Paul Cézanne‎: Δύστροπος, μοναχικός και πρωτοπόρος

Διαβάστε πώς αυτός ο ήσυχος μαθητής, έγινε ο ιδιόρρυθμος, δύστροπος, μοναχικός και αδιάφορος στον έρωτα καλλιτέχνης, που σήμερα είναι μέσα στους πρωτοπόρους της μοντέρνας τέχνης και μέσα στους 5 πιο ακριβούς ζωγράφους όλων των εποχών. Μην ξεχνάμε ότι το Εμιράτο του Κατάρ έδωσε γύρω στα 274 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει ένα πίνακα του.

5
4581

Διαβάστε πώς αυτός ο ήσυχος μαθητής, έγινε ο ιδιόρρυθμος, δύστροπος, μοναχικός και αδιάφορος στον έρωτα καλλιτέχνης, που σήμερα είναι μέσα στους πρωτοπόρους της μοντέρνας τέχνης και μέσα στους 5 πιο ακριβούς ζωγράφους όλων των εποχών. Μην ξεχνάμε ότι το Εμιράτο του Κατάρ έδωσε γύρω στα 274 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει ένα πίνακα του.

Ο Πωλ Σεζάν ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος, το έργο του οποίου αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού.

Πολ Σεζάν

Γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1839, σπούδασε νομικά ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και μαθήματα ζωγραφικής. Παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του, τα δύσκολα παιδικά χρόνια και την φτώχεια, αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του καλλιτέχνη και για το σκοπό αυτό, το 1861 επισκέφτηκε το Παρίσι μαζί με τον φίλο του Εμίλ Ζολά. Στην πρωτεύουσα που είναι ένας τόπος με βαβούρα, με ανθρώπους «αμφιβόλου ηθικής» που κυνηγούν το χρήμα και την επίδειξη, κυριαρχούν οι απολαύσεις και η ασωτία. Μια Βαβυλώνα για τον Σεζάν. Έχοντας μόνο 150 φράγκα για να ζήσει, τρέχει σε όλα τα μουσεία και σε χώρους που συχνάζουν καλλιτέχνες. Έξι μήνες κράτησε η παραμονή του στο Παρίσι.

Δίνει εξετάσεις στην Καλών Τεχνών και απορρίπτεται, πράγμα που τον κάνει απαρηγόρητο. Γνωρίστηκε με τον Καμίλ Πισαρό και άλλους καλλιτέχνες που ανήκαν στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού, δίνοντας του κουράγιο για να συνεχίσει. Ο Σεζάν επηρεάστηκε σημαντικά από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους, ωστόσο πρόσθεσε και προσωπικά χαρακτηριστικά στους πίνακες του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να μετατρέψει τον ιμπρεσιονισμό “σε κάτι στέρεο που διαρκεί όσο και η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία”. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

Εκείνη τη πρώτη χρονιά που ο Σεζάν απορρίφθηκε φούντωσε ένα κίνημα εξέγερσης από τους απορριφθέντες καλλιτέχνες. Οργανώνεται μια ομαδική έκθεση με τίτλο «Έκθεση των μη επιλεγμένων έργων». Τεράστιο το σκάνδαλο! Οι ζωγράφοι τρέμουν τα ειρωνικά σχόλια και είχαν δίκιο. Ο Σεζάν συμμετέχει με 2 έργα του. Κανείς δεν τα προσέχει. Όμως το έργο του Μανέ, το επονομαζόμενο «Πρόγευμα στη χλόη» έγινε στόχος για τα πιο σαρκαστικά σχόλια. Ο Σεζάν τον βλέπει σαν ήρωα. Δεν είναι πια μόνος σε αυτόν τον αγώνα για το νέο. Φωνάζει δυνατά τις πεποιθήσεις του και το μεγάλο του μίσος για όλους αυτούς τους ανίκανους καθηγητές της Ακαδημίας. Ο Ζολά δίπλα του να τον καλμάρει. Δεν είναι η ώρα για εχθρούς.

