Για πιο εύκολη πρόσβαση στην Ακρόπολη

Το πνεύμα του μέγιστου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη είναι και πάλι εδώ. Το υπουργείο πολιτισμού θα κάνει διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση και τον ανασχεδιασμό των εγκαταστάσεων εισόδου της Ακρόπολης. Στόχος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας και λειτουργίας του χώρου.

0
630

Το 2015 είχαν πει απο το υπουργείο πολιτισμού, πως θα κάνουν διεθνή διαγωνισμό για την αποκατάσταση και τον ανασχεδιασμό των εγκαταστάσεων εισόδου της Ακρόπολης. Στόχος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι η επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας και λειτουργίας του χώρου και η αποκατάσταση των έργων του Δημήτρη Πικιώνη.

Η αποκατάσταση του πλακοστρωτου όπως το έχει φτιάξει ο Δημήτρης Πικιώνης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νικητές ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον ανασχεδιασμό των εγκαταστάσεων εισόδου της Ακρόπολη – όταν με καλό γίνει- αν θα γίνει!

Στόχος του διαγωνισμού, είναι η επίλυση των προβλημάτων προσβασιμότητας και λειτουργίας του χώρου. Παράλληλα, οι μελετητές θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν την ΑΘΛΙΑ εικόνα, που αντικρίζουν οι επισκέπτες όταν φτάνουν στην φριχτή καγελόπορτα. Θα πρέπει να γκρεμίσουν ορισμένα κτίσματα και να αλλάξουν την χρήση κάποιων άλλων – π.χ. τη παλιά ιματιοθήκη, το ταχυδρομείο, το κτίριο των ξεναγών κ.ά. – έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν ομοιογένεια. Εν ολίγοις να φύγει πια αυτό το καρκατσουλιό που υπάρχει σήμερα.

ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης οραματίστηκε την πορεία προς την Ακρόπολη ως «προσκύνημα»: Καθώς οι επισκέπτες προσέγγιζαν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, οι εικόνες άλλαζαν αποκαλύπτοντας διαφορετικές πλευρές των μνημείων.

Αργότερα, η διάνοιξη μικρότερων μονοπατιών – κυρίως την δεκαετία του ’70 –, όπως επίσης και οι πεζοδρομήσεις στο πλαίσιο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του πνεύματος των αρχικών χαράξεων. Σήμερα, οι ξεναγοί οδηγούν τα γκρουπ μέσω των παραδρομών, κερδίζοντας χρόνο αλλά στερώντας τους την εντυπωσιακή θέα και συμβάλλοντας στον συνωστισμό, που δημιουργείται κοντό στην είσοδο.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πλαίσιο αρχών, που θα ληφθεί υπόψη για τη διατύπωση των προδιαγραφών του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση χωροθέτησης νέου πωλητηρίου στην Ακρόπολη, όπως επίσης και τη δοκιμαστική κατάργηση των δευτερευουσών προσβάσεων από το Ηρώδειο και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

 Ξέρει κάποιος να μας πει τι γίνεται με αυτό το έργο; Προχωράει; Θα γίνει, ή θα το καταπιεί κι΄ αυτό η μαύρη τρύπα; 

ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr ACROPOLIS, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ, ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr

Ο Δημήτρης Πικιώνης και τα υπέροχα μαρμάρινα πλακόστρωτα που εμπνεύστηκε για όλους τους χώρους γύρω απ’ την Ακρόπολη (και Φιλοπάππου, Πνύκα κτλ.)

———————————————-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.