Είμαι εξοργισμένος με τα ραδιόφωνα…

Τον γνώρισα εντελώς τυχαία πριν τρία χρόνια περίπου, μέσα στο αεροπλάνο που συνταξιδεύαμε για Κύπρο. Μέχρι τότε, όταν συναντιόμασταν λέγαμε μια καλημέρα. Αυτό το ταξίδι όμως στην Κύπρο, μου αποκάλυψε έναν άνθρωπο, μορφωμένο και ενημερωμένο [θα το διαπιστώσετε και από την συνέντευξη που θα διαβάσετε], και έναν άνθρωπο που ξέρει το Ελληνικό τραγούδι απ’ έξω και ανακατωτά. Έκτοτε τον έχω συμπαθήσει πάρα πολύ. Μέχρι και μπιρίμπα έχουμε παίξει……

1
191

Τον γνώρισα εντελώς τυχαία πριν τρία χρόνια περίπου, μέσα στο αεροπλάνο που συνταξιδεύαμε για Κύπρο. Μέχρι τότε, όταν συναντιόμασταν λέγαμε μια καλημέρα. Αυτό το ταξίδι όμως στην Κύπρο, μου αποκάλυψε έναν άνθρωπο, μορφωμένο και ενημερωμένο (θα το διαπιστώσετε και από την συνέντευξη που θα διαβάσετε), και έναν άνθρωπο που ξέρει το Ελληνικό τραγούδι απ’ έξω και ανακατωτά. Έκτοτε τον έχω συμπαθήσει πάρα πολύ, γίναμε φίλοι, μέχρι και μπιρίμπα έχουμε παίξει……

xristoforou, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Νίκος Μουρατίδης

10+1 ερωτήσεις στον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου

—————————————————-

 1. Κωνσταντίνε μου που σε πετυχαίνω ; Με πετυχαίνεις με μια βαλίτσα στο χέρι να γυρνάω όλη την Ελλάδα και την Κύπρο για καλοκαιρινές συναυλίες, το καλύτερο μου [γέλια]
 1. Μόλις κυκλοφόρησες καινούργιο τραγούδι. Πως τα πας με τα ραδιόφωνα, γιατί ακούω απ’ όλους τους καλλιτέχνες παράπονα. Ναι όντως κυκλοφόρησε πριν από τρεις βδομάδες το καινούργιο μου τραγούδι με τίτλο «Εδώ Αρχίζουν όλα», από την ΜIΝΟΣ- ΕΜΙ πάντα. Η μουσική είναι δική μου και οι στίχοι του Ζήνωνα Ζιντίλη, το τραγούδι έχει πάρει καλές κριτικές και σίγουρα έχει πολύ δρόμο μπροστά του γιατί είναι πολύ φρέσκο ακόμα. Βλέπω ότι έχει καλή ανταπόκριση από τον κόσμο στις ζωντανές εμφανίσεις, πράγμα που με χαροποιεί και θα ετοιμάσουμε γι’ αυτό ένα video clip που θα έχει να κάνει με τον κόσμο, την παρέα, το κέφι. Τώρα, όσον αφορά το πικρό και μελανό κεφάλαιο των Αθηναϊκών, συγκεκριμένα, ραδιοφώνων είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος όχι μόνο επί προσωπικού αλλά γενικά με την όλη στάση και λειτουργία τους τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το ίδιο νοιώθει και μια μεγάλη μερίδα αξιόλογων και καταξιωμένων συναδέλφων με τους οποίους συνομιλώ τακτικά. Πιστεύω ότι τα αθηναϊκά ραδιόφωνα κατά βάση, πήραν λάθος δρόμο την εποχή της κρίσης. Χειρίζονται την παρακμή τους με αποκλεισμούς καλλιτεχνών, αξιόλογων καλλιτεχνών, καταξιωμένων και νέων, με σχεδόν εκβιαστικές πρακτικές χρηματισμού και με νοοτροπίες κλίκας και διαπλοκής. Αυτό όμως θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την καταστροφή τους, αργά η γρήγορα. Όταν μια δουλειά, ένα επάγγελμα έχει να κάνει με τον κόσμο, αρχίζει και τελειώνει με τον κόσμο, όπως το ραδιόφωνο δεν λειτουργείς με τις πρακτικές που προανέφερα, ακόμα και αν είσαι κερδοσκοπική επιχείρηση γιατί στο τέλος ο κόσμος θα σε φτύσει. Ο αποκλεισμός θα φέρει αποκλεισμό. Είναι μεγάλη κουβέντα και δεν θα ήθελα να επεκταθώ άλλο, ο νοών νοείτω.
 1. Μου είπες ότι είναι το καλύτερο σου που γυρίζεις συνέχεια δεξιά και αριστερά σε δεκάδες live, τι παρουσιάζεις σ΄αυτές τις ζωντανές σου εμφανίσεις ; Δόξα τω Θεώ δεν έχω σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια και νοιώθω πολύ ευγνώμων γι’ αυτό γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι όπως όλοι γνωρίζουμε. Αυτό που επιδιώκω στις ζωντανές μου εμφανίσεις είναι το κέφι, το γλέντι και το τραγούδι της παρέας. Ένα μουσικό πάρτι με άλλα λόγια. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει, να ξεχαστεί, να διασκεδάσει. Τώρα, αν οι εμφανίσεις είναι σε «διαφορετικούς» χώρους – όπως αυτές που κάναμε με την Δέσποινα Ολυμπίου στο Θέατρο Βεργίνα – και έχουν θεματολογία, εκεί παρουσιάζω άλλα πράγματα προτείνοντας κάτι διαφορετικό.
 1. Πας και πολύ συχνά Κύπρο. Μάλλον σου λείπει η ιδιαίτερη πατρίδα σου ; Γι’ αυτό πηγαίνω συχνά, για να μην μου λείπει (γέλια). Βλέπω την οικογένεια και τους φίλους μου και παράλληλα κάνω και ζωντανές εμφανίσεις. Έχω φροντίσει με τον πέρασμα των χρόνων να διατηρήσω μια πολύ στενή επαφή με τον κόσμο της Κύπρου που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου.
 1. Όταν ο Γιώργος Θεοφάνους ζήτησε 400 χιλιάδες ευρώ από το Κυπριακό κράτος για να κάνει 4 συναυλίες για την επέτειο της εισβολής των Τούρκων και δεν του τα έδωσαν ήσουν μέσα στους λίγους που τον υποστήριξαν. Τον υποστήριξα γιατί ήξερα τις προθέσεις του και το καλλιτεχνικό του όραμα γι’ αυτό το project, αλλά κυρίως γιατί κάποιοι συγκεκριμένοι γνωστοί – άγνωστοι που λυμαίνονται τις επιχορηγήσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο νησί έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι απέναντι του. Απλά πιστεύω ότι υπήρξε λάθος χειρισμός επικοινωνιακά από τον Γιώργο, ο οποίος πήγε να βρει και τον μπελά του από όλο αυτό.
 1. Και μια και είπα Θεοφάνους, θα ξαναφτιάξετε τους OneΌχι. Υπήρξε μια σκέψη για reunion φέτος στα βραβεία του Mad, όμως δεν ευδοκίμησε, από ότι με ενημέρωσε ο Γιώργος που χειρίστηκε το όλο θέμα, οπότε το πράγμα έμεινε εκεί. Δεν ξέρω αν θα προκύψει κάποια άλλη ευκαιρία στο μέλλον.

xristoforou, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Νίκος Μουρατίδης

 1. Τον τελευταίο καιρό σε είδαμε να συνεργάζεσαι εκτός από την Δέσποινα Ολυμπίου, αρκετά και με την Ελένη Δήμου. Πες μας γι αυτές τις δύο εξαιρετικές τραγουδίστριες. Πως είναι να δουλεύεις μαζί τους; Η Ελένη και η Δέσποινα είναι πάνω από όλα φίλες μου και εγώ δεν έχω καλύτερο από το να δουλεύω με φίλους γιατί έχω πάντα μια διάθεση εκδρομής και ξεγνοιασιάς. Η Ελένη Δήμου είναι μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της Ελληνικής δισκογραφίας, με εξαιρετικό ρεπερτόριο, σοφός άνθρωπος, ακομπλεξάριστη και μεγαλόψυχη. Είμαι πολύ τυχερός που βρέθηκε στον δρόμο μου και κάναμε δυο ντουέτα δισκογραφικά, το «Οξυγόνο» και το «Κανείς δεν είναι κανενός» αλλά και που κατά καιρούς εμφανίζομαι μαζί της σε εξαιρετικές παραστάσεις που έχουν να κάνουν με το τραγούδι και με και την αλήθεια του. Έμαθα πολλά στο πλευρό της και από τον άντρα της τον Άκη τον Γκολφίδη και εύχομαι να ξανασυνεργαστούμε πολλές φορές στο μέλλον. Τώρα, η Δέσποινα είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και μια επαγγελματίας με όλη την σημασία της λέξης. Είμαστε συνομήλικοι και αυτό μας κάνει να έχουμε κοινά ακούσματα και διαθέσεις, πράγμα που βγαίνει και στα live μας. Η κοινή καταγωγή μας πιστεύω ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο δέσιμο μας αυτό, ακόμα και στον τρόπο που μιλάμε, στην επικοινωνία μας. Έχουμε και τις διαφορές μας και έτσι συμπληρώνει ο ένας τον άλλο πράγμα που οδηγεί σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το χειμώνα μάλλον θα ξανασυνεργαστούμε.
 1. Με την Δέσποινα θα είστε φέτος καλεσμένοι στο 3ο Kazarma music Festival, όπου εσύ θα είσαι και κριτική επιτροπή. Σ’ αρέσει να ακούς νέα ταλέντα; Πάρα πολύ. Δεν υπάρχει ωραιότερο και δημιουργικότερο πράγμα να ανακαλύπτεις νέα παιδιά, χαράζοντας, έστω και λίγο, κάτι και εσύ στον χάρτη της διαδρομής τους. Έχει ενδιαφέρον μέχρι και αγωνία αυτό το πράγμα. Ανυπομονώ για το Kazarma Music Festival και εύχομαι να βρούμε πολλά αξιόλογα νέα ταλέντα φέτος.
 1. Ασχολείσαι επίσης συνέχεια και με τον μικρό σου αδελφό. Πες τα μας όλα. Ο μικρός μου αδελφός Στέφανος, (Doody το καλλιτεχνικό του) είναι μόλις 20 χρονών και ασχολείται με το τραγούδι. Έχει ταλέντο και όρεξη να πάει μπροστά. Εγώ είμαι στο πλευρό του να τον συμβουλεύω και να τον ενθαρρύνω όσο μπορώ. Το πέταγμα όμως θέλω να είναι δικό του, με τα δικά του τα φτερά και την δική του θέληση. Χαίρομαι και καμαρώνω που τον βλέπω και εύχομαι να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα.
 1. Υπάρχει κάτι που να σου αρέσει και κάτι που να μην σου αρέσει αυτή την εποχή; Μου αρέσει η επιστροφή σιγά σιγά στις πραγματικές αξίες, στα απλά και πραγματικά πράγματα, που τα είχαμε χάσει ως συμμετέχοντες, άθελα ή ηθελημένα, στο θέατρο της εικονικής ευμάρειας και πλαστής πραγματικότητας των τελευταίων δεκαετιών. Δεν μου αρέσουν οι παρενέργειες της κρίσης και εξηγούμαι: Η ενδυνάμωση των άκρων, η ξενοφοβία, η εξαθλίωση, η εθνική θλίψη και η κοινωνική αποξένωση. Εύχομαι νομοτελειακά να εκλείψουν όλα αυτά τα αρνητικά και να χτίσουμε το μέλλον μας βασισμένοι στις πραγματικές αυθεντικές αξίες της ζωής. Πείτε με ρομαντικό ή ουτοπιστή αλλά πιστεύω ότι γίνεται.

Και η 11η ερώτηση και απάντηση ανήκει σε σένα

 1. Ποιο είναι το moto, το σύνθημα της ζωής σου; «Σ’ όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε», αυτά τα λόγιας της Λίνας Νικολακοπούλου με έχω σώσει πάρα πολλές φορές σε στιγμές απελπισίας και κρίσης ανασφάλειας! Δεν μπορείς να αρέσεις σε όλους γιατί μετά δεν είσαι ξεχωριστός!

xristoforou, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Νίκος Μουρατίδης

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου και από μικρή ηλικία ξεχώρισε χάρη στο ταλέντο του, τις ιδιαίτερες φιλοδοξίες του, τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών αλλά και τις διακρίσεις του σε διάφορους παγκύπριους διαγωνισμούς. Εμφανίστηκε στην δισκογραφία το 1994 και μέχρι σήμερα βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα είτε σαν σόλο καλλιτέχνης, είτε σαν βασικός τραγουδιστής των One, είτε σαν συνθέτης. Έχει δώσει τραγούδια ή έχει συνεργαστεί με τους: Άννα Βίσση, Κωνσταντίνα, Ελένη Δήμου, Γιάννης Πάριος, Καίτη Γαρμπή, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Εύη Δρούτσα, Γιώργος Θεοφάνους, Ελένη Δήμου, Ευρυδίκη, Αντώνης Ρέμος, Χρήστος Δάντης, Δημήτρης Κοργιαλάς, Γιώργος Μαζωνάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Βασίλης Καρράς, Στέλλα Γεωργιάδου, Κατερίνα Στανίση, Σάκης Ρουβάς, Νίκος Καρβέλας, ‘Ελλη Κοκκίνου, Καλομοίρα κ.α.

xristoforou, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Νίκος Μουρατίδης

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here