Το 1865 αρχίζει να καταλαβαίνει πως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης χρειάζεται να αναπτύξει μια θεωρία για την τέχνη του.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Ο Σεζάν θα είναι πάντα με το μέρος των αποδιοπομπαίων, γι’ αυτό και υιοθετεί μια βρώμικη εμφάνιση και μια συμπεριφορά που μοιάζει με τον κυνικό Διογένη. Όπου και να ζήσει, το σπίτι του, το ατελιέ του είναι σαν ένα μεγάλο βρώμικο πιθάρι. Παντού έργα, μπογιές, σκισμένοι μουσαμάδες, σπασμένα πινέλα, άπλυτα ρούχα, φαγητά πεταμένα. Αφήνει γένια και μακριά μαλλιά και μοιάζει με προφήτη. Οι συνάδελφοι του μοιάζει να τον σέβονται. Ζητούσαν να δουν δουλειά του, αλλά δεν τους έδειξε τίποτα με την πρόφαση ότι τίποτα δεν είναι τελειωμένο.

Μπορεί μετά θάνατο να έγινε απο τους πιο ακριβούς ζωγράφους όλων των εποχών, όμως όσο ήταν εν ζωή, ποτέ του δεν πούλησε ούτε ένα έργο του.

Συζούσε με την Ορτάνς, που ήταν μαζί πάνω από 10 χρόνια χωρίς ο πατέρας του να γνωρίζει τίποτα. Όταν το ανακάλυψε του έδωσε 300 φράγκα για να την παντρευτεί το 1886. Κάποια στιγμή γνωρίζει τον Βαν Γκόχ που τον θαυμάζει. Θαυμάζει και τον Ροντέν, όπου έπεσε στα πόδια του επειδή ο Ροντέν του έσφιξε το χέρι. Ο Μανέ πεθαίνει στα 50 του από ακρωτηριασμό. Το 1886 πεθαίνει και ο πατέρας του. Κληρονομεί τη περιουσία του και γίνεται πλούσιος. Έχει εισόδημα 25.000 φράγκα το χρόνο. Τα μοιράζεται με τη γυναίκα του και αφήνεται ο καθένας να κάνει τη ζωή του. Δεν αλλάζει την ζωή του στο ελάχιστο. Όμως, αν και ελεύθερος πια από την πίεση του πατέρα του, ο Σεζάν είναι καταβεβλημένος από τον διαβήτη.

Το 1895 ο έμπορος τέχνης Αμπρουάζ Βογιάρ οργανώνει μια έκθεση με 150 έργα του Σεζάν, όπου ο ίδιος δεν θα παρευρεθεί. Έκθεση που προκάλεσε πάλι αντιδράσεις αλλά είχε και θετικά σχόλια. Επανέκτησε τον θαυμασμό των ομότεχνων του. Άραγε για το έργο του ή επειδή τον επέλεξε κάποιος έμπορος τέχνης; Πάντως όλοι οι φίλοι του θαυμάζουν τα έργα του, όπως και οι πλούσιοι συλλέκτες που καταφθάνουν.

Έλεγε για τους καθηγητές: «Είναι όλοι τους καθάρματα, ευνουχισμένοι, χαραμοφάηδες. Δεν έχουν κότσια». Και για το έργο του έλεγε ότι είναι μια «Αρχιδάτη τεχνοτροπία».

paul-cezanne-houses-in-provence-near-gardanne

Η νέα γενιά ζωγράφων, κυρίως οι μαθητές του Γκογκέν, αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τον Σεζάν. Αγωνίζονται να κάνουν το έργο του γνωστό. Το 1902 ο Ζολά πεθαίνει και ο Σεζάν –παρ’ όλο που ήταν ψυχραμένοι- θρηνεί τη ζωή που έχασαν, τα παιδικά τους όνειρα. Βυθίζεται ξανά στην μοναξιά του. Η όραση του από τον διαβήτη αλλοιώνεται. Τα νεύρα του κλονίζονται από την αρρώστια. Και όμως, στο ατελιέ του συνεχίζει να ζωγραφίζει. Παλεύει με το έργο του «Οι μεγάλες λουόμενες» (κάτω). Ξανά και ξανά. Πέθανε στις 23 Οκτώβρη 1906

the_large_bathers, PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Η γυναίκα του με τον γιο τους, και δεξιά μια αυτοπροσωπογραφία του

