Για τον Νικόλα Άσιμο

Δυστυχώς δεν τον γνώρισα ποτέ. Δεν πρόλαβα. Ήξερα την προσωπικότητα, ήξερα τα τραγούδια αλλά με τον ίδιο δεν είχα κάνει ούτε μία χειραψία. Κρίμα. Με το που διάβασα όμως ότι ετοιμάζεται μια παράσταση για τον Νικόλα Άσιμο ενθουσιάστηκα. Κοιτώντας πιο προσεκτικά είδα και το όνομα της Κέλλυς Καλτσή στην αφίσα. Της αγαπημένης μου Κέλλυς, που αν θυμάστε είχα επιλέξει στην ομάδα μου στο X-Factor 1

0
1183

Δυστυχώς δεν τον γνώρισα ποτέ. Δεν πρόλαβα. Ήξερα την προσωπικότητα, ήξερα τα τραγούδια αλλά με τον ίδιο δεν είχα κάνει ούτε μία χειραψία. Κρίμα. Με το που διάβασα όμως ότι ετοιμάζεται μια παράσταση για τον Νικόλα Άσιμο ενθουσιάστηκα. Κοιτώντας πιο προσεκτικά είδα και το όνομα της Κέλλυς Καλτσή στην αφίσα. Της αγαπημένης μου Κέλλυς, που αν θυμάστε την είχα επιλέξει στην ομάδα μου στο X-Factor 1.

Ήταν εκείνη η ψηλή αδύνατη κοπέλα με το διαπεραστικό βλέμμα και την υπέροχη φωνή. Είχα να την δω και να της μιλήσω κάνα οχτάμηνο.Την συνάντησα σε μια θεατρική παράσταση και είπαμε να τηλεφωνηθούμε. Ήθελα να μου πει για τον Νικόλα Άσιμο και γι’ αυτό που ετοιμάζουν.

Nikolas Asimos, Music, ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΣΙΜΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, ΚΕΛΛΥ ΚΑΛΤΣΗ, ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, nikosonline.gr Nikos On Line

Κέλλυ μου τον ήξερες τον Άσιμο;

  • Μου είχαν μιλήσει πολλοί για τον Νικόλα τον Άσιμο. Φίλοι, παλιοί του συνεργάτες καλοί, γνωστοί του… εγώ δεν γνώρισα τον ίδιο, τον έμαθα από τα τραγούδια του. Δεν είχα μπει όμως ποτέ πιο βαθιά. Φέτος μου δίνεται η ευκαιρία και είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω σε μια εξαιρετική δουλειά που υπογράφει σκηνοθετικά ο Γιώργος Κορδέλλας και μουσικά ο Γιάννης Τσόλκας.

Τι θα είναι αυτή η παράσταση;

  • Θα είναι ένα αφιέρωμα στον Άσιμο, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Εγώ μέσα από την προετοιμασία έκατσα και μελέτησα…ξέρεις, όχι μόνο τα τραγούδια, μόνο απλός τραγουδοποιός δεν ήταν άλλωστε…Μελέτησα την όλη προσωπικότητα. Είδα αφιερώματα, διάβασα γραπτά, άκουσα διηγήσεις, σιγομουρμούρισα στίχους….

Θέλω όμως να μου πεις εσύ τι ένιωσες προβάροντας το κομμάτια του.

  • Αυτό θέλω να σου πω. Τι μου προκάλεσαν οι στίχοι από τα τραγούδια του και κάποια γραπτά του όταν τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα για να “μπω”, όσο μπορούσα, σε αυτό που ήθελε να πει, σε αυτό που ένιωθε σε αυτό που στόχευε: Θλίψη, που η αλήθεια φιμώνεται…και ξέρεις γιατί; Γιατί συνήθως οι αλήθειες λέγονται από ονειροπόλους και ευαίσθητους, “περαστικούς” από αυτόν τον τόπο.. Πρόσεξε, όχι αδύναμους, ούτε αδύνατους! Ευ-αίσθητους! Έχει τεράστια διαφορά…αλλά αυτό το αδυσώπητο είδος, το “ανθρώπινο”(ναι ναι, τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία βαλμένα) τα ερμηνεύει ως συνώνυμα …Και υπάρχουν εκεί έξω κάποιοι ρε γαμώτο… λίγοι αλλά αυθεντικοί… αληθινοί. Αλλά ξέρεις, αυτοί είναι πάντα οι “γραφικοί της γειτονιάς”. Και λένε πάντα τις πιο σκληρές και ουσιαστικές αλήθειες. Ευερέθιστε Έλληνα (κι εγώ μέσα …) άκου το “Ωιμέ”, το “Πανηγύρι”, το “Φανάρι του Διογένη” και σκέψου…τουλάχιστον να κάνουμε τα παιδιά μας καλύτερα… καλύτερους ανθρώπους… αν όχι “κροκανθρώπους”.

10460628_669633819818484_5202162565215408616_o

Κέλλυ Καλτσή

ATT00028

ΜΕΡΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Ο Νικόλας Άσιμος (πραγματικό όνομα: Νικόλαος Ασημόπουλος, Θεσσαλονίκη, 20 Αυγούστου 1949 – Εξάρχεια Αττικής, 17 Μαρτίου 1988) ήταν Έλληνας στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής κυρίως του ελληνικού ροκ, αλλά τραγούδησε και πολιτικά τραγούδια, μπαλάντες και λαϊκά. Ήταν περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο ζωής. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Επρόκειτο για ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που δεν αποδεχόταν την «ταξινόμηση» σε κάποια ιδεολογία. Ο Άσιμος ήταν αρχικά αριστερός, απέκτησε όμως αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στη συνέχεια ξεπέρασε και τον αναρχισμό, καθώς δεν επιθυμούσε να του «κολλούν ταμπέλες».

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Υπήρξε μέτριος μαθητής, ασχολήθηκε με τον στίβο και το ποδόσφαιρο (έπαιζε τερματοφύλακας) και στην εφηβεία του αγάπησε τα ποιήματα του Γεωργίου Σουρή (1853 – 1919) και διασκέδαζε τους συμμαθητές του σκαρώνοντας σατιρικούς στίχους.

Το 1967 μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ., όπου ασχολήθηκε με το φοιτητικό θέατρο, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στην ιδιωτική Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη, χωρίς να αποφοιτήσει. Στη Θεσσαλονίκη αγόρασε την πρώτη του κιθάρα και ξεκίνησε να παίζει ως αυτοδίδακτος και να συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια. Τον Δεκέμβριο του 1972 πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό ως τραγουδοποιός, αλλά και ως ηθοποιός (ερμήνευε το μονόπρακτο «Το Πανηγύρι» του Ζαν Κοκτώ) στο δώμα του Λευκού Πύργου, το οποίο είχε μετατραπεί σε μπουάτ. Εκεί προέκυψαν για πρώτη φορά διαφωνίες και ρήξεις με συνεργάτες του, ένα φαινόμενο που τον ακολούθησε σε όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του.

———————————————————-

Ακούστε το υπέροχο τραγούδι

Αγαπάω κι’ αδιαφορώ

——————————————–

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Διαβάστε μεγάλα αφιερώματα

ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ: Έζησε την περιφρόνια https://bit.ly/2Scqj8F

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Γιατί ήταν μεγάλος; https://bit.ly/32nL4zW

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ: Ο άνθρωπος φως https://bit.ly/2zcyZDI

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ: Ο μέγας https://bit.ly/2TcxSdK

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ: Ο Χατζιδάκις την έστειλε στην Eurovision: https://bit.ly/2Cmcj3C

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ: Δεν πιστεύω στα μεγάλα λόγια και στις τάχαμου επαναστάσεις https://bit.ly/2SpdIxN

ΑΡΛΕΤΑ: Ταλαιπωρήθηκε: https://bit.ly/2wzEwiR

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Ένας καλλιτέχνης σε διαρκή αναζήτηση https://bit.ly/2xkksR7

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: Για τον https://bit.ly/2H0Wa4d

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ: Η Μαρία της καρδιάς μας https://bit.ly/2ir77VE

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ: forever: https://bit.ly/2BoKrvd

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Από την δόξα στην μοναξιά https://bit.ly/2xqxiTQ

Γιατί ο κόσμος αγάπησε το Νέο Κύμα: https://bit.ly/2D5CuL7

————————————————

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.