Είμαστε αυτό που τρώμε

2
856

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο πιστεύω ότι πράγματι είμαστε αυτό που τρώμε. Παλιά στο σπίτι μας είχαμε πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Δεν ξέρω αν ήταν σωστό ή λάθος, αλλά περιελάμβανε τα πάντα. Κρέας τρώγαμε μια φορά την εβδομάδα, όπως επίσης από μία φορά κοτόπουλο και ψάρι. Πάντα μέσα στην εβδομάδα υπήρχαν όσπρια, ζυμαρικά και λαδερά. Επίσης είχαμε αυτό που λέμε φαγητό εκ των ενόντων: Ομελέτα, ή χόρτα με πατάτες και φέτα, ή αβγά τηγανητά με πατάτες και σαλάτα, ή κεφτεδάκια με χόρτα… κτλ. Τώρα η διατροφή μας έχει γίνει ό,τι νάναι! Διάβαζα πρόσφατα ότι υπάρχουν τροφές που όχι μόνο κάνουν καλό στην υγεία μας αλλά περιέχουν τέτοια συστατικά που μας κάνουν κάπως πιο ευτυχείς. Είναι αυτό – που όπως λέει και κάποια διαφήμιση: «Αντικαταθλιπτικά από το φαρμακείο της φύσης». Για ελάτε να ρίξουμε μια ματιά μπας και συμμορφωθούμε……

seskl

Σέσκουλα

Τα σέσκουλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικό μέρος των βιοχημικών αντιδράσεων που αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα. Αν σας λείπει ενέργεια, βάλτε στην διατροφή σας αυτό το μαγικό λαχανικό. Άλλωστε οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέθηκαν με το υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης. Παντού σέσκουλο παιδιά. Στην σαλάτα, στις χορτόπιτες, στις σπανακόπιτες…. Παντού.

ingredient456_patatperou

Μοβ πατάτες

Μπορεί να μην είναι και τόσο συνηθισμένες- εγώ πρώτη φορά τις βλέπω στην ζωή μου- ωστόσο έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, γνωστά ως ανθοκυανίνες, που παρέχουν νεύρο-προστατευτικές ιδιότητες και ενίσχυση της μνήμης. Επίσης περιέχουν ιώδιο που ενισχύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο οποίος με τη σειρά του συντελεί στη ρύθμιση της καλής διάθεσης. Τρέχω στον μανάβη……

mydia876

Μύδια

Έχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β12, σελήνιο, ιώδιο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λίπος. Το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν τον θυρεοειδή αδένα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στην ενίσχυση των κυττάρων του εγκεφάλου, κάτι που συντελεί στην καλύτερη ποιότητα ζωής άρα και διάθεσης. Θα προσθέσω 2 φορές την εβδομάδα μυδοπίλαφο στην διατροφή μου.

sokolata-mavri-diaita

Μαύρη σοκολάτα

Α… εδώ ας’ το πάνω μου. Τόχω! Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσφέρει στιγμιαία καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ενεργητικός και ζωντανός. Ωστόσο, μην το παρακάνετε! (Έλα, μην μας την σπας τώρα!) Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για να καρπωθείτε τα οφέλη. Δηλαδή εγώ που τρώω μία την ημέρα;

maska-swmatos-me-giaourti

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, είναι πλούσιο σε ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να απελευθερώσει περισσότερη ευτυχία ενεργοποιώντας τους νευροδιαβιβαστές. Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που καθιστά την απώλεια βάρους ευκολότερη. Τέλεια! Τρώω ένα κάθε πρωί [αιγοπρόβιο ελαφρύ] και ίσως καμιά φορά και το βράδυ.

sparaggia-ta-anoiksiatika-opla-tis-fusis

Σπαράγγια

Ποτέ δεν κατάλαβα την ύπαρξη του συγκεκριμένου λαχανικού. Και ποτέ στην ζωή μου να μην φάω, δεν θα στεναχωρηθώ. Αλλά παιδιά μου, τα σπαράγγια έχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και τρυπτοφάνης. Τα χαμηλά επίπεδα του φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται επίσης από τον εγκέφαλο για να δημιουργηθεί σεροτονίνη, που είναι ένα από τα βασικά σταθεροποιητικά της διάθεσης. Πω πω… μαζί με τα σέσκουλα θα πάρω και σπαράγγια….

meli-590_b

Μέλι

Σε ό, τι αφορά στην υγεία, το μέλι είναι πολύ καλύτερο από την κανονική ζάχαρη. Επιπλέον βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης μειώνοντας τις φλεγμονές στον εγκέφαλο. Καλά, έχω βρει μια άκρη και αγοράζω μέλι από την Ναύπακτο… θεϊκό!!! Τόχουμε κι’ αυτό. Πάμε πάρα κάτω….

κομμένα-ντοματίνια

Ντοματίνια

Μόνο τα ντοματίνια ή και οι κανονικές ντομάτες; Λοιπόν για ξεμπερδεύουμε. Όλες οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο καταπολεμά τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και γενικά τον προστατεύει. Για καλύτερα αποτελέσματα, να τα φάτε με ελαιόλαδο, το οποίο συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση του λυκοπένιου. Δόξα τω θεό, τρώω σχεδόν καθημερινά, οπότε το λυκοπένιο μου θα είναι σε καλή κατάσταση……

q_a1116_1116Avgo_0

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, βιταμινών Β, ιώδιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου όχι μόνο μπορούν να σας κρατήσουν ενεργούς, αλλά και με καλύτερη διάθεση, ενώ συντελούν σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Obesity» αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά για πρωινό έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κουλούρια. Μάλλον για βραστά αβγά θα μιλάει. Όχι για τηγανητά με μπέικον, αλλαντικά, ψωμιά και τυριά!

newego_LARGE_t_1101_2213071

Καρύδες

Παρά το γεγονός ότι οι καρύδες θεωρούνται ανθυγιεινά επιδόρπια, περιέχουν τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία είναι ειδικά λίπη που τροφοδοτούν την καλύτερη διάθεση και ενισχύουν τη γενική υγεία του εγκεφάλου. Κάτσε ρε κύριε θα μας τρελάνεις. Είναι ανθυγιεινές ή κάνουν καλό; Και πρέπει νε τις τρώμε σαν επιδόρπιο ή μόνες τους, σαν δεκατιανό ή απογευματινό;

——————————-

Ένα blog για την ζωή, τον άνθρωπο και τις τέχνες. Ακολουθήστε το nikosonline.gr

Twitter: https://twitter.com/NikosOnLineGr

Instagram: https://instagram.com/nikosonline/

Pinterest: http://www.pinterest.com/NikosOnLine/

 

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΠΑΡΡΑΓΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΠΟΤΕ.ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ????????ΜΥΔΙΑ??????ΕΕΕΕΕΕ.ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΝΑΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΑΥΓΑ ΝΑΙ.ΚΑΡΥΔΕΣ ΝΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΝΑΙ ΜΕΛΙ????? ( ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ?????? ) ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΤΡΩΩ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ???????ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΕΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΣ.ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΤΡΑΒΑ ΣΕ ΚΑΝΑ ΓΙΑΤΡΟ,ΔΕΝ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΛΙΟΑΧΑΡΙΣΤΗ.ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ………ΣΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ.

  2. Μαυρή σοκολάτα το καλυτερο απο ολά!ναι, αλλά όταν περάσεις την καταθλιψη με τις σοκολατες μήπως θα υπάρχει μετα πρόβλημα για το παραπάνω βάρος?!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.