Γιατί οι όμορφοι θεωρούνται περισσότερο εγωιστές;

0
922

Men_Very_handsome_man_020715_

Το φυσικό κάλλος γεννά, λένε οι ειδικοί, εγωισμό και κοινωνική ανισότητα. Ακόμα όμως και αν ο «ωραίος» δεν έχει τέτοιες απόψεις, το περιβάλλον του τον θεωρεί πιο εγωιστή κι ανταγωνιστικό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο εύποροι νοιάζονται λιγότερο για τους γύρω τους και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ισότητα. Η νέα έρευνα καταγράφει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα: Η ομορφιά, όπως ο πλούτος, επηρεάζει τις απόψεις που διαμορφώνει κάποιος για τον περίγυρο του και αντιστρόφως.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Michael Price, δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στo Evolutionary Psychology. Όπως αναφέρουν, μελέτησαν 125 άνδρες και γυναίκες και τους κατέταξαν σε μια λίστα ομορφιάς ανάλογα με τις ανατομικές τους μετρήσεις. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, κατέγραψαν τις απόψεις τους και στο τέλος όλοι έπαιξαν ένα οικονομικό παιχνίδι. Κάθε εθελοντής έλαβε ένα χρηματικό ποσό και κλήθηκε να αποφασίσει πόσα θα κρατούσε και πόσα θα έδινε σε κάποιον άλλο. Όπως σημειώνει ο συντονιστής της έρευνας: «οι πιο ελκυστικοί άνδρες τείνουν να είναι λιγότερο γενναιόδωροι από τους υπολοίπους, κάτι που δεν ισχύει για τις πιο όμορφες γυναίκες».

Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνει μια βασική θεωρία της εξελικτικής ψυχολογίας, σύμφωνα με την οποία οι όμορφοι, επειδή διαθέτουν ένα πλεονέκτημα, νιώθουν ότι έχουν να κερδίσουν περισσότερα από μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η ανισότητα. Οι ερευνητές τέλος, ζήτησαν από μια άλλη ομάδα να βαθμολογήσει τους 125 εθελοντές με βάση την ομορφιά τους αλλά και να «μαντέψει» πόσο αλτρουιστές και υπέρμαχοι της ισότητας ήταν. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι αξιολογούσαν τους πιο όμορφους λιγότερο αλτρουιστές και λιγότερο υπέρμαχους της ισότητας, γεγονός που μαρτυρά την κοινωνική αντίληψη ότι οι πιο όμορφοι φέρονται εγωιστικά και δεν προάγουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα.

Ε, για καινούργιο μας το λένε; Το ξέρουμε αυτό από τα παιδικά μας χρόνια. Βέβαια φταίει και ο περίγυρος (οικογένεια και τα συναφή), που πάντα ασχολούνται και πάντα επαινούν τους ωραίους…..

andras-5701

1B_M

1BA_M

1A_M

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

Ladykiller lying on the ground

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.