Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός;

Ο Γιάννης Σπανός καθιέρωσε το “Νέο Κύμα” στην δεκαετία του ΄60 και άλλαξε όλη την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού. Ήταν απ΄ τους πρώτους συνθέτες, μαζί με τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, που μελοποίησε ποιητές. Οι 3 ανθολογίες του έχουν μείνει στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού. Και φυσικά ήταν ο πρώτος που μελοποίησε Καββαδία.

6
682

Ο Γιάννης Σπανός καθιέρωσε το “Νέο Κύμα” στην δεκαετία του ΄60 και άλλαξε όλη την πορεία του Ελληνικού τραγουδιού. Ήταν απ΄ τους πρώτους συνθέτες, μαζί με τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, που μελοποίησε ποιητές. Οι 3 ανθολογίες του έχουν μείνει στην ιστορία. 

Ο Γιάννης Σπανός είναι πολύ μεγαλύτερης σημασίας συνθέτης από ό,τι το «κύκλωμα» μας λέει. Ο ίδιος δεν διεκδίκησε ποτέ, τίποτα. Ήταν τόσο ήσυχος άνθρωπος που περνούσε σχεδόν απαρατήρητος. Ήσυχα ξεκίνησε στο Παρίσι, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα με τους μποέμ καλλιτέχνες, ήσυχα έφτιαξε το Νέο Κύμα την εποχή των μεγάλων αλλαγών, ήσυχα δημιούργησε τις τρεις Ανθολογίες του πάνω στην ελληνική ποίηση, ήσυχα συνεργάστηκε με όλα τα πρώτα ονόματα, ήσυχα έγραψε θαυμάσια λαϊκά τραγούδια.

Ο ίδιος είχε πει σε μια παλιά του συνέντευξη: «Δεν επιδίωξα ποτέ δόξα και προβολή. Έκανα πάντα αυτό που αισθανόμουν και ποτέ μου δεν προκάλεσα. Προσωπικά, έκανα μια ενδοσκόπηση για να καταλάβω ποια είναι τα όριά μου. Ακόμα και σήμερα είμαι πολύ προσεκτικός όταν μιλάω. Αυτός είναι και ο λόγος που τσακωνόμαστε με τη φίλη μου, την Αρλέτα. Πάντα γινόταν έξαλλη που διατηρούσα χαμηλούς τόνους.»

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Με την Αρλέτα είχαν σχέση λατρείας. Τη γνώρισε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μαζί με τον Γιώργο Παπαστεφάνου της έδωσαν το τραγούδι “Μια φορά θυμάμαι”, που κυκλοφόρησε το 1966 και έχει διασκευαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι ένα αυθόρμητο τραγούδι, απλό με μια κιθάρα και τη μαγευτική φωνή της Αρλέτας που έγινε τεράστια επιτυχία. Εκεί κρύβεται η πραγματική δύναμη της τέχνης. Στην απλότητα.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1934 στο Κιάτο Κορινθίας και από μικρό παιδί έδειξε την κλήση του στη μουσική παίζοντας μελωδίες στο πιάνο της αδελφής του. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος, ο οποίος τον προόριζε για δικηγόρο. Όμως, ο τότε νεαρός Γιάννης, του ζήτησε να πάει πρώτα ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Ο πατέρας του τον άφησε, και έτσι ταξίδεψε με πρώτο προορισμό τη Γερμανία, όμως τελικά εγκαταστάθηκε στη Γαλλία, αποφασισμένος να ασχοληθεί με τη μουσική. Εκεί άρχισε να ζει παρέα με όλους τους μποέμ καλλιτέχνες, να γνωρίζει κόσμο και να δίνει τα πρώτα του τραγούδια στον Marcel Rothel, στην Juliet Greco και στην Brigitte Bardot. Εκεί ξεκίνησε να μελοποιεί Γάλλους ποιητές…

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Ο Γιάννης Σπανός με την Juliet Greco που ήταν η μούσα του Ζαν Πολ Σαρτρ και όλων των καλλιτεχνών της αριστερής όχθης του Σηκουάνα.

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Αρχές της δεκαετίας του ΄60 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε την νέα μουσική σχολή που την ονόμασε «Νέο Κύμα». Πρώτο τραγούδι του που κυκλοφόρησε ήταν το “Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι”.

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Οι τρείς Ανθολογίες του, με τραγούδια βασισμένα σε λόγια ποιητών, έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο Σπανός ήταν ο πρώτος που κατάφερε τα τραγούδια του σε ποίηση Καββαδία, να γίνουν μεγάλες επιτυχίες και να τα τραγουδάει ο κόσμος.

