Όσοι μεγάλωσαν στην δεκαετία του ΄60 ξέρουν πολύ καλά τι είναι το νέο κύμα. Για όσους το αγνοούν, ο όρος “Νέο Κύμα” είναι μετάφραση του ομώνυμου κινηματογραφικού /μουσικού κινήματος nouvelle vague, που επικράτησε στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του 1950 και μεταφέρθηκε στην ελληνική μουσική από τον Γιάννη Σπανό.
Ο Γιάννης Σπανός ζούσε και δούλευε στην Γαλλία και έζησε από πολύ κοντά όλη αυτήν την έξαρση των νέων κινηματογραφιστών και τραγουδοποιών. Όλων των μποέμ καλλιτεχνών της αριστερής όχθης του Σηκουάνα. Όταν γύρισε στην Ελλάδα μετέφερε τις σκέψεις του στον Αλέκο Πατσιφά, έναν υπέροχο, παράξενο άνθρωπο και ιδιοκτήτη της εταιρίας LYRA.
Ο Αλέκος Πατσιφάς άνθρωπος με μόρφωση και κουλτούρα κατάλαβε αμέσως αυτήν την ανάγκη των νέων δημιουργών για ένα νέο είδος τραγουδιού και διασκέδασης, το υιοθέτησε και το έκανε πασίγνωστο σε όλη την επικράτεια. Η ανάγκη για νέους τρόπους έκφρασης, για καινούργια χαμηλόφωνα και συναισθηματικά τραγούδια έγινε αμέσως αποδεκτή από την νεολαία της δεκαετίας του ΄ 60. Οι μπουάτ γέμισαν ασφικτικά, το ραδιόφωνο έπαιζε αυτά τα καινούργιου τύπου τραγούδια, και το Νέο Κύμα άλλαξε την πορεία της Ελληνικής μουσικής.
Ο Γιάννης Σπανός, καλλιτέχνης σεμνός και χαμηλών τόνων, ηγήθηκε του Νέου Κύματος.
Τα τραγούδια του νέου κύματος, ενορχηστρωτικά χαρακτηρίζονται από λιτότητα και απλότητα. Συχνά η συνοδεία του τραγουδιστή είναι μόνο μία κιθάρα. Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής, γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρούς χώρους στην Πλάκα, τις λεγόμενες μπουάτ (boîte).
Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.
Βασικότεροι εκπρόσωποι του Νέου Κύματος ήταν οι: Γιάννης Σπανός Λάκης Παππάς, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Νίκος Χουλιαράς, Νότης Μαυρουδής, Λίνος Κόκοτος, Νίκος Καλλίτσης, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Χατζής, Θανάσης Γκαϊφύλλιας και βέβαια η ξεχωριστή και κορυφαία περίπτωση που ονομάζεται Διονύσης Σαββόπουλος.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος και το Φορτηγό, έφεραν την επανάσταση στο Ελληνικό τραγούδι. Για μένα ήταν ο πρώτος μεγάλος δίσκος που αγόρασα στην ζωή μου και τον είχα μάθει όλο απ’ έξω. Ο Σαββόπουλος ήταν ο ήρωας της εφηβείας μου.
Ο Γιώργος Ζωγράφος από τους βασικούς τραγουδιστές του νέου κύματος. Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος ήταν η κορυφαία του επιτυχία -αν και σε δεύτερη εκτέλεση.
Η Αρλέτα με την ιδιαίτερη φωνή της, με την κιθάρα αλλά και την ζωγραφική της μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ιέρεια του αυτού ρεύματος τραγουδιών. Η αγαπημένη του Γιάννη Σπανού.
Πόπη Αστεριάδη. Κουκλίτσα, γλυκιά φωνή και όλα τα αγόρια ερωτευμένα μαζί της
Η Καίτη Χωματά έχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Νέου Κύματος.
Ο Μιχάλης Βιολάρης ήταν από τους πρώτους Κύπριους με μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα. Τον επέβαλε ο Γιάννης Σπανός.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος ήταν ένας από τους “άρχοντες” των μπουάτ.
Και ο Λάκης Παπάς έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξάπλωση του “κινήματος” των νέων τραγουδοποιών.
Η Σούλα Μπιρμπίλη είχε τραγουδήσει από Σπανό μέχρι όλους τους μεγάλους συνθέτες με μια φωνή καθαρή σαν κρύσταλλο.
Η Καίτη Χωματά (24 Οκτωβρίου 1946 – 24 Οκτωβρίου 2010) ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του λεγόμενου Νέου Κύματος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα, ενώ είχε καταγωγή από την Νάξο. Σπούδασε κλασικό χορό. Με το τραγούδι ασχολήθηκε σε ηλικία 17 ετών, όταν το 1964 βρέθηκε τυχαία στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα κι έτσι την επέλεξε, αναδεικνύοντας την σε μία από τους σημαντικότερους και αγαπημένους ερμηνευτές του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε. Για περισσότερα διαβάστε το άρθρο…
ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ: Γεννήθηκε και πέθανε 24 Οκτωβρίου https://bit.ly/3dUz7sI
Η Αρλέτα σε δίσκους Χατζιδάκι και Θεοδωράκη με εξώφυλλα που φιλοτέχνησε η ίδια.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Ο άνθρωπος φως https://bit.ly/2zcyZDI
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: Το άλμπουμ της ζωής του https://bit.ly/2vVCGxB
ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ: Ο Χατζιδάκις την έστειλε στην Eurovision: https://bit.ly/2Cmcj3C
ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Ένας καλλιτέχνης σε διαρκή αναζήτηση https://bit.ly/2xkksR7
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ: Γιατί αυτοκτόνησε; https://bit.ly/3aKbNN6
ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα ζεϊμπέκικο μπλουζ για πάρτη του https://bit.ly/3iY2pIi
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE
ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ: Χωρίς την Βίκυ Μοσχολιού: https://bit.ly/2wwkfxb
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ: forever: https://bit.ly/2BoKrvd
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ελαιοχρωματιστής με την φωνάρα https://bit.ly/2N4C4Js
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Από την δόξα στην μοναξιά https://bit.ly/2xqxiTQ