Δύο αδέλφια απ’την Κρήτη

«Τα αδέλφια Τάδε», ο Παντελής και ο Μιχάλης δηλαδή, είναι δύο νεαρά παιδιά που από πιτσιρίκια τους γοήτευε η ποίηση. Χάνονταν μέσα στις λέξεις, τις έννοιες και τα κρυφά μηνύματα των ποιητών και έφτιαχναν δικούς τους κόσμους.

0
1082

Τα δίδυμα αδέλφια, ο Παντελής και ο Μιχάλης δηλαδή, είναι δύο νεαρά παιδιά που από πιτσιρίκια τους γοήτευε η ποίηση. Χάνονταν μέσα στις λέξεις, τις έννοιες και τα κρυφά μηνύματα των ποιητών και έφτιαχναν δικούς τους κόσμους.

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, μεγάλωσαν και τώρα είναι δύο νέοι μουσικοί από την Κρήτη που μελοποιούν τον ποιητικό λόγο. Εμφανίστηκαν και διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, ως τραγουδοποιοί και το πρώτο τους τραγούδι «Αυτοί παιδί μου δεν», σε ποίηση Μιχάλη Γκανά, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό και τους ψαγμένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

ADELFIA KALOGERAKI, CRETE, KRHTH, Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, ποίηση, μουσική, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr,

Ψάχνοντας να μάθω περισσότερα γι’ αυτά τα παιδιά διάβασα ότι από πολύ μικρή ηλικία απολάμβαναν να διαβάζουν ποιήματα. Επόμενο τους βήμα ήταν η μελοποίηση τους. Η καθοδήγηση και οι συμβουλές, της τότε καθηγήτριας τους Ντιάνας Μανουρά, τους όπλισε με πίστη για να συνεχίσουν να διαβάζουν και να μελοποιούν ποιητές. Τους σύστησε τον Μηνά Δημάκη και τον Άρη Δικταίο και ακολούθησαν ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, η Σαπφώ, ο Νερούδα κ.α.

Όταν ήρθαν στην Αθήνα για τις σπουδές τους – ο Παντελής στο Οικονομικό Νομικής και ο Μιχάλης στην ΑΣΟΕΕ, συνέχισαν να διαβάζουν ποιήματα, και ανακάλυψαν τον Πεσσόα, τον Μπρεχτ, τον Ρεμπώ, τον Γκανά, τον Στίγκα, τον Μοσχοβάκο, τον Ρουμί, τον Κόρσο…. Μελοποιούσαν συνέχεια τα λόγια των ποιητών έχοντας τις φωνές τους, μια κιθάρα και τις επτά νότες σε ένα πεντάγραμμο.

«Τα αδέλφια Τάδε», Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, ποίηση, μουσική,

Η ανάγκη τους να δείξουν κάπου την δουλειά τους, τους έφερε στον Υμηττό στα γραφεία της Μικρής Άρκτου μέσω της 4ης ακρόασης. Ο Παρασκευάς Καρασούλος και η ομάδα της Μικρής Άρκτου τους αγκάλιασαν, δίνοντας τους την ευκαιρία για κάτι πολύ προσωπικό, με ένα πρώτο άλμπουμ. Με μελοποιημένα ποιήματα των Μιχάλη Γκανά, Τζελαλαντίν Ρουμί, Φερνάντο Πεσσόα, Γκρέγκορι Κορσό, Πάμπλο Νερούδα, Γιάννη Ευθυμιάδη, Ντίνο Σιώτη, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Πάουλ Τσελάν και Μηνά Δημάκη».

ADELFIA KALOGERAKI, CRETE, KRHTH, Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, ποίηση, μουσική, ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, nikosonline.gr,

Στο πρώτο ολοκληρωμένο τους δισκογραφικό εγχείρημα, τους τιμά συμπράττοντας με τη συμμετοχή της η Μαρία Φαραντούρη. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανδρέου, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και την διεύθυνση παραγωγής υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος. Το βιβλίο – CD που κυκλοφόρησε κοσμούν έργα του ζωγράφου Βασίλη Πέρρου. Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, δύο νέοι μόλις 21 ετών έχουν αφιερωθεί σε μια πολύ ξεχωριστή και σπάνια – για την ηλικία τους κυρίως – ενασχόληση, τη μελοποιημένη ποίηση. Η μελοποιημένη ποίηση δεν είναι διαδεδομένη, πόσο μάλλον στις νεαρές ηλικίες – όμως αυτοί επιμένουν. Και τους βγάζω το καπέλο.

«Τα αδέλφια Τάδε», Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, ποίηση, μουσική,Τα δύο αδέρφια κατάγονται από το Ηράκλειο της Κρήτης, από ένα νησί κατ” εξοχήν καλλιτεχνικό, που έχει βγάλει τόσους και τόσους πνευματικούς ανθρώπους. Πλέον σπουδάζουν στην Αθήνα και έχουν αφιερώσει τα χρυσά φοιτητικά τους χρόνια στην ποίηση και στη μελοποίησή της.

«Τα αδέλφια Τάδε», Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, ποίηση, μουσική,

Στην ενότητα ΜΟΥΣΙΚΗ θα βρείτε πολλά άρθρα για καλλιτέχνες και συγκροτήματα

https://www.nikosonline.gr/category/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

————————————

nikosonline-gr

www.nikosonline.gr

Ένα Καθημερινό magazino για την ΖΩΗ, τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΤΕΧΝΕΣ

Το site ανανεώθηκε, απόκτησε νέα εμφάνιση και έγινε φιλικό προς smart phones & tablets. Προωθήστε το να τo μάθουν όλοι οι φίλοι σας… (και κοινοποιείστε όποια άρθρα σας αρέσουν).

Επίσης ακολουθήστε το nikosonline στα:

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: https://gr.pinterest.com/NikosOnLine/

«Τα αδέλφια Τάδε», Παντελής και Μιχάλης Καλογεράκης, ποίηση, μουσική,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.