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Το 1972 ανέβηκε στο θέατρο «Μπροντγουαίη» η μουσική κωμωδία «Η γλυκιά Ίρμα», με την Έλλη Λαμπέτη να τραγουδάει για πρώτη και τελευταία φορά στη μεγάλη καριέρα της, σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ο Γιάννης Σπανός έκανε την ενορχήστρωση για τον δίσκο “Της Γης το χρυσάφι” του Μάνου Χατζιδάκι και του Νίκου Γκάτσου.

«Με πνίγει τούτη η σιωπή»: Πολλοί νομίζουν πως πρώτη εκτέλεση είναι με την Μαρινέλλα. Κι όμως, λίγο πριν, το είχε ηχογραφήσει η Δήμητρα Γαλάνη, όταν ήταν 17ετών και δεν την γνώριζε κανείς. Έτσι, πρώτοκυκλοφόρησε με την Μαρινέλλα… σαν B side σε δισκάκι 45 στροφών.

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Επιλεγμένη δισκογραφία

Δεκαετία ΄60

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό

1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά

1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή

1967 Α’ Ανθολογία -Νέο Κύμα

1968 Β’ Ανθολογία -Νέο Κύμα

1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό

1969 Σκιές στην άμμο – Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης

1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού

1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς

Δεκαετία ΄70

1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη

1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη

1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου

1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής

1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης

1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1978 Μ’ αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη

Δεκαετία ΄80

1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς

1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου

1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη

1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος

1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου

1989 Επιφυλακή – Πένυ Ξενάκη

Δεκαετία ΄90

1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1992 Να ‘χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ -Κατερίνα Κούκα

1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό

1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Για τον Γιάννη Σπανό

Γιάννης Σπανός: Ποιοι δεν πήγαν στην κηδεία του https://bit.ly/2CrkWJP

Όταν η Brigitte Bardot τραγούδησε Γιάννη Σπανό: https://bit.ly/32dhay8

Γιάννης Σπανός: Θυμήσου τον Σεπτέμβρη https://bit.ly/34rDHZH

Γιατί ο κόσμος αγάπησε το Νέο Κύμα: https://bit.ly/2D5CuL7

 

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και δεξιά με τον Μανώλη Μητσιά. Όταν έκαναν την «Οδό Αριστοτέλους», ο Γιάννης Σπανός ήθελε το ομότιτλο τραγούδι να το πει ο Πάριος. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος επέμενε να το πει η Αλεξίου…

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου ήταν ο άνθρωπος που σύστησε τον Γιάννη Σπανό στον Αλέκο Πατσιφά της εταιρίας LYRA, για να ξεκινήσει το Νέο Κύμα. Εδώ ο Γιάννης Σπανός σε μια εκπομπή της ΕΡΤ με τον Γιώργο Παπαστεφάνου και καλεσμένους τον Κώστα Καράλη και την Ελπίδα

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

Γιατί ήταν μεγάλος ο Γιάννης Σπανός, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ, GIANNIS SPANOS, SONGS, MUSIC, NEO KYMA, Νέο Κύμα, Αρλέτα, συνθέτης, μουσική, τραγούδια, nikosonline.gr

6 COMMENTS

  1. Kυριε Μουρατιδη !Μεγάλη η συμβολή του Γιάννη Σπανού χωρίς αμφιβολία. Έχω όμως να κάνω μια παρατήρηση.Νίκο Καββαδία μελοποίησε πρώτος ο Πάνος Σαββόπουλος στον δίσκο του Επισοδειο.Ήταν το ποίημα Αρμιδα κ μάλιστα λόγω της λογοκρισίας Ή λέξη χασίς χάνεται με ενα χαρακτηριστικό βουισμα.Εθχαριστω

  2. Έχετε δίκιο. Θα το διατυπώσω καλύτερα. Θα γράψω… “Ο Γιάννης Σπανός ήταν ο πρώτος που κατάφερε με τα τραγούδια του, την ποίηση του Νίκου Καββαδία να την βάλει στα στόματα του κόσμου.”…. Γιατί όπως λέτε μπορεί να προυπήρξαν κάποιοι που μελλοποίησαν Καββαδία… αλλά σημασία έχει ποιος έκανε επιτυχία….

  3. κ Μουρατίδη στο Κιάτο είχε δημιουργήσει έναν χώρο <> Μπορώ να πω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην δημιουργία μιας μουσικής παιδείας -σπάνιου φαινομένου .

  4. Κύριε Μουρατιδη Ευχαριστώ για την απάντηση.Κι όπως σωστά λέτε ήταν αυτός που έβαλε πρωτος στο στόμα του κοινού μελοποιημενο Καββαδία, όπως και Γιάννη Σκαρίμπα (Σπασμένο Καραβι)..Αλλά και τόσους άλλους.Τυχερή η γενιά μας που τα πρωτοακουσε κ τα τραγούδησε.Ευχαριστώ.

  5. Κ Μουρατίδη ευχαριστώ για το υπέροχο αφιέρωμα στον αγαπημένο Γιάννη Σπανό!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.