Γιατί η λέξη «φιλότιμο» δεν υπάρχει σε καμία γλώσσα;

Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορεί αυτό το βίντεο όπου 29 Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «Φιλότιμο».

5
5808

Εδώ και κάποια χρόνια κυκλοφορεί αυτό το βίντεο όπου 29 Έλληνες που διαπρέπουν στους τομείς της φιλανθρωπίας, της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης εξηγούν στο διεθνές κοινό τι σημαίνει η λέξη «Φιλότιμο».

Ο πολιτικός αναλυτής Τζορτζ Στεφανόπουλος, η δημιουργός της δημοφιλούς ενημερωτικής ιστοσελίδας Huffington Post Αριάνα Στασινοπούλου Χάφινγκτον, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος και ο επενδυτής Τζιμ Χάνος είναι μεταξύ των Ελληνοαμερικανών που εμφανίζονται στο βίντεο με τίτλο «Το ελληνικό μυστικό». Στο βίντεο γίνεται μία προσπάθεια να εξηγηθούν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πέρασμα των αιώνων βάσει του… φιλότιμου, όπως και η εξοικείωση του διεθνούς κοινού με έναν όρο, που είναι άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο.

Φιλότιμο, Filotimo

Το «Washington Oxi Day Foundation» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε το 2011. Στόχος του είναι η πληροφόρηση των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού της Αμερικής σχετικά με τη ζωτική συμβολή της Ελλάδας στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και στην προβολή σύγχρονων ηρώων που επιδεικνύουν το ίδιο θάρρος με τους Έλληνες και συνεχίζουν να μάχονται για την προστασία και την προαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διεθνούς φήμης Έλληνες συμμετέχουν σε βίντεο με κεντρικό θέμα «Φιλότιμο. Το ελληνικό μυστικό», που δημιούργησε και ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο οργανισμός «Washington Oxi Day Foundation» και μέσω του συγκεκριμένου βίντεο στοχεύει να ενημερώσει το διεθνές κοινό για αυτή τη μοναδικής σημασίας ελληνική λέξη που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των Ελλήνων, αλλά και να εμπνεύσει τους σύγχρονους ανθρώπους διαδίδοντας την έννοια του Φιλότιμου.

Η λειτουργία του οργανισμού υποστηρίζεται και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Φιλότιμο, Filotimo

Φιλότιμο, μια ελληνική λέξη που από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων παραμένει αμετάφραστη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λέξη δεν μπορεί να εξηγηθεί, αλλά ότι το αίσθημα της αυτό, η ουσία της δεν μπορεί να περιγραφεί.

Φιλότιμο, Filotimo

Το φιλότιμο μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “φίλος της τιμής» ή «εραστή της τιμής”. Χωρίζεται σε δύο μέρη: φίλος και τιμή

—————————————-

Σας παρακαλώ να δείτε όλο το video προσεκτικά, και κοινοποιήσετε το άρθρο, ώστε να το δουν όλοι.

5 COMMENTS

  1. Πράγματι Νίκο είναι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον το video. Τελευταία ανέφερα αυτή τη λέξη σχετικά με τους πρόσφυγες. Νομίζω ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν για τη λέξη φιλότιμο είναι καλές για να καταλάβουν αλλά είναι και κάτι που πρέπει να είναι μέσα σου και να το αισθάνεσαι.

  2. and Έχω επιλέξει να μοιράζομαι μόνο τα ευχάριστα.
    Συγχαρητήρια για την πολύτιμη εργασία σας και σας Ευχαριστούμε πολύ, που μας δίνετε την δυνατότητα να τα μοιραζόμαστε μαζί σας!

  3. Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές Αυτού του Οργανισμού, που στόχος του είναι η προβολή του Μεγαλείου της Ελλάδος.Ενός λαού που μεγαλούργησε έχοντας μες την ψυχή του τρία σύμβολα, την πατρίδα,
    την θρησκεία και το φιλότιμο.Είναι αυτά που του δίνουν ακόμα την υπομονή ανοχής σε μια μερίδα ανθρώπων που δυστυχώς έχουν απωλέσει τα εν λόγω σύμβολα και κυρίως το φιλότιμο.

  4. The exceptionally unique characteristics of the word ‘filotimo’ is the same as in the word ‘filosofia’. Both are eternal (ancient) and they are explicit only, if you speak Ellinika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.