Η ιστορία των αβγών ξεκινάει το 1885, όταν ο τσάρος Αλέξανδρος III δώρισε στη γυναίκα του Μαρία Φεντόροβνα ένα πασχαλινό αυγό – κόσμημα, για την 20η επέτειο των γάμων τους. Η τσαρίνα ενθουσιάστηκε τόσο, που ο σύζυγος της αποφάσισε να της χαρίζει ένα αυγό – διαφορετικής θεματολογίας – κάθε χρόνο.
Ο γιος και διάδοχος του, Νικόλαος II συνέχισε την παράδοση, χαρίζοντας ετησίως ένα στη γυναίκα του Αλεξάνδρα και ένα στη χήρα μητέρα του. Φτιαγμένο από πολύτιμους λίθους και μέταλλα, κάθε αυτοκρατορικό αυγό απαιτούσε ένα χρόνο δουλειάς από μεγάλη ομάδα χρυσοχόων. Χαρακτηριστικό του, μια μινιατούρα–έκπληξη που έκρυβε στο εσωτερικό. Κάθε χρονιά, το σχέδιο τόσο του αυγού όσο και της μινιατούρας, είχαν σχέση με την επικαιρότητα της οικογένειας των Ρομανόφ ή της χώρας (π.χ. μινιατούρα της αυτοκρατορικής άμαξας της στέψης του Νικολάου) –κάτι που τα κάνει ακόμη πιο πολύτιμα, καθώς «διηγούνται» την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής.
Πίσω από αυτά τα κομψοτεχνήματα βρισκόταν ο Πίτερ Καρλ Φαμπερζέ (πορτραίτο επάνω), ο οποίος έμαθε την τέχνη από τον χρυσοχόο πατέρα του και την τελειοποίησε σε Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία. Ο πατέρας, Gustave Fabergé, Γάλλος στην καταγωγή, είχε εγκατασταθεί ως χρυσοχόος στην Αγία Πετρούπολη από το 1842, ασχολούμενος με τη σχεδίαση και την κατασκευή περίτεχνων διακοσμητικών αντικειμένων, παράδοση που συνέχισε ο γιος του Πέτερ Κάρλ, όταν κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1870. Ο Οίκος Φαμπερζέ, άνθησε υπό την ιδιοφυή διεύθυνση και τη δημιουργικότητα του νεαρού Φαμπερζέ, και το 1885 κατέκτησε τον τίτλο του «χρυσοχόου της αυτοκρατορικής αυλής». Από τότε μέχρι σήμερα διατηρεί τη φήμη και το μύθο ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς κοσμημάτων και πολυτελών αντικειμένων. (Κάτω ένα απο τα πρώτα καταστήματα του οίκου στην Μόσχα)
Το 1917, οι μπολσεβίκοι δήμευσαν τον οίκο και η οικογένεια διέφυγε στην Ελβετία. Μετά από δεκαετίες περιπετειών στα ρωσικά και στα διεθνή δικαστήρια, οι κληρονόμοι ξαναπήραν τη διαχείριση στα χέρια τους το 2007 και το 2009 γιόρτασαν την επαναλειτουργία του με την επανακυκλοφορία τριών συλλογών από τις Fabuleuses de Faberge.
Από τα 50 «αυτοκρατορικά αυγά», που κατασκευάστηκαν συνολικά, έχουν διασωθεί τα 42.
Το πιο ακριβό, “το Αυγό του Χειμώνα” (του 1913), έχει ύψος 14,2 εκ., και 3.246 διαμάντια. Πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2002 έναντι 8,4 εκατ. ευρώ περίπου.
——————————————-
Διαβάστε κι’ άλλα σχετικά άρθρα
Η εκτέλεση της Τσαρικής οικογένειας: https://bit.ly/2L4HS48
Τσάρος Νικόλαος: Είναι ο ωραιότερος άντρας όλων των εποχών; https://bit.ly/2gNBBAm
Τα κοσμήματα των Romanov: https://bit.ly/2YbDOsK
Τηλεοπτική σειρά, The Last Czars: https://bit.ly/2JPtyNE
[…] τη συνέχεια στο nikosonline.gr του δημοσιογράφου και μουσικού παραγωγού Νίκου […]
[…] 1846 – Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος κοσμηματοποιός. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: https://www.nikosonline.gr/?p=15850 […]
[…] 1846 – Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος κοσμηματοποιός. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο: https://www.nikosonline.gr/?p=15850 […]