Είμαστε χαμένοι από χέρι

1
364

53_runners_130124949116689847

Ψάχνοντας να βρω κάτι, έπεσε το μάτι μου σε μια σελίδα, που είχε διάφορα σχολεία της Ευρώπης, και στάθηκα να τα δω… με αποτέλεσμα να περάσει αρκετή ώρα με εικόνες που πέρναγαν μπροστά απ’ τα μάτια μου και με πολλές σκέψεις.

Αν δηλαδή συγκρίνει κανείς τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά στην Ευρώπη, με τα δικά μας, πέφτει σε κατάθλιψη. Και σκέφτομαι: «Αν τα παιδιά στην υπόλοιπη Ευρώπη μεγαλώνουν σε τέτοιους χώρους και με τέτοια αισθητική, τότε τα δικά μας είναι χαμένα από χέρι». Έκλεισα την σελίδα με τα σχολεία της Ευρώπης και άρχισα να ψάχνω Ελληνικά σχολεία. Τρελάθηκα. Απ’ την μια, είδα παλιά σχολεία, που είναι χάρμα οφθαλμών, αλλά και σύγχρονα που είναι αισχρά. Σχολικά κτίρια ακαλαίσθητα, με υγρασία, με πεσμένους σοβάδες, χωρίς θέρμανση, χωρίς υπολογιστές, χωρίς μια πρέπουσα αυλή για τα διαλείμματα. Τα παιδιά στο διάλειμμα παίζουν πάνω σε τσιμέντο και άσφαλτο. Τα παιδιά στα Ελληνικά σχολεία ζουν την μισή τους μέρα σε ακαλαίσθητους χώρους. Τα παιδιά στην Ελλάδα πηγαίνουν σε ακατάλληλες τουαλέτες…..

LORETTO SCHOOL

Σχολείο στην Σκωτία. Αν τα παιδιά από την μικρή, την τρυφερή τους ηλικία σπουδάζουν και μεγαλώνουν σε τέτοιους χώρους, είναι αδύνατον να μην αποκτήσουν αισθητική και παιδεία.

Σχολείο στην Ελλάδα

Σχολείο στην Ελλάδα. Η σύγκριση είναι τραγική.

St.Afra_Main_Building

Η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η αισθητική κυριαρχούν στα περισσότερα σχολεία της Ευρώπης.

Δημοτικό σχολείο ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΣ

Και βλέπεις κάποιο παλιό Ελληνικό σχολείο και το χαίρεσαι…

137391A2F17311A85D99F4DF4108C4F7

. Και μόλις αντικρίζεις σημερινά κτίρια που προορίζονται για σχολεία, σκέφτεσαι ότι τα παιδιά μας, βρίσκονται στο έλεος της κακογουστιάς, της προχειρότητας και της τσαπατσουλιάς

Αν συγκρίνουμε το περιβάλλον που μεγαλώνουν και διδάσκονται τα παιδιά της Ευρώπης, με αυτό της Ελλάδας, είμαστε χαμένοι από χέρι!

bldg_exterior_dusk_finals_dsc4270final-sm

Ένα Ευρωπαϊκό σχολείο

sxolika-ktiria1

Και ένα Ελληνικό σχολείο

DBS_Main_Building_2

Και δεν είναι μόνο το ίδιο το κτίριο. Είναι και ο περιβάλλον χώρος….

ΤΤ

Σε αντίστοιχο Ελληνικό σχολείο ο περιβάλλον χώρος είναι αυτός που βλέπετε

School-Vision_RvM_0257_958x450

Μια τάξη με παιδάκια σε σχολείο της Ευρώπης… δεν θέλω να σας δείξω κάτι ανάλογο απ’ την Ελλάδα. Δεν θέλω…..

international-scool--children-naples

Αν αυτή η φωτογραφία ήταν από Ελληνικό σχολείο, θα βλέπαμε τοίχους με graffiti, πεσμένους σοβάδες, βρώμικες τζαμαρίες , σκουπίδια στο πάτωμα και έξω, αντί για γκαζόν, τσιμέντο.

x2

Σχολείο στην Ελλάδα

1 COMMENT

  1. Μα και οτι όμορφο υπάρχει το καταστρεφουμε στοονομα ταχα ελευθεριας.ελευθεριουητας θα έλεγα! Ειχα την τυχη να παω σε ένα πολύ όμορφο δημοτικο κατω απο το Λυκαβηττό που στενοχωρηθηκα όταν ειδα πως το ειχαν καταντήσει

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here