρίου είναι τοποθετημένα εκθέματα της προϊστορικής περιόδου ενώ στο δυτικό τμήμα τα ευρήματα τοποθετούνται χρονικά από τα Γεωμετρικά χρόνια μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Μουσείο Χανιά

Νέο Μουσείο Χανιά

Όλα τα ευρήματα εκτίθενται αναλόγως με το θέμα ή την περιοχή όπου βρέθηκαν.

 Μουσείο Χανιά

Πήλινη πινακίδα με γράμματα Γραμμικής Α γραφής. Από το Καστέλι Χανίων (1450 π.Χ.).

Μουσείο Χανιά

Ένα υπέροχο παιδικό παιχνίδι με ρόδες, που αν ήταν σε καλύτερο σημείο θα το πρόσεχαν και περισσότεροι.

Μουσείο Χανιά

Το ενετικό αναβρυτήριο στον κήπο του αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Όπως είναι φυσικό – για τα Ελληνικά δεδομένα – ο κήπος είναι παρατημένος και ακαλαίσθητος.

Νέο Μουσείο Χανιά

Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δημιουργήσει μεγάλη συλλογή από αρχαία (αγορασμένα και δηλωμένα), την οποία παραχώρησε στο μουσείο και το οποίο την εκθέτει σε ειδική αίθουσα. Δείτε την μίζερη είσοδο, τις ακαλαισθησίες, την άθλια ταμπέλα και με τα καλώδια σε κοινή θέα….

Νέο Μουσείο Χανιά

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων κατασκευάστηκε στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη, στην συνοικία της Χαλέπας, με κονδύλια του ΕΣΠΑ και αρχικό προϋπολογισμό 17,9 εκατ. ευρώ και θα ανοίξει τις πόρτες του το 2021. Εδώ λοιπόν θα μετακομίσουν όλα τα ευρήματα και τα εκθέματα που βρίσκονται στο παλιό μουσείο, και το παλιό θα το χρησιμοποιήσουν μάλλον για τα Βυζαντινά.

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ, MOUSEIO, CHANIA, CRETE, Το νέο Μουσείο στα Χανιά ανοίγει το 2021, nikosonline.gr

Αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι αντάξιο αυτού της Ακρόπολης με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και πρωτοποριακό σχεδιασμό. Στη συνολική επιφάνεια 5.230 τετραγωνικών μέτρων, περιλαμβάνονται εκθεσιακοί χώροι μεγάλου ανοίγματος με εμβαδόν 1.800 τετραγωνικά μέτρα, ενώ προβλέπονται επίσης: αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αμφιθέατρο 140 θέσεων, γραφεία διοίκησης, χώρος εστίασης, βιβλιοπωλείο, εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες. Στον προαύλιο χώρο θα υπάρχει χώρος στάθμευσης 80 θέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη του γνωστού αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη είχε αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Νέο Μουσείο Χανιά

Στη γειτονιά του νέου Μουσείου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει μεταξύ άλλων, την ιστορική οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, του πρίγκιπα Γεωργίου (γνωστή και ως ´Παλάτι´), την πρώην οικία Βλουμ στην οποία στεγάζεται το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών, σημαντικά νεοκλασικά κτήρια, στα οποία στεγάζονταν τα Προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας,  καθώς και τα βιομηχανικά κτήρια στα Ταμπακαριά.

Νέο Μουσείο Χανιά

Δείτε αναλυτικά άρθρα και για άλλα Μουσεία μας

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ (Ρέθυμνο): https://bit.ly/2VDsmDS

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: https://bit.ly/2VHciAS

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Σε πρώην ετοιμόρροπο σχολείο https://bit.ly/2T9Ar15

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: Πότε θα φτιαχτεί αυτό το αίσχος; https://bit.ly/2UV2lx1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ: Έκαναν Lifting https://bit.ly/3lHzwla

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Πως είναι σήμερα https://bit.ly/2NQNoZn

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Μια επίσκεψη https://bit.ly/2O12Qmw

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ: Ευρωπαϊκή διάκριση https://bit.ly/2H0fTVs

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 25 εκατομμύρια ευρώ; https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο https://bit.ly/2wDPN2s

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ένα υπέροχο μουσείο… https://bit.ly/2MUKbqO

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ: Πρέπει να είναι πολύ ωραίο https://bit.ly/2PjiHiJ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Όλος ο Μινωικός πολιτισμός https://bit.ly/38P7P3P

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩ: Έδωσαν 2.500.000 για ανακαίνιση -αίσχος https://bit.ly/2Pjrgs5

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ: Ντροπή https://bit.ly/2tTRifH

—————————————————

Το χάλι των Ελληνικών Μουσείων: https://bit.ly/2usYUGo

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ, MOUSEIO, CHANIA, CRETE, nikosonline.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.