Γιατί το camping κάνει καλό;

0
852

camping-footsteps-africa-beer-botswana-bush-camp-chairs-free-1920543

Μια εβδομάδα camping κάνει τόσο καλό, όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Μας ηρεμεί, μας φέρνει ξανά σε επαφή με την φύση, μας κάνει εφευρετικούς, ξύπνιους και επίσης μια εβδομάδα κάμπινγκ μπορεί να συντονίσει ξανά το βιολογικό μας ρολόι.

Και μην νομίζετε ότι αυτό με το βιολογικό ρολόι είναι αστείο. Είναι εντελώς καθοριστικό για μια καλή ροή ζωής, γεμάτη υγεία και ενέργεια. Οι επιστήμονες πολύ συχνά έχουν αναφερθεί στο ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί διαταραχές στον ύπνο εξαιτίας της έκθεσης μας στο τεχνητό φως και της μειωμένης πρόσβασης στο φως του ήλιου. Έρχεται όμως μια νέα μελέτη που έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και δείχνει ότι όταν το άτομο περάσει χρόνο στην ύπαιθρο, το βιολογικό του ρολόι συντονίζεται ξανά ώστε να ακολουθεί τους ρυθμούς της ανατολής και της δύσης.

Το camping βοηθάει πάρα πολύ στον ύπνο μας.

france-tent_1801288b

Η ορμόνη μελατονίνη

Οι ερευνητές μελέτησαν αρχικώς μια μικρή ομάδα οκτώ εθελοντών παρακολουθώντας τον τρόπο ζωής τους στην πόλη – μεταξύ άλλων κατέγραψαν την έκθεσή τους στο φυσικό και στο τεχνητό φως. Μέσω της μέτρησης των επιπέδων της ορμόνης μελατονίνης (πρόκειται για μια ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου και μας ειδοποιεί πότε είναι η ώρα για ύπνο και για ξύπνημα), οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τεχνητό φως του σύγχρονου κόσμου οδηγεί σε δίωρη καθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού. Τα επίπεδα μελατονίνης ανεβαίνουν πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ και μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως ότου ξυπνήσουμε το πρωί. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έτειναν να κοιμούνται μετά τα μεσάνυχτα και να ξυπνούν γύρω στις 8 το πρωί. Ωστόσο, τα επίπεδα της μελατονίνης τους παρέμεναν υψηλά για αρκετές ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα, γεγονός που μαρτυρούσε ότι είχαν απόσυγχρονιστεί σε σύγκριση με τους φυσικούς ρυθμούς του βιολογικού ρολογιού.

Μια εβδομάδα camping

Στη συνέχεια οι ερευνητές πήγαν τους εθελοντές … διακοπές – συγκεκριμένα μια εβδομάδα κάμπινγκ στο Κολοράντο. Φακοί και άλλου είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές απαγορεύθηκαν και το μόνο φως που επιτρεπόταν ήταν αυτό της φλόγας της φωτιάς που άναβαν κάθε νύχτα. Όπως φάνηκε τα μοτίβα ύπνου και των οκτώ εθελοντών συγχρονίστηκαν με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Όλοι τους άρχισαν να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίτερα και ιδιαίτερα τα άτομα που κοιμούνταν στην κανονική ζωή τους αργότερα από τα υπόλοιπα παρουσίασαν και τη μεγαλύτερη διαφορά στην ώρα του ύπνου και του ξυπνήματος.

camping_man
Περισσότερη έκθεση στο ημερήσιο φως

Αυτό που εξέπληξε την επιστημονική ομάδα ήταν η ποσότητα ηλιακού φωτός στην οποία ήταν εκτεθειμένοι οι εθελοντές κατά την εβδομάδα του camping – περίπου 400% περισσότερο σε σύγκριση με τη ζωή τους στην πόλη. Ο καθηγητής Ράιτ σημείωσε ότι μετά την έκθεση στον φυσικό κύκλο του φωτός και του σκότους τα επίπεδα μελατονίνης των εθελοντών ήταν χαμηλά πριν το ξύπνημα. Μάλιστα ενώ τα μοτίβα του ύπνου πήγαν πίσω κατά δύο ώρες, δεν αυξήθηκε η συνολική ποσότητα του ύπνου τους.

Αναπάντητα ερωτήματα

Βέβαια το μικρό εύρος της μελέτης αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως το αν τα ευρήματα αυτά θα ίσχυαν για άλλους λαούς που εκτίθενται περισσότερο στο φως του ήλιου. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη έρευνα σχετικά με το ζήτημα.

«Θα θέλαμε να διεξαχθούν αντίστοιχες μελέτες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτό που κάναμε είναι μόνο το πρώτο βήμα».

camping17

Απλές συμβουλές

Και παρότι δεν είναι δυνατόν για τον καθένα να κάνει camping συνεχώς, οι επιστήμονες τονίζουν ότι μικρές, απλές αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να μας χαρίσουν ορισμένα από τα οφέλη του… ύπνου κάτω από τα αστέρια. Ιδού τι προτείνουν οι επιστήμονες: «Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια βόλτα. Τη νύχτα μειώστε τα τεχνητά φώτα στο σπίτι, κλείστε τους υπολογιστές και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είμαστε ευαίσθητοι ακόμη και στον ήπιο φωτισμό. Μέχρι και το φως του κινητού τηλεφώνου στο οποίο εκτιθέμεθα το απόγευμα… απορυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι κάνοντάς μας να κοιμόμαστε αργότερα».

Fisherfield%20Estate

Wild-Camping-in-Scotland-and-how-to-prepare-2-840x0

A backpacker enjoying a pack raft while camping on Culross Island, Prince William Sound, Chugach National Forest, Alaska.  (MR)

camping_fullsize_story1

Camping, Lomond Campground  Gros Morne National Park Newfoundland and Labrador

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.