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Σεζάν στον ιμπρεσιονισμό θεωρείται η πρόσθεση καθαρών γεωμετρικών στοιχείων που αργότερα επηρέασαν και το κίνημα του κυβισμού.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Το μοντέλο και ο πίνακας

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συμμετείχε σε λίγες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων ανήκουν και οι κοινές εκθέσεις των ιμπρεσιονιστών.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Κάθε φορά που βγαίνει έργο του σε δημοπρασίες γίνεται ένας μικρός χαμός στους κύκλους των πολυεκατομμυριούχων συλλεκτών.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Έζησε και αρκετά απομονωμένος, στην Προβηγκία της νότιας Γαλλίας, μακριά από το Παρίσι που αποτελούσε το κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της εποχής.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Τα έργα του επικεντρώνονται σε μία περιορισμένη θεματολογία και κυρίως σε θέματα νεκρής φύσης, τοπίων και προσωπογραφιών.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, les_joueurs_de_carte_the_card_players

Paul Cezanne – “Les Joueurs de cartes” /The Card Players (5th version). Το έργο ανήκει πια στο Κατάρ και είναι μέχρι στιγμής ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας του κόσμου. Το έργο του Paul Cezanne «Οι χαρτοπαίκτες» (1894-1895), είχε αγοραστεί έναντι 259 εκατομμυρίων δολαρίων το 2011, που σημαίνει ότι η σημερινή του αξία είναι 274 εκατ. ευρώ.

PAUL CEZANNE, ΠΟΛ ΣΕΖΑΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,

Paul Cezanne, Πολ Σεζάν

Διαβάστε και για άλλους μεγάλους ζωγράφους

PICASSO: Ήταν κάποτε παιδάκι https://bit.ly/2zHZixv

HENRI MATISSE: Με καρκίνο, σε αναπηρικό καροτσάκι και δούλευε…. https://bit.ly/2hGMSmi

HENRI de TOULOUSELAUTREC: Ήταν νάνος, μποέμ και γυναικάς…https://bit.ly/2wmaq0U

VINCENT VAN GOGH: Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την μεγαλοφυΐα https://bit.ly/2vpa5Pd

PAUL GAUGUIN: Ήταν καταθλιπτικός https://bit.ly/2jvaA2b

AMEDEO MODIGLIANI: Φυματικός και χασικλής μέσα στα πορνεία https://bit.ly/2N7uZad

EDGAR DEGAS: Ο ζωγράφος που κατέληξε τυφλός… https://bit.ly/2SkKDnH

GOYA: Τον πέρασαν απο ιερά εξέταση https://bit.ly/3bZJMk8

CLAUDE MONET: Ο μεγάλος δάσκαλος https://bit.ly/2YvmtuB

GIORGIO DE CHIRICO: Γεννήθηκε στον Βόλο https://bit.ly/2xx1pcj

———————————————————————-

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Poly wraio k symantiko to thema tou Sezan, enas kalytexnis pou oxi mono edwse trofh gia ton kyvismo alla gia olh tin metepita ekseliksh ton eikastikon texnwn. Me thn gewmetria… me thn .. forma… deinei ypostash, ontotita k sxhma sto fos ston tropo pou reei,deinei forma sto xrwma ksekatharizontas k antiparathetontas ta psixra xrwmata me ta therma…mia zwh meletiths pou prospathei na dei ta themata tou katw apo thn epifania toys.. na vrei thn ousia..

  2. Υπεροχο αρθρο! Δεν ηξερα οτι η σχεση του με τον Μανε ηταν τοσο στενη και πολλα αλλα.Ευχαριστουμε!

  3. […] 1906 – Πωλ Σεζάν, Γάλλος ζωγράφος που θεωρείται ο πατέρας της μοντέρνας τέχνης. Πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 67 χρόνων. Διαβάστε τα πάντα γι’ αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη στο μεγάλο αφιέρωμα του nikosonline.gr: https://www.nikosonline.gr/%CE%B4%CF%8D%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CE%BD… […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.