Όλη η ιστορία της Guernica

Κάποιοι την έχουμε δει από κοντά, εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν δει σε φωτογραφίες, σε σκίτσα, σε μπλουζάκια και χρηστικά αντικείμενα, έχουν περάσει 82 χρόνια από τότε που έγινε- κι όμως δεν την έχουμε βαρεθεί αλλά και η άτιμη, δεν έχει γεράσει καθόλου.

2
4568

Κάποιοι την έχουμε δει από κοντά, εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν δει σε φωτογραφίες, σε σκίτσα, σε μπλουζάκια και χρηστικά αντικείμενα, έχουν περάσει 83 χρόνια από τότε που έγινε- κι όμως δεν την έχουμε βαρεθεί αλλά και η άτιμη, δεν έχει γεράσει καθόλου.

Η Γκερνίκα (Guernica ή Γκουέρνικα, με λατινική απόδοση στα ελληνικά), είναι το διασημότερο ίσως έργο του Pablo Picasso, που όταν συμπλήρωσε τα 80 της χρόια, έγινε ένας μικρός χαμός στην Μαδρίτη.

Λέγεται πως όταν οι Γερμανοί μπήκαν στο Παρίσι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα Guernica στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί, ρωτώντας τον: Εσείς το κάνατε αυτό;” Κι εκείνος απάντησε με θάρρος: Όχι, Εσείς!”

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Αυτός ο τεράστιος καμβάς (3,54×7,82μ.) περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Ήταν παραγγελία της δημοκρατικής κυβέρνησης της Ισπανίας για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Ο Πικάσο εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκέρνικα, στην χώρα των Βάσκων. Στο βομβαρδισμό εκείνο σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 32 τόνους εκρηκτικά.

Ο Πικάσο πληροφορήθηκε τα γεγονότα από την εφημερίδα Le Soir, και ολοκλήρωσε το έργο στις 3 Ιουνίου του 1937. Απέφυγε να ζωγραφίσει αεροπλάνα, βόμβες ή ερείπια. Οι κυρίαρχες μορφές του έργου είναι ένας ταύρος και ένα πληγωμένο άλογο με διαμελισμένα κορμιά και τέσσερις γυναίκες που ουρλιάζουν κρατώντας νεκρά μωρά. Αρχικά ο Πικάσο πειραματίστηκε με χρώμα, αλλά τελικά κατέληξε στο άσπρο-μαύρο και αποχρώσεις του γκρι, καθώς θεώρησε ότι έτσι δίνει μεγαλύτερη ένταση στο θέμα. Πολλές φορές μετακίνησε φιγούρες και μορφές πριν καταλήξει στην οριστική τους θέση.

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Η διαδικασία της ζωγραφικής του πίνακα αποτυπώθηκε στην τελική μορφή μετά από σαράντα πέντε σχέδια που έχουν σωθεί μας έχουν σωθεί τα οποία προετοιμάζουν την τελική Guernica. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο πίνακας, οι αντιδράσεις ήταν μάλλον αρνητικές και όταν ο Φράνκο κατέλαβε την εξουσία το 1939 και, με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το έργο φυγαδεύτηκε στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η καταστροφή του.

Η Guernica έμεινε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1974 υπήρξε συμβάν βανδαλισμού του έργου με κόκκινη μπογιά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σφαγές στο Μι Λάι στο Βιετνάμ. Το 1981 η Guernica επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Prado προστατευμένη με αλεξίσφαιρο τζάμι και οπλισμένους φρουρούς, για το φόβο νέου βανδαλισμού.

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στο Μουσείο Reina Sofia στην Μαδρίτη – παρουσία της ίδιας της Βασίλισσας.

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Δεξιά μια σπάνια φωτογραφία του Picasso του 1937 όταν έφτιαχνε το έργο.

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Η Guernica είναι το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα του μουσείου Reina Sofia.

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συχνά η πρόταση να μεταφερθεί στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Bilbao το οποίο βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την κωμόπολη Guernica, πράγμα με το οποίο δεν συμφωνεί ούτε η ισπανική κυβέρνηση ούτε η διοίκηση του Μουσείου Τέχνης “Βασίλισσα Σοφία”.

Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Μεγάλη έκθεση με έργα του Πικάσο για τα 80 χρόνια της Guernica οργάνωσε το μουσείο Reina Sofia, το οποίο έχω επισκεφθεί και είναι υπέροχο. Ένα παλιό νοσοκομείο που όταν σταμάτησε να λειτουργεί το μετέτρεψαν σε Μουσείο, με την οικονομική και ηθική βοήθεια της Βασίλισσας Σοφίας – εξ ου και πήρε το όνομα της.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η μεγάλη έκθεση με έργα του Πάμπλο Πικάσο φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης, για να τιμήσει τα 80 χρόνια της Guernica, του πίνακα που αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο της ωμότητας του πολέμου. Η έκθεση, που λεγόταν “Ο δρόμος προς την Guernica“, ήταν ανοιχτή για το κοινό για 5 μήνες.  

Οι Μαδριλένοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά περίπου 150 από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο, που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές ή σε άλλα μεγάλα μουσεία σε όλον τον κόσμο. Ιδρύματα όπως το Μουσείο Πικάσο και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, η πινακοθήκη Tate Modern του Λονδίνου, το MoMA της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα Μπάγιελερ της Βασιλείας καθώς και πολλοί ιδιώτες συλλέκτες δάνεισαν προσωρινά πίνακες που έχουν στην κατοχή τους.

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Στην ενότητα ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ θα βρείτε πολλά άρθρα για ζωγράφους και ζωγραφική

https://www.nikosonline.gr/category/εικαστικά/

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

Κι’ άλλα άρθρα για τον Picasso

Pablo Picasso: Ήταν κάποτε παιδάκι: https://bit.ly/2zHZixv

Το Μουσείο Picasso στο Παρίσι: https://bit.ly/2li7SRr

Η ερωτική χρονιά του Picasso: https://bit.ly/2l36L7Y

Παίζει τον Picasso: https://bit.ly/2GCgCbk

Picasso, 10 σπουδαία έργα: https://bit.ly/2Gy6nsG

Ο Picasso και η αρχαία Ελλάδα: https://bit.ly/2DQLR5Y

Γκερνίκα, Guernica, Γκουέρνικα, Pablo Picasso, Reina Sofia Museum, ζωγραφική,

 

2 COMMENTS

  1. Το εμβληματικο εργο οταν το (πρωτο)ειδα στο ΜΟΜΑ,…1977,θυμαμαι ηταν εκτεθειμενο (σχεδον)…απαξιωτικα…(μεγεθος και θεση χωρου)
    Εχω μια τετοια αναμνηση…(…ειναι 40χρ. …).
    Ισως λογοι πολιτικων τοτε συσχετισμων ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΑΝ…
    Για την ιστορια …Οι επιθεσεις εγιναν απο την Ναζιστικη αεροπορια συνεπικουμενη απο σμηνος Ιταλικης……..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.