Μια απίστευτη αθώα, πρωτόγνωρη ιστορία αγάπης γραμμένη από έναν Έλληνα – εκ των πρώτων μυθιστοριογράφων του κόσμου – τον Λόγγο, ενέπνευσε όλες τις καλές τέχνες. Το θέατρο, το μπαλέτο, την μουσική, την ποίηση, το σινεμά, την γλυπτική, την ζωγραφική… Μια ιστορία που δεν άφησε ασυγκίνητο κανενός είδους καλλιτέχνη.
Αλλά και το κοινό, γοητευμένο από αυτήν την μεγάλη ερωτική ιστορία του 3ου μ.Χ αιώνα, κάθε φορά που παρουσιάζεται κάτι το οποίο αφορά στον Δάφνη και την Χλόη , ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό. Οι πληροφορίες στο εξωτερικό αναφέρουν πως το μυθιστόρημα είναι αρχαιοελληνικό, γραμμένο κατά τα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον… Greek novelist and romance writer Longus.
Δεν έχουν διασωθεί άλλα έργα του Λόγγου, αλλά το “Δάφνις και Χλόη” διασώθηκε πλήρες και αποτελείται από 4 βιβλία. Το έργο αυτό ήταν γνωστό από την περίοδο της Αναγέννησης στην Κεντρική Ευρώπη. Πριν όμως γίνει γνωστό στην Ευρώπη, αγαπήθηκε και διασκέδαζε τις δέσποινες και τις αρχόντισσες της Μήθυμνας, από τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Στο βουκολικό αυτό μυθιστόρημα, η φύση, οι ήρωές του και ο ταπεινός κόσμος των αγροτών και των δούλων που τους περιβάλλει, εξιδανικεύονται από τον συγγραφέα. Το ύφος του έργου είναι μοναδικό για την εκλεπτυσμένη περιγραφή του έρωτα και της φύσης. Τίποτα δεν καλύπτεται με πέπλο και όμως το κάθε τι είναι γεμάτο μυστήριο.
Τι λέει η ιστορία του βιβλίου
Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μία παραλία της Λέσβου, όπου δύο βοσκοί, ο Λάμων και ο Δρύας βρίσκουν, υιοθετούν κι ανατρέφουν μαζί δύο έκθετα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Τα παιδιά φορούν πολλά κοσμήματα, δείγμα της καταγωγής τους. Οι θετοί τους γονείς, οι βοσκοί Λάμων και Δρύας, τους δίνουν τα ονόματα Δάφνις και Χλόη. Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά, αναλαμβάνουν τη βοσκή των κοπαδιών (κατσικιών και προβάτων) ενώ συγχρόνως αρχίζει ο έρωτας να κυριεύει τις νεανικές τους καρδιές αλλά δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που τους συμβαίνει. Ένας γέρος βοσκός τους εξηγεί τι είναι ο έρωτας και τους μιλάει για το φιλί. Αρχίζουν να φιλιούνται. Κάποια στιγμή μια γυναίκα από την πόλη εκπαιδεύει τον Δάφνη στο να κάνει έρωτα, αλλά του λέει να μην το δοκιμάσει με την Χλόη γιατί θα πονέσει, θα ματώσει και θα κλάψει… Μέχρις εδώ θα σας πω για να μην μαρτυρήσω όλη την ιστορία.
Το μυθιστόρημα για πρώτη φορά μεταφράστηκε στη γαλλική γλώσσα από τον επίσκοπο Jacques Amyot, και εκδόθηκε το 1559. Ακολούθησαν πολλές εκδόσεις με σχόλια και διορθώσεις. Στα γερμανικά η καλύτερη έκδοση θεωρείται του εκδοτικού οίκου Prestel – Verlag (1994), εμπλουτισμένη με 42 λιθογραφίες του Marc Chagall. Ο Γεώργιος Βενδότης ήταν ο πρώτος νεο-έλληνας που μετέφρασε και εξέδωσε το έργο, από το τυπογραφείο του στη Βιέννη.
Κυριότερες μεταφορές του έργου
-
Ο Jacques Offenbach έγραψε το 1860 μια οπερέτα βασισμένη στην ιστορία.
-
Ο Maurice Ravel έγραψε το 1912 μουσική για τα μπαλέτα του Sergei Diaghilev
-
Στην Αγγλία έχει ανέβει χορευτική παράσταση στο Covent Garden το 1951, με την Margot Fonteyn (φωτογραφία επάνω) και τον Michael Somes.
-
Ο Marc Chagall έκανε 42 έργα για την εικονογράφηση του βιβλίου
-
Το 1931 ο Ορέστης Λάσκος σκηνοθέτησε την 64λεπτη βωβή ταινία “Δάφνις & Χλόη”, που προκάλεσε πανικό με τις γυμνές σκηνές της.
-
Το 1963 Ο Νίκος Κούνδουρος έκανε τις “Μικρές Αφροδίτες”, βασισμένες στο έργο – σε σενάριο Βασίλη Βασιλικού.
-
Το 1966 η Μίκα Ζαχαροπούλου γύρισε την ταινία “Δάφνις και Χλόη ’66”, μεταφέροντας το μύθο του Λόγγου στη σύγχρονη εποχή.
10 πίνακες με τον Δάφνη και την Χλόη
Ένα από τα 42 έργα που έκανε ο Marc Chagall για την εικονογράφηση του βιβλίου.
Arthur Lamon, “The Wooing of Daphnis” (1881), Tate Britain, London.
“Daphnis and Chloe”, Edouard Théophile Blanchard (1870)
François Pascal Simon Gérard, “Daphnis and Chloe” (Detroit Institute of Arts Museum)
François Louis Français Paysage avec Daphnis et Chloé (λεπτομέρεια)
Έργο του Gaston Renault (1881)
Γκραβούρα του Jean Nicolae Langier στην National Gallery της Σκωτίας.
Έργο του Jehan Georges Vibert
Louise Marie -Jeanne Hersent, “Daphnis et Chloe”
Peder Severin Krøyer, “Daphnis and Chloé” (1879), National Gallery of Denmark.
——————————————
Δείτε κι’ άλλα θέματα στην ζωγραφική
Το Πρωτομαγιάτικο στεφάνι στην ζωγραφική: https://bit.ly/39EiTm5
Η ωραιότερη τοιχογραφία όλων των εποχών: https://bit.ly/3mRwUBp
Έκοψαν τον πίνακα γιατί δεν χώραγε… https://bit.ly/3mW6FJT
Η άνοιξη του Μποτιτσέλι: https://bit.ly/2qykVOG
Το γιάντες ή η μελαγχολία της μνήμης: https://bit.ly/2EflpNR
Εικόνες μελαγχολίας: https://bit.ly/2qAk0xl
Καλοκαιρινά τέχνης φεγγάρια! https://bit.ly/2KCKvzr
Ο Άγιος Σεβαστιανός gay icon https://bit.ly/2ZsS66V
Οι γάτες στην ζωγραφική: https://bit.ly/2Bsbbyg
Όταν οι πόρνες μπήκαν στο μουσείο: https://bit.ly/2CZU5s0
Sex και αυνανισμός στην ζωγραφική: https://bit.ly/2YMsSBo
10 υπέροχοι πίνακες για το καλοκαίρι https://bit.ly/2YMLjpx
Ο ζωγράφος του καλοκαιριού https://bit.ly/3eR79Of
—————————————————-