Δυστυχώς δεν τον γνώρισα ποτέ. Δεν πρόλαβα. Ήξερα την προσωπικότητα, ήξερα τα τραγούδια αλλά με τον ίδιο δεν είχα κάνει ούτε μία χειραψία. Κρίμα. Με το που διάβασα όμως ότι ετοιμάζεται μια παράσταση για τον Νικόλα Άσιμο ενθουσιάστηκα. Κοιτώντας πιο προσεκτικά είδα και το όνομα της Κέλλυς Καλτσή στην αφίσα. Της αγαπημένης μου Κέλλυς, που αν θυμάστε την είχα επιλέξει στην ομάδα μου στο X-Factor 1.
Ήταν εκείνη η ψηλή αδύνατη κοπέλα με το διαπεραστικό βλέμμα και την υπέροχη φωνή. Είχα να την δω και να της μιλήσω κάνα οχτάμηνο.Την συνάντησα σε μια θεατρική παράσταση και είπαμε να τηλεφωνηθούμε. Ήθελα να μου πει για τον Νικόλα Άσιμο και γι’ αυτό που ετοιμάζουν.
Κέλλυ μου τον ήξερες τον Άσιμο;
- Μου είχαν μιλήσει πολλοί για τον Νικόλα τον Άσιμο. Φίλοι, παλιοί του συνεργάτες καλοί, γνωστοί του… εγώ δεν γνώρισα τον ίδιο, τον έμαθα από τα τραγούδια του. Δεν είχα μπει όμως ποτέ πιο βαθιά. Φέτος μου δίνεται η ευκαιρία και είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω σε μια εξαιρετική δουλειά που υπογράφει σκηνοθετικά ο Γιώργος Κορδέλλας και μουσικά ο Γιάννης Τσόλκας.
Τι θα είναι αυτή η παράσταση;
- Θα είναι ένα αφιέρωμα στον Άσιμο, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Εγώ μέσα από την προετοιμασία έκατσα και μελέτησα…ξέρεις, όχι μόνο τα τραγούδια, μόνο απλός τραγουδοποιός δεν ήταν άλλωστε…Μελέτησα την όλη προσωπικότητα. Είδα αφιερώματα, διάβασα γραπτά, άκουσα διηγήσεις, σιγομουρμούρισα στίχους….
Θέλω όμως να μου πεις εσύ τι ένιωσες προβάροντας το κομμάτια του.
- Αυτό θέλω να σου πω. Τι μου προκάλεσαν οι στίχοι από τα τραγούδια του και κάποια γραπτά του όταν τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα για να “μπω”, όσο μπορούσα, σε αυτό που ήθελε να πει, σε αυτό που ένιωθε σε αυτό που στόχευε: Θλίψη, που η αλήθεια φιμώνεται…και ξέρεις γιατί; Γιατί συνήθως οι αλήθειες λέγονται από ονειροπόλους και ευαίσθητους, “περαστικούς” από αυτόν τον τόπο.. Πρόσεξε, όχι αδύναμους, ούτε αδύνατους! Ευ-αίσθητους! Έχει τεράστια διαφορά…αλλά αυτό το αδυσώπητο είδος, το “ανθρώπινο”(ναι ναι, τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία βαλμένα) τα ερμηνεύει ως συνώνυμα …Και υπάρχουν εκεί έξω κάποιοι ρε γαμώτο… λίγοι αλλά αυθεντικοί… αληθινοί. Αλλά ξέρεις, αυτοί είναι πάντα οι “γραφικοί της γειτονιάς”. Και λένε πάντα τις πιο σκληρές και ουσιαστικές αλήθειες. Ευερέθιστε Έλληνα (κι εγώ μέσα …) άκου το “Ωιμέ”, το “Πανηγύρι”, το “Φανάρι του Διογένη” και σκέψου…τουλάχιστον να κάνουμε τα παιδιά μας καλύτερα… καλύτερους ανθρώπους… αν όχι “κροκανθρώπους”.
Κέλλυ Καλτσή
ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ο Νικόλας Άσιμος (πραγματικό όνομα: Νικόλαος Ασημόπουλος, Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 1949 – Εξάρχεια Αττικής, 17 Μαρτίου 1988) ήταν Έλληνας στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής κυρίως του ελληνικού ροκ, αλλά τραγούδησε και πολιτικά τραγούδια, μπαλάντες και λαϊκά. Ήταν περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο ζωής. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Επρόκειτο για ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που δεν αποδεχόταν την «ταξινόμηση» σε κάποια ιδεολογία. Ο Άσιμος ήταν αρχικά αριστερός, απέκτησε όμως αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στη συνέχεια ξεπέρασε και τον αναρχισμό, καθώς δεν επιθυμούσε να του «κολλούν ταμπέλες».
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Υπήρξε μέτριος μαθητής, ασχολήθηκε με τον στίβο και το ποδόσφαιρο (έπαιζε τερματοφύλακας) και στην εφηβεία του αγάπησε τα ποιήματα του Γεωργίου Σουρή (1853 – 1919) και διασκέδαζε τους συμμαθητές του σκαρώνοντας σατιρικούς στίχους.
Το 1967 μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στην ιδιωτική Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη, χωρίς να αποφοιτήσει. Στη Θεσσαλονίκη αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και ξεκίνησε να παίζει ως αυτοδίδακτος και να συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια. Τον Δεκέμβριο του 1972 πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό ως τραγουδοποιός, αλλά και ως ηθοποιός (ερμήνευε το μονόπρακτο «Το Πανηγύρι» του Ζαν Κοκτώ) στο δώμα του Λευκού Πύργου, το οποίο είχε μετατραπεί σε μπουάτ. Εκεί προέκυψαν για πρώτη φορά διαφωνίες και ρήξεις με συνεργάτες του, ένα φαινόμενο που τον ακολούθησε σε όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του.
———————————————————-
Ακούστε το υπέροχο τραγούδι
Αγαπάω κι’ αδιαφορώ
——————————————–
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα
ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Έζησε την περιφρόνια https://bit.ly/2Scqj8F
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Ο άνθρωπος φως https://bit.ly/2zcyZDI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ: Ο μέγας https://bit.ly/2TcxSdK
ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ: Ο Χατζιδάκις την έστειλε στην Eurovision: https://bit.ly/2Cmcj3C
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ: Δεν πιστεύω στα μεγάλα λόγια και στις τάχαμου επαναστάσεις https://bit.ly/2SpdIxN
ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR
ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Ένας καλλιτέχνης σε διαρκή αναζήτηση https://bit.ly/2xkksR7
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: Για τον https://bit.ly/2H0Wa4d
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE
ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ: forever: https://bit.ly/2BoKrvd
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Από την δόξα στην μοναξιά https://bit.ly/2xqxiTQ
Γιατί ο κόσμος αγάπησε το Νέο Κύμα: https://bit.ly/2D5CuL7
————————————————