Για μια γυναίκα που καίει και καίγεται

0
670

10550029_1457980494457920_5608604461743556226_o

Μεσοαστικά σπίτια που περικλείνουν στα τσιμεντένια κελύφη τους «γελοίες ζωές». Ψιλικατζίδικες δουλειές που δεν σε αφήνουν να ξεφύγεις. Ασφυκτικές οικογενειακές σχέσεις, ένα εχθρικό κράτος, μίσος στους δρόμους, οργή παντού. Απελπισία. Χρεοκοπία. Φωτιά. Η ταινία “A Blast” του Σύλλα Τζουμέρκα είναι ένα αναμμένο φυτίλι.

Το τοπίο που περιγράφει το «A Blast» είναι απλά τρομακτικό. Κυρίως γιατί είναι αληθινό. Απόλυτα αναγνωρίσιμο. Ανασαίνει δίπλα μας, ή καλύτερα αισθανόμαστε την ανάσα του στ’ αφτί μας, είναι η «Ελλάδα της κρίσης» που όχι δεν έχει να κάνει μόνο με τα λεφτά. Αυτά είναι όμως που σπρώχνουν τη Μαρία (Αγγελική Παπούλια) στα όριά της. Ή, καλύτερα, η έλλειψή τους, τα χρέη της ανάπηρης μητέρας της στην εφορία και τις τράπεζες, που ωθούν την ούτως ή άλλως εκτροχιασμένη οικογένειά της στο χείλος του γκρεμού. Και η Μαρία θα αποφασίσει να θυσιαστεί για να τη σώσει, ακόμη κι αν τελικά ο μόνος που μπορεί να σώσει δεν είναι άλλος από τον εαυτό της.

Στημένη πάνω σε έναν χαρακτήρα που η ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια μεταμορφώνει σε κάτι συγκλονιστικό, η ταινία του Τζουμέρκα κινείται γύρω από την ηρωίδα της σαν μια μηχανή σε έναν ξέφρενο γύρο θανάτου, αποκαλύπτοντας σε κάθε στροφή μια ακόμη ματιά σε μια ολοκληρωτικά λάθος εικόνα. Κι αν υπάρχει κάτι που να μοιάζει ζωντανό, υγιές, παθιασμένο, αυτό δεν είναι άλλο από το ένστικτο, από την ζωώδη, σχεδόν, ερωτική έλξη της Μαρίας με τον Γιάννη, τον άντρα της, που στα καράβια τώρα μακριά της, ζει μόνο με τη σάρκα του. Η Μαρία όμως δεν έχει ούτε αυτό. Μόνο την ανάμνησή του που στοιχειώνει την ταινία σε μια σειρά από στιγμιότυπα από το παρελθόν, από τις νύχτες του σεξ τους, από την ένωσή τους που έδωσε για λίγο, έστω, νόημα στη ζωή της, από τις μέρες εκείνες που έμοιαζαν γεμάτες πιθανότητες κι ελπίδα.

Από τον σκηνοθέτη της «Χώρας Προέλευσης», μια ταινία γεμάτη ένταση για μια γυναίκα που καίει και καίγεται, ψάχνοντας ένα λόγο να υπάρχει.

Μια ταινία α ρ ι σ τ ο υ ρ γ η μ α !

A BLAST, ΣΙΝΕΜΑ, ΣΥΛΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΎΛΙΑ, nikosonline.gr, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΊΔΗ

Η συγκλονιστική ηθοποιός Αγγελική Παπούλια

A_BLAST_FLIX_2

Βασίλης Δογάνης (Γιάννης). Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης που παρουσίασε στο προπέρσινο Φεστιβάλ Δράμας τη μικρού μήκους «Le Guardien de son Frere», στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ως ηθοποιός. Με την Αγγελική Παπούλια, είναι το κεντρικό ζευγάρι της ταινίας

A BLAST, ΣΙΝΕΜΑ, ΣΥΛΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΎΛΙΑ, nikosonline.gr, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΊΔΗ

Ο Σύλας Τζουμέρκας καθοδηγεί την πρωταγωνίστρια του.

A BLAST, ΣΙΝΕΜΑ, ΣΥΛΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΟΎΛΙΑ, nikosonline.gr, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΊΔΗ

Τρεις βασικοί υπέροχοι ρόλου: Θέμις Μπαζάκα, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μπινιάρης